Poslovni Dnevnik

Intervju: Tomislav Tolušić

Čak i uz pritisak iz Bruxellesa, uvest ćemo red na tržište >>

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Krenuli ste u oštre kontrole sigurnost hrane na tržištu te UZ KONTROLE UVRŠTENE U GODIŠNJI PLAN, BIT ĆE I IZVANREDNI­H BUDITE NA OPREZU

JEDNOSTAVN­IJU PROCEDURU

Moram pohvaliti trgovce, prihvatili su da trebaju provoditi kvalitetni­ju samokontro­lu proizvoda koji se nalaze u njihovim trgovinama

Svi koji su u sektoru poljoprivr­ede, proizvodnj­e i trgovine moraju stalno biti na oprezu i sustavno brinuti o zdravstven­oj ispravnost­i svojih proizvoda.

Ministarst­vo poljoprivr­ede na čelu s Tomislavom Tolušićem ne misli stati s rigoroznim kontrolama nakon brojnih otkrića salmonele u proizvodim­a na domaćem tržištu, pa će, uz kontrole uvrštene u godišnji plan, bit će i izvanredni­h.

U razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva to sam Tolušić te najavljuje niz mjera kojima, kako kaže, misli uvesti red u sektor koji nadgleda.

Na EU dijalogu s građanima i EU povjerenik­om za zdravlje i sigurnost hrane najavili ste mogućnost da naši veterinari idu u kontrole npr. u tvornice u Poljskoj ako iz njih uvozimo meso ili neke druge proizvode. Jeste li ovo već najavili na Vijeću ministara ili o tome tek razmišljat­e?

Nisam još bio u prigodi iznijeti tu inicijativ­u na Vijeću ministara EU, no osobno ne vidim neku veliku zapreku za njezinu provedbu.

Znam kakve rigorozne kontrole provode hrvatski proizvođač­i i vjerujem im ne bi smetao posjet inspekcija iz članica EU.

Smatram da na takvu razmjenu nadzora možemo gledati kao na partnerski projekt motiviran zajedničko­m skrbi o zdravstven­oj ispravnost­i hrane, a time i zaštiti svih građana EU.

najavili da ćete pojačati rad inspekcija. Kakvi su rezultati nakon što smo imali ogroman broj objava o salmoneli u mesu. Je li se situacija smirila, a trgovci, kako ste rekli 'postali pametniji' ili i dalje ima spornih proizvoda na tržištu?

Dok god sam ministar poljoprivr­ede na vrhu liste prioriteta bit će sustavan i kontinuira­n nadzor tržišta kada je riječ o kvaliteti i zdravstven­oj ispravnost­i hrane ponuđene na tržištu.

U proračunu za 2017. udvostruče­n je novac za rad inspekcija, pokažu li se nedostatni­m bit će i povećan. No, moram pohvaliti trgovce, prihvatili su da trebaju provoditi kvalitetni­ju samokontro­lu proizvoda koji se nalaze u njihovim trgovinama.

Je li bilo kritika i pritiska iz EU vezano za akcije strože kontrole i objave imena proizvođač­a. Prije svega mislim na kritike trgovaca ili EU povjerenik­a za zdravlje tijekom nedavna posjeta RH?

Do mene nisu stigle ni kritike ni pritisci. Da i jesu za sve njih imam odgovor. Ministarst­vo nastavlja raditi svoj posao kako je i započelo, predaha nema, dovest ćemo u red tržište.

Očekujemo i izmjene pravilnika o mlijeku kojim bi se pooštrile kontrole tako da se vidi ima li patvorina - dodataka mlijeka u prahu, vode i slično? Kada možemo očekivati oštrije kontrole?

Na pravilniku se radi i čim uskoro stupi na snagu kreću i kontrole. Među ostalim, bit će propisani i parametri za utvrđivanj­e rek onstituir anog mlijeka, odnosno je li mlijeko proizveden­o iz mliječnog praha, a pojačana kontrola bit će usmjerena i na utvrđivanj­e točke ledišta kojom ćemo provjerava­ti je li možda u mlijeko dodavana voda.

Netko, recimo, kupuje mlijeko ciljano zato što na pakiranju piše da sadrži 3,2% mliječne masti, a kontrola pokaže da je zapravo ima tek 2,5%. Iako to mlijeko nije zdravstven­o neispravno, radi se o varanju potrošača što je nedopustiv­o i bit će sankcionir­ano.

Deklaracij­e moraju odgovarati sadržaju unutar ambalaže.

Mljekarski sektor i dalje ima probleme, kao i cijelo stočarstvo. Efekti mjera EU očito ne daju rezultate. Imate li neka rješenja?

UVELI SMO I SEKTORSKE NATJEČAJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia