Poslovni Dnevnik

Prihodi HT-a iz inozemstva ove godine blizu milijarde kuna, kod kuće usporeni

Aktualno ////

- BERNARD IVEZIĆ

Zarada HT lani rastao 0,7 posto, slijedi dividenda od 6 kuna

Unatoč svemu što poduzima, najveći domaći operater u Hrvatskoj bilježi trend pada ukupnih prihoda; lanjska dobit bila je 934 milijuna kn

Izvješće o poslovanju Hrvatskog telekoma (HT) za 2016. godinu prvi je put razotkrilo ključan razlog zašto je najveći operater u Hrvatskoj krenuo u regionalne akvizicije. HT unatoč svemu što poduzima, i to u svim segmentima poslovanja, u Hrvatskoj bilježi trend pada svojih ukupnih prihoda.

Posljednje tri godine prihod od svih operacija u Hrvatskoj lagano klizi. Prijelomna je bila 2013. godina, kad je operater na domaćem tržištu imao prihod od 6608 milijuna kuna, odnosno 6,61 milijardu kuna. Godinu kasnije prihod na domaćem tržištu pada na 6574 milijuna kuna. U 2015. na 6554 milijuna kuna da bi lani nastavio u istom smjeru na 6526 milijuna kuna, odnosno 6,53 milijarde kuna.

S druge strane, ukupan prihod HTa raste i to zbog sve bolje zarade izvana. Prema godišnjem izvješću za 2016., iz “ostatka svijeta” HT je uprihodio 444 milijuna kuna. Nastavi li dosadašnji­m tempom rasta, ove će godine ta brojka premašiti pola milijarde kuna, a kad se tome doda i tri četvrtine prihoda Crnogorsko­g telekoma, proizlazi da će HT već u ovoj godini od poslovanja izvan Hrvatske imati prihod na nivou milijarde kuna.

Koliko će to biti značajno za ukupne prihode HTa najbolje pokazuje podatak da je ukupan lanjski prihod HTa bio 6,97 milijardi kuna. Usto, oslonjen mahom na domaće tržište, i to u svim segmentima poslovanja, HT je lani narastao 0,7 posto. Iako se čelnik HTa Davor Tomašković pohvalio da je riječ o dobrom rastu, njegov konkurent Vipnet u istom razdoblju zabilježio je rast prihoda od 8,6 posto.

S druge strane, Tomašković je uspio zadržati najbolju operativnu maržu u regiji. Lani je bila 40,5 posto i čak je blago porasla. Operativna dobit lani je također porasla za 1,4 posto na 2,82 milijarde kuna. HT je godinu zaključio s neto dobiti od 934 milijuna kuna, a isplatit će dividendu od 6 kuna po dionici. Sličnu dividendu najavljuje i za 2017. godinu.

Uz nemogućnos­t rasta na hrvatskom tržištu, jedino drugo što odskače u godišnjem izvješću HTa je to što je revizor, PwC, umjesto kao lani jedne stranice, svoje mišljenje dao na sedam stranica i tek ga onda uredno potpisao. U mišljenju revizora ipak nije bilo zamjerki menadžment­u HTa.

 ?? IGOR KRALJ/PIX ?? Predsjedni­k Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković ističe da je rast od 0,7 posto u 2016. godini - dobar
IGOR KRALJ/PIX Predsjedni­k Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković ističe da je rast od 0,7 posto u 2016. godini - dobar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia