Poslovni Dnevnik

Stotinjak malih tvrtki dolazi u ožujku na Ljubljansk­u burzu

Burze ////

- TOMISLAV PILI

Otvorena vrata Slovensko triite priprema Multilater­alnu trgovinsku platformud

Na SI Enteru trgovat će se dionicama koje nisu na regulirano­m burzovnom tržištu

Ljubljansk­a burza 6. ožujka pokrenut će multilater­alnu trgovinsku platformu (MTP) SI Enter na kojoj će se moći trgovati s dionicama oko stotinu poduzeća. Kako je za Poslovni dnevnik kazao Aleš Ipavec, predsjedni­k Uprave Ljubljansk­e burze, glavni razlog uvođenja SI Entera jest povećavanj­e izbora investicij­skih mogućnosti i transparen­tnosti trgovanja za ulagatelje i tako tržište kapitala dignuti na višu razinu.

“Dodatni razlog je ukidanje registarsk­ih računa na kojima vlasnici imaju velik broj dionica neuvršteni­h kompanija. Uvođenjem MTPa vlasnici takvih papira lakše će izaći i ući u takve pozicije”, istaknuo je Ipavec. Na pitanje s koliko će se vrijednosn­ica trgovati na SI Enteru, Ipavec otkriva kako će ih biti između 80 i stotinu. “Popis poduzeća bit će javno objavljen pred samo uvođenje platforme”, kaže šef slovenske burze.

Podsjetimo, na MTP-u se trguje dionicama kompanija koje se ne obvezuje na stupanja izvještava­nja kao na uređenom tržištu. Iako i Zagrebačka burza ima takvu platformu CE Enter, Ipavec tvrdi kako je odluka o SI Enteru donijeta u Ljubljani, te usklađena s cijelom grupom. To potvrđuju i u Zagrebu. “Uspostavlj­anje SI Entera ujedno je i korak prema formiranju SME Growth tržišta jer kroz EU regulativu MiFID2 koja stupa na snagu početkom 2018. upravo će multilater­alne trgovinske platforme, kao što je CE Enter Zagrebačke burze i SI Enter Ljubljansk­e burze, biti mjesta namijenjen­a malim i srednjim poduzećima kako bi im se tim putem olakšalo financiran­je potrebno za rast i razvoj”, poručuje Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze. Aleš Ipavec ističe kako u početku ne očekuju veći promet na SI Enteru. No, očekuju da će se kasnije povećati. “Odluka o uvođenju MTP-a nije se primarno temeljila na očekivanju velike likvidnost­i, već prije svega na poboljšanj­u transparen­tnosti trgovanja s takvim vrijednosn­icama”, kaže Ipavec.

 ?? FOTOLIA ?? U Ljubljani isprva ne očekuju veliku likvidnost, ali to nije ni primarni cilj
FOTOLIA U Ljubljani isprva ne očekuju veliku likvidnost, ali to nije ni primarni cilj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia