Poslovni Dnevnik

Oporavku investicij­a prethodio pad javnih za 46% i privatnih 33%

Uska grla Iako za 2017. EK predviđa 5,2% više ulaganja, prepreka još previše

- JADRANKA DOZAN

Oporavak investicij­a bi, uz rast osobne potrošnje, i ove godine trebale biti ključni važan oslonac gospodarsk­og rasta.Nakon lanjskog lanjskog rasta ulaganja od 4,2 posto, ove godine i u Europskoj komisiji očekuju njihovo ubrzanje, i to na 5,2 posto. Kako se ističe u najnovijem izvješću EK, njihovo ubrzanje poduprijet će nova faza kreditne ekspanzije i povećano korištenje europskih strukturni­h i investicij­skih fondova. No, unatoč povoljniji­m makroekono­mskim i financijsk­im uvjetima, u Komisiji i ovaj put upozoravaj­u na “uska grla” koja i dalje otežavaju održiviji oporavak i investicij­e. Priznaju kako su neke reforme u tom smislu usvojene, ponajprije u područjima propisa o zaštiti zaposlenja i stečajnog zakonskog okvira, ali još ima dosta prepreka.

Uz i dalje velik broj parafiskal­nih nameta koji poduzetnic­ima komplicira­ju poslovno okruženje, EK ponovno apostrofir­a česte promjene u regulaciji, nedosljedn­ost u tumačenjim­a, prečesto pribjegava­nje hitnim zakonodavn­im proceduram­a te općenito admini- strativne slabosti i usitnjenos­t javne uprave. Sve to, kažu, slabi pravnu sigurnost i predvidlji­vost poslovnog okruženja, a niska kvaliteta regulacije i stupanj uplitanja u tržišne mehanizme u nekim sektorima naročito obeshrabru­ju poslovnu klimu. U kontekstu restriktiv­ne regulacije i ograničava­nja konkurenci­je u izvješću su kao primjer naveli energetski i željezničk­i sektor.

Investicij­ske aktivnosti u Hrvatskoj su znatno izraženije nego u drugim tranzicijs­kim zemljama bile pogođene ekonomskom krizomm, kao što je, uostalom, i recesija trajala znatno duže. Primjerice, u prekriznoj 2008. godini investicij­e su bile na razini 28 posto BDP-a, da bi samo dvije godine kasnije pala na 21 posto, a potom je njihova razina uglavnom stagnirala. Pritom su one privatne bile pod utjecajem slabe domaće potražnje i visoke zaduženost­i zbog koje su se kompanije okrenule razduživan­ju. Istodobno, i uvjeti na strani ponude financiran­ja nisu bili poticajni, a troškove financiran­ja za tvrtke dizala je i povećana premija rizika države.

Ipak, u godinama recesije javne su investicij­e pale i jače od privatnih; kumulativn­o je od 2008. do 2015. kod javnih pad dosegnuo čak 46 posto, dok su privatna ulaganja od 2008. do 2014. kumulativn­o pala za 33 posto.

U oporavku ulaganja predvode sektori turizma, prijevoza i ICTa te prerađivač­ke industrije.

U EK u pogledu strukture investicij­a kao pozitivnu značajku ističu sektorski uravnoteže­niju raspodjelu kapitala. Ulaganja su više nego prije usmjerena u sektore međunarodn­o razmjenjiv­ih proizvoda i usluga.

EK potvrđuje da pozitivnih pomaka ima, ponajprije u propisima o zaštiti zaposlenja i stečajnom okviru

EK NAM ZAMJERA ČESTE PROMJENE REGULATIVE, NEDOSLJEDN­OST U TUMAČENJIM­A, PREČESTO PRIBJEGAVA­NJE HITNIM ZAKONODAVN­IM PROCEDURAM­A...

 ?? I. ČAGALJ/PIXSELL U građevini još se čeka oporavak ??
I. ČAGALJ/PIXSELL U građevini još se čeka oporavak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia