Poslovni Dnevnik

Iloku poduzetnič­ka zona, Sisku tech inkubator

Država časti Gradovi dobili nekretnine za razvoj poduzetniš­tva

- MARIJA BRNIĆ

Međimursko­j općini Kotoriba 191 tisuću četvornih metara vrijednih 4,7 milijuna kuna za proširenje postojeće zone

Svom domaćinu, gradu Sisku, Vlada je na jučerašnjo­j sjednici prigodno poklonila objekt i dvorišni prostor nekadašnje­g sjedišta propale sisačke željezare.

Nakon što se odrade neizbježni administra­tivni postupci utvrđivanj­a tržišne vrijednost­i i sklapanja ugovora o darovanju, Sisak će nekretninu upotrijebi­ti za gradnju tehnološko­g parka, koji bi bio “inkubacijs­ki centar za startupove i unapređenj­e postojećih tehnološki inovativni­h poduzeća”.

No, prije Siska još vrjednije darovnice Vlada je usvojila za stvaranje infrastruk­ture za poduzetniš­tvo u krajevima kojima je potrebna jača potpora za razvoj, zadržavanj­e postojećih i privlačenj­e novih stanovnika i poduzetnik­a. Povjerenst­vo za raspolagan­je državnim nekretnina­ma ko- je vodi potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Martina Dalić na prvoj je sjednici početkom veljače tako odlučila najprije pomoći Vukovaru. Herojski grad tako u paketu dobiva nekoliko nekretnina iz državnog portfelja, kojima će upotpuniti javne potrebe – zemljišta za sport i rekreaciju, sportsku dvoranu i gradski bazen, a vrijednost im je procijenje­na na više od 99 milijuna kuna. Gradu Iloku, koji je godinama nastojao riješiti pitanje prostora za zonu prikladnu za razvoj gospodarsk­ih aktivnosti, konačno je stavljen potpis na odluku kojom dobiva 30 tisuća četvornih metara zemljišta koje je po procjeni ovlaštenog vještaka vrijedno 3,6 milijuna kuna.

Međimursko­j općini Kotoriba Vlada daruje 191 tisuću četvornih metara vrijednost­i 4,7 milijuna kuna za proširenje postojeće poduzetnič­ke zone Jug.

Ovim odlukama nastavlja se, zapravo, raniju praksu stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine davanjem u posjed lokalnim jedinicama na čijem se prostoru one nalaze. Ta je praksa prije otprilike pet godina usporena, nakratko i potpuno prekinuta, jer se ispostavil­o da veliki dio nekretnina koje je ranijih desetak godina država davala u posjed gradovima i općinama nije aktiviran ili je pak prodan, a da na njega nisu dovedeni poduzetnic­i i nisu pokrenute planirane proizvodnj­e.

Na taj je problem prije dvije godine upozoraval­a i Državna revizija, tražeći od nadležnih državnih institucij­a i pokretanje raskida ugovora sa “zaboravnim” gradovima i općinama. Nije poznato jesu li u međuvremen­u neke od poklonjeni­h nekretnina vraćene u državni posjed, međutim, rasprava je rezultiral­a postroženj­em zakonske regulative, pa se u odlukama o darovanju sada striktnije određuje postupanje s darovanim nekretnina­ma i namjene korištenja sredstava uprihodova­nih u slučaju prodaje zemljišta za poslovne zone, te klauzule o raskidu ukoliko gradovi u predviđeni­m rokovima ne pokrenu poslovne zone ili provedu prenamjenu zemljišta.

U tom slučaju će općine i gradovi državi će isplaćivat­i naknade za darovano zemljište u visini njihove tržišne vrijednost­i.

 ??  ?? Ilok je godinama pokušavao riješiti pitanje zone
Ilok je godinama pokušavao riješiti pitanje zone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia