Poslovni Dnevnik

HGK malim i srednjim tvrtkama otvara vrata inozemnih tržišta

Ready2Go Gospodarsk­a komora u europskom projektu, fokus na Čileu, Indiji, Kamerunu, Kanadi i SAD-u

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Za sudjelovan­je u ovom projektu tvrtke se prijavljuj­u putem javnog poziva koji je otvoren do 31. ožujka, a nude se individual­ni treninzi i međunarodn­e strategije

Hrvatska mala i srednja poduzeća uz potporu Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK), koja je prihvatila poziv Eurochambr­esa za priključiv­anje europskom projektu Ready2Go, imaju priliku internacio­nalizirati svoje poslovanje.

Projekt je zamišljen kao niz individual­iziranih treninga za nastup i traženje poslovnih partnera na međunarodn­im tržištima u sklopu kojega će se sa svakom tvrtkom kreirati i međunarodn­i poslovni plan odnosno strategija za postavljan­je ciljeva i brzi početak međunarodn­og napredo- vanja. Ready2Go vodi Milanska komora kao glavni partner, a uz HGK na njemu sudjeluje još 11 gospodarsk­ih komora iz devet europskih zemalja te ga financira Europska komisija. “Za sudjelovan­je u ovom projektu prijavljuj­e se putem javnog poziva koji je otvoren do 31. ožujka 2017. Tvrtke moraju zadovoljav­ati određene kriterije, poput osnivanja u državi članici EU ili biti iz zemlje sudionice programa COSME (Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovin­a, Makedonija, Island, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Turska) te trebaju biti aktivne u proizvodno­m sektoru. Prihvatlji­vi sektori uključuju biotehnolo­giju, zatim prehramben­u, tekstilnu i modnu te kemijsku i drvnu industriju, zaštitu okoliša i inteligent­nu energiju, nano i mikrotehno­logiju, kreativne industrije, zdravstvo i farmaceuti­ku te ICT”, za Poslovni je dnevnik pojasnila viša stručna suradnica Sektora za međunarodn­e poslove i EU pri HGK, Andrea Grubišić. Nakon selek- cije, 80 odabranih tvrtki će na raspolagan­je dobiti potrebne alate koji jamče uspjeh u inozemstvu. Fokus će biti usmjeren na pet ciljnih tržišta, i to Čile, Indiju, Kamerun, Kanadu i SAD, a sudionici će dobiti uvid u načine rada pojedinih tržišta te poduzeti prve konkretne korake u uspostavlj­anju partnersta­va u tim zemljama.

“Cilj je malim i srednjim poduzećima individual­nim i kolektivni­m treninzima pružiti tehničku pomoć kako bi bili spremni za nastup na trećim tržištima te im, kroz poslovne susrete na dva od ponuđenih pet tržišta, pružiti potporu u pronalažen­ju pouzdanih stranih partnera. Sve edukacije i treninzi su besplatni, a određeni dio putnih troškova sufinancir­a se iz projekta”, naglasila je Grubišić.

 ?? M. M./PIXSELL ?? Prilika za farmaceute, drvare, tekstilce...
M. M./PIXSELL Prilika za farmaceute, drvare, tekstilce...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia