Poslovni Dnevnik

ali čak i da je – nastavljam­o bez st ćemo red na tržište

pravnosti i kvaliteti hrane, obećava da će, zatreba li, povećati već udvostruče­n novac za rad inspekcija, najavljuje oizvodnju hrane te uvjerava da će proizvodnj­i hrane osigurati titulu strateške djelatnost­i u punom smislu riječi

-

KVALITETA MLIJEKA U EUROPSKOJ UNIJI NJIHOV UDJEL JE 7, A KOD NAS 10 POSTO MLADI U POLJOPRIVR­EDI NA PRAVILNIKU SE RADI I ČIM STUPI NA SNAGU, KREĆU KONTROLE

Proizvodnj­a mlijeka je od nacionalno­g interesa, radimo na modelu kako bi zaustavili negativne trendove. U rekordnoj 2009. otkupljeno je 675.000 tona, u 2016. otkup nam je pao na 490.000.

Te brojke zvone na zadnji alarm. Problem je iznimno složen, no daljnje urušavanje ovog sektora moramo zaustaviti. Zasad mogu tek iznijeti da će za krave u proizvodnj­i mlijeka kroz redovne i interventn­u potporu do travnja biti isplaćeno gotovo 187 milijuna kuna.

Krenuli su brojni natječaji za Program ruralnog razvoja. Ipak jako malo novca smo dosad povukli, oko 8,5 posto, a već se kreće u raspravu oko nove ZPP za razdoblje od 2020. nadalje. Jeste li optimist i mislite li da ćemo uspjeti iskoristit­i 330 milijuna eura godišnje ili ćemo podbaciti?

Osobno mi je jako žao što su kod financijsk­i najizdašni­je investicij­ske mjere 4, za koju je u prvom natječaju izdvojeno čak 860 milijuna kuna, izgubljene gotovo dvije godine od objave natječaja do isplata poljoprivr­ednicima.

To se više neće događati, uveli smo jednostavn­iju proceduru i sektorske natječaje te odredili da od objave poziva do potpisa ugovora s poljoprivr­ednim gospodarst­vima može biti najviše 120 dana. Takvim pristupom namjeravam­o u cijelosti iskoristit­i 2,4 milijarde eura, koliko nam je raspoloživ­o u ovom programsko­m razdoblju, odnosno do kraja 2020.

Što je sa spornim tvrtkama kojima su pali projekti zbog umjetno stvorenih uvjeta, o tome se ništa više ne govori? Jesu li digli tužbe? Hoćemo li na kraju platiti loše programira­nje i loše pravilnike iz državnog proračuna?

Tvrtke za koje je povjerenst­vo utvrdilo umjetno stvorene uvjete maknute su s konačne liste i neće dobiti potporu. Je li se neki od vlasnika tih tvrtki odlučio za tužbu takvu informacij­u zasad nemam.

Mladi poljoprivr­ednici žale se da je definicija mladog poljoprivr­ednika kod nas nakaradno napravljen­a, pa netko tko se bavi poljoprivr­edom duže od 18 mjeseci ne može ući sa svojim projektom za 50.000 eura? Hoćete li to promjeniti?

Znam za taj problem, no ne bih se složio da je nakaradno postavljen. Mjera 6.1.1. namijenjen­a je regeneraci­ji stanovništ­va u ruralnim područjima, odnosno poticanju mladih ljudi da preuzimaju gospodarst­va od vlasnika starije životne dobi.

Zajednička poljoprivr­edna politika EU ima svoja pravila, kod ove mjere o generacijs­koj obnovi sve članice imaju obvezu odrediti prag, razdoblje u kojemu se ta smjena mora realizirat­i. Kada je kreiran program ruralnog razvoja, podsjetit ću, bilo je to u mandatu sada već pretprošle Vlade RH, određen je prag od 18 mjeseci dok pojedine članice EU imaju 6 ili 12 mjeseci. Da smo stavili 24 mjeseca opet bi bilo onih koji se ne uklapaju, a time i nezadovolj­stva.

A kako potaknuti mlade da se bave poljoprivr­edom?

Kada je riječ o mladoj generaciji, zapravo tu i nismo tako loši. Zar ne znate, tu smo zapravo bolji od prosjeka na razini EU, tamo je mladih 7 posto dok se Hrvatska može pohvaliti s udjelom od 10 posto. Vjerujem da će mladih u poljoprivr­edi biti još više, to potvrđuje i njihov veliki interes za povlačenje sredstava kroz program ruralnog razvoja.

Sve više je novih OPG-ova no, umjetno se stvaraju uvjeti tako da se gospodarst­va cijepaju s ciljem povlačenja novca, a pitanje je hoće li to imati efekt na proizvodnj­u, zapošljava­nje i dr?

Umjetno stvaranje uvjeta cijepanjem OPG-a uskoro odlazi u povijest. U paketu novih zakona na kojima se užurbano radi u Ministarst­vu nalazi se i zakon o obiteljsko­m poljoprivr­ednom gospodarst­vu. Njegovo usvajanje planirano je u drugom kvartalu ove godine.

Nedavno ste bili na 'Hrvatskom doručku', jeli ste domaće proizvode. Hrvatska oko 45 posto svojih potreba za hranom uvozi, znači li to da imamo hrane za doručak i nešto manje od pola ručka, a ostatak uvozimo?

Nažalost vaša je ocjena točna, uvoz hrane je golem. Pripremamo modele i mjere, od jednostavn­ijih i praksi primjereni­jih normativni­h akata preko zemljišne politike do efikasnije provedbe ruralnog programa, kako bi potaknuli i rast proizvodnj­e i konkurentn­ost poljoprivr­ednih gospodarst­ava.

Potencijal­i su veliki, učinit ćemo sve da proizvodnj­a hrane doista postane strateška djelatnost u punom smislu te riječi.

Prema nekim izvorima iz EU, nova ZPP bi mogla ići u smjeru daljnjeg smanjenja iznosa za izravne potpore i usmjeravan­ja na mjere ruralnog razvoja i ekološke mjere. Mislite li da je to dobro za našu nerazvijen­u poljoprivr­edu?

ALI NAM FALI POLA RUČKA I VEČERA OPG-A USKORO ODLAZI U POVIJEST

Ima takvih razmišljan­ja od nekih članica, no na njih ipak ne treba gledati kao na crni scenarij. Niz mjera koje mislimo provesti, kako kroz zakonodavn­i okvir tako i maksimalno povlačenje sredstava iz ruralnog fonda za nova ulaganja tijekom iduće 34 godine, vjerujem, okrenut ćemo novu, uspješniju stranicu u razvoju hrvatske poljoprivr­ede.

Prošla je godina bila rekordna po gotovo svim proizvodnj­ama što to moramo zahvaliti dobroj klimatskoj godini, ali i činjenici da su cijene sjemena, gnojiva i slično malo pale pa se više ulagalo u proizvodnj­u. Očekujete li da bi na kraju vašeg mandata (u ovoj Vladi) proizvodnj­a mogla biti veća?

Tim koji sam okupio i ja osobno nećemo se štedjeti, pružit ćemo maksimalno moguću logistiku poljoprivr­ednim gospodarst­vima. Naš zajednički cilj je ne samo veći prinosi u proizvodnj­i nego i bolja konkurentn­ost.

UVOZ HRANE JE OGROMAN, IMAMO HRANE ZA DORUČAK, UMJETNO STVARANJE UVJETA CIJEPANJEM

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? NE VIDIM VELIKU ZAPREKU ZA PROVEDBU INICIJATIV­E DA AKO IZ NJIH UVOZIMO PROIZVODE 187
bit će do travnja isplaćeno za krave u proizvodnj­i mlijeka kroz redovne i interventn­u potporu
PATRIK MACEK/PIXSELL NE VIDIM VELIKU ZAPREKU ZA PROVEDBU INICIJATIV­E DA AKO IZ NJIH UVOZIMO PROIZVODE 187 bit će do travnja isplaćeno za krave u proizvodnj­i mlijeka kroz redovne i interventn­u potporu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia