Poslovni Dnevnik

IKEA će graditi i drugu robnu kuću u Beogradu

Investicij­ski program Švedski proizvođač namještaja u sljedećih 10 godina planira otvoriti čak 13 prodajnih objekata u regiji

-

Švedski proizvođač namještaja IKEA planira graditi drugu trgovinu u Beogradu, kaže regionalni direktor u IKEI za razvoj za jugoistočn­u Europu Vladislav Lalić.

“IKEA kreće u druge projekte, odnosno već je aktivna u akviziciji zemljišta za drugu robnu kuću u Beogradu, kao i u šest drugih gradova Rumunjske”, rekao je Lalić, prenosi portal eKapija. Otvaranje trgovine švedskog trgovca namještaje­m u Bubanj potoku planirano je za ljeto ove godine, a izgradnja koja je počela u proljeće 2016. ubrzana je i prestiže zadani rok za dva tjedna, unatoč otežanim uvjetima za građevinar­e za vrijeme ove zime. Istovremen­o, kompanija se priprema za gradnju robnih kuća u Ljubljani i Bukureštu.

“U Ljubljani je završen urbanistič­ki dio, kupili smo zemljište, a sada je raspisan natječaj. Očekujemo da u svibnju ili lipnju 2017. počne izgradnja”, rekao je Lalić na Drugoj srpskoj konferenci­ji o razvoju nekretnina i infrastruk­ture u Beogradu. Kada je riječ o Bukureštu, gdje IKEA već ima jednu trgovinu, izgradnja drugog objekta mogla bi početi ove jesen, najvjerova­tnije u rujnu ili listopadu, a otvaranje se očekuje krajem 2018. godine, rekao je Lalić.

Prema njegovim riječima, kompanija ima izuzetno ambiciozan investicij­ski program za sljedeće razdoblje, te u sljedećih deset godina planira otvoriti 13 objekata u regiji. Osim po prodaji namještaja, IKEA je poznata i po trgovačkim centrima i maloprodaj­nim parkovima. Ukupno, grupa IKEA u vlasništvu ima 59 trgovačkih centara i četiri retail parka u Europi, Rusiji i Kini, koji se prostiru na oko 3,2 milijuna četvornih metara. Te prodajne objekte godišnje posjeti oko 450 milijuna kupaca. “Kada se taj broj usporedi s oko 800 milijuna posjetitel­ja godišnje u robnim kućama, jasno je koliko je za IKEU to važan segment”, rekao je Lalić podsjećaju­ćci da su svi ti centri razvijani uz njihove trgovine. Šveđani namjeravaj­u i u Beogradu razviti retail park, uz robnu kuću u Bubanj potoku.

“Do kraja godine donijet će se odluka o tome. Kao što je poznato, kupili smo više zemlje nego što nam je potrebno za robnu kuću. Retail park bi trebao imati oko 40.000 četvornih metara, a riječ je o investicij­i od oko 60 do 70 milijuna eura”, rekao je Lalić.

U LJUBLJANI JE ZAVRŠEN URBANISTIČ­KI

DIO OKO OTVARANJA ROBNE KUĆE, IKEA JE KUPILA ZEMLJIŠTE I OČEKUJE SE DA U SVIBNJU ILI LIPNJU 2017. POČNE IZGRADNJA

 ?? SRĐAN ILIĆ/PIXSELL ?? Izgradnja robne kuće IKEA u Bubanj potoku počela je u proljeće 2016. godine
SRĐAN ILIĆ/PIXSELL Izgradnja robne kuće IKEA u Bubanj potoku počela je u proljeće 2016. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia