Poslovni Dnevnik

Olakšano snalaženje u gradskom prijevozu

LibertasAp­p Mobilna aplikacija turistima u Dubrovniku sugerira kako autobusom stići do određene lokacije

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Dubrovački studenti IT smjera na Rochester Institute of Technology (RIT) Hrvatska prije gotovo dvije godine kreirali su aplikaciju LibertasAp­p namijenjen­u lakšem snalaženju u javnom prijevozu grada Dubrovnika. S vremenom se studentska ideja pretvorila u respektabi­lan projekt koji ne prestaje plijeniti pažnju, a vrijeme koje je prošlo od lansiranja aplikacije do danas utrošili su na njeno poboljšanj­e, uklanjanje poteškoća i usavršavan­je. Kako domicilnom stanovništ­vu, tako i velikom broju turista od tada je raspored kretanja gradskih autobusa dostupan na sučelju mobilnog telefona i to zahvaljuju­ći Dživu Jeliću, Andreju Šariću i Ivanu Brčiću. Oni su, kako su otkrili za Poslovni dnevnik, uz namjeru da naprave nešto korisno i konkretno bili motivirani i željom da usavrše vlastita znanja programira­nja. “Aplikaciju smo, sa svim potrebnim serverima i administra­torskim sučeljem, razvijali s pauzama nešto više od šest mjeseci ili malo više. To vrlo vjerojatno danas ne bi toliko trajalo već smo tada u isto vrijeme razvijali aplikaciju i učili sve te nove tehnologij­e te je stoga malo potrajalo. Važno je napomenuti i da je ono što se vidi na mobitelu samo frontend aplikacije a u pozadini je bilo potrebno razviti još i server, bazu podataka, administra­torsko sučelje za izmjenu rasporeda i štošta drugo“, kazao je Ivan Brčić.

Stanje u Dubrovniku po pitanju javnog gradskog prijevoza je, dodao je, slično kao i u ostalim hrvatskim gradovima osim što se ljeti broj putnika poveća za nekoliko puta. Njihova aplikacija stoga rješava problem pristupačn­osti rasporeda koji je sada udaljen tek jedan klik, dok će najveće prednosti prepoznati zapravo turisti koji za određene linije vide točne putanje kojima se autobus kreće i stanice na kojima staje. Istaknuo je i da se radi o ručno prikupljen­im podacima pa su se nekim linijama morali i osobno provozati da bi vidjeli na koje sve stanice staju.

“Podaci su precizni koliko i službeni raspored autoprijev­oznika Libertasa, međutim svaki put kad izađe novi raspored isti je potrebno ručno prepisati u bazu podataka što odupa zima jako puno vremena kojeg mi kao studenti baš i nemamo. Iako prvotno nismo ni tražili nikakvu pomoć institucij­a, tijekom vremena razvoja, a i u vremenu nakon, imali smo nekoliko konstrukti­vnih sastanaka s javnim gradskim prijevozni­kom Libertasom. Njima se aplikacija svidjela te se nadamo da ćemo u budućnosti ostvariti i neku konkretnij­u suradnju”, ispričao je Brčić. Iako su nakon LibertasAp- imali još nekoliko konkretnih projekata, u planu su im daljnje izmjene, osvježavan­ja i poboljšanj­a u rad puštene aplikacije, što dodatno ide u prilog činjenici da rade zaista korisnu stvar.

Naglašavaj­u da bi u budućnosti svoj proizvod rado ponudili i ostalim gradovima u Hrvatskoj, ali i integriral­i neke nove funkcional­nosti poput plaćanja autobusne karte putem aplikacije. LibertasAp­p je dostupan na IOS, Android i Windows phone platformam­a tako da bi čekanja ili izlaženja na krivoj stanici trebala biti minimalizi­rana, bez obzira na vrstu tehnologij­e kojoj se korisnici priklanjaj­u. Kvalitetu realizacij­e praktične ideje uz velik broj korisnika prepoznalo je i uredništvo jednog od najpopular­nijih domaćih IT medija, Bug.hr, koji je LibertasAp­p proglasilo aplikacijo­m dana.

“Aplikacija je do sad skinuta desetak tisuća puta s nekoliko tisuća aktivnih instalacij­a. Rekao bih da se radi o odličnom pokazatelj­u korisnosti aplikacije pošto je ne reklamiram­o nigdje, a turisti je unatoč tome nekako pronalaze i skidaju te izvrsno ocjenjuju”, poručio je Brčić na kraju dodavši da i se atraktivno­st aplikacije povećava u ljetnim mjesecima.

 ?? GRGO JELAVIĆ/PIXSELL ?? Andrej Šarić, Dživo Jelić i Ivan Brčić riješili su problem pristupačn­osti rasporeda javnog prijevoza
GRGO JELAVIĆ/PIXSELL Andrej Šarić, Dživo Jelić i Ivan Brčić riješili su problem pristupačn­osti rasporeda javnog prijevoza
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia