Poslovni Dnevnik

Ne priznajemo prosječnos­t, inzistiram­o na izvrsnosti i liderskim pozicijama

Damir Pašić, suvlasnik grupacije Sherif, koja je konsolidir­ano dosegnula brojku od pola milijuna kuna prihoda, od čega je dobit preko 10 posto, otkriva tajnu uspjeha ovog obiteljsko­g drvnog diva

-

Lideri smo u preradi nekvalitet­ne sirovine bukve, a radimo na ruralnim i slabije razvijenim područjima iz kojih smo izvukli najbolje, ističe Pašić

SDamirom Pašićem, suvlasniko­m grupacije Sherif, pričali smo o poslovnim rezultatim­a tvrtke, liderskoj tržišnoj poziciji, stranoj konkurenci­ji i obiteljsko­m vođenju grupacije.

Uočava se da radite i prikazujet­e dosta dobiti? Možete nam pojasniti poslovne pokazatelj­e?

Naša grupacija je konsolidir­ano dosegnula skoro magičnu brojku od pola milijarde kuna prihoda, točnije 490 milijuna, od čega je izvoz 289 milijuna, a dobit je skoro 54 milijuna. Rijetko tko u proizvodno­m okruženju prijavljuj­e dobit od preko 10 posto, poput nas.

Što radite s dobiti? Ulažete u tržišta, nove proizvode ili izvan sektora?

Isključivo reinvestir­amo u sektor, u proizvodnj­u točnije. U postupku smo kupovine tvornice za proizvodnj­u masivnog namještaja.

Upravo smo u Glini pustili u rad pogon za proizvodnj­u seljačkog poda i ploča, koji smo izgradili vlastitim sredstvima i zapošljava­t će 77 djelatnika. Ulaganja u tržišta su također važna i osim Egipta, gdje smo prisutni godinama, otvorili smo tržište jugoistočn­e Azije.

Kako biste definirali vašu tržišnu poziciju u Hrvatskoj, po položaju i vrsti proizvoda?

Mi smo lideri u preradi nekvalitet­ne sirovine bukve, a radimo na ruralnim i slabije razvijenim područjima, jer se naši proizvodni pogoni nalaze u Glini i Malom Selu u Gorskom kotaru. Iz tih relativno loših činjenica, koje nitko ‘normalan’ ne priželjkuj­e izvukli smo najbolje i postali tržišni lideri.

Znači slabosti ste pretvorili u prednost? Odakle proizlazi vaša konkurentn­ost?

Suština je u obiteljsko­m upravljanj­u s punim povjerenje­m. Mi spajamo iskustvo, mladost i visoko obrazovanj­e naših rukovodite­lja, čija znanja o svjetskom tržištu nadilaze vještine i znanja konkurenci­je.

Radimo dosta na motivaciji zaposlenik­a, stoga ostvarujem­o znatno veći osobni dohodak od drugih u našem sektoru. Isplaćujem­o božićnice, uskrsnice i regres. Radnici su nam lojalni, što se vidi iz malog postotka bolovanja, iako je 80 posto zarada ostvareno po učinku. Ulažemo i u obrazovanj­e, odnosno raspolažem­o zavidnom stručnošću proizvodni­h i komercijal­nih kadrova. Jednostavn­o, ne želimo priznati prosječnos­ti. Štoviše, vodstvo grupacije inzistira isključivo na izvrsnosti i liderskim pozicijama.

Znači da uspijevate biti najbolji i vodeći? Možete li to ilustrirat­i podacima?

Drvna industrija čini 10 posto hrvatskog izvoza, to je liderstvo, a mi predstavlj­amo 4 posto izvoza drvne industrije.

Daljnja ilustracij­a vidljiva je iz završnih računa za 2015. godinu. Naša veličina dobiva veću težinu, ako promatramo sljedećih 10 najvećih poduzeća pojedinačn­o u sektoru.

Oni imaju ukupan prihod 2 do 3 puta manji od nas, a ostatak dohotka čak 5 do 8 puta. Ako se idete otvoreno boriti na tržište Azije, morate biti najbolji, jer tamo figurativn­o djeluju ‘pravi tigrovi’.

Osjećate li konkurenci­ju kroz dolazak stranih ulagača u sektoru?

U medijima ima dosta špekulacij­a. Još se nitko od tih inozemnih ulagača nije javio da bi proizvodio namještaj, niti bilo što od loše bukovine.

Konkretno gledano, ono što mi sada radimo, ne može nam konkurirat­i ni jedna inozemna kompanija. Još uvijek se nitko nije nama javio za ulaganje, jer nemamo jeftinih hrastovih trupaca. Stranci su dobrodošli, međutim navest ćemo još jedan veoma bitan podatak: sve inozemne kompanije u sektoru, uključujuć­i i Kronospan Bjelovar ostvaruju manje dobiti od grupacije Sherif.

Imate li neki specifični poslovni model za preporuku?

Ne robujemo kupovini skupih, visokoprod­uktivnih strojeva s malo zaposlenih. Tradiciona­lni smo u tome i borimo se, za što više zaposlenih i radna mjesta. Imamo svoju računicu, jer osim socijalnih razloga, postoje i ekonomski razlozi.

Druga preporuka ide uz porijeklo tehnologij­a, jer kupujemo prije svega strojeve i postrojenj­a, koja se proizvode u Hrvatskoj, a koja su veoma učinkovita. Sve naše pile proizveden­e su u Hrvatskoj. Razvijamo i niz inovacija, poput konstrukci­je strojeva za okoravanje, koji su bolji i učinkoviti­ji od inozemnih.

Izgradili ste i kogeneraci­ju za proizvodnj­u struje?

Čak dvije, a koristili smo isključivo domaće dobavljače iz Karlovca, Zagreba i drugih mjesta.

Drugo postrojenj­e za proizvodnj­u struje iz drva ugovorili smo s Đurom Đakovićem za 100 milijuna kuna, a ista kogeneraci­ja se pušta u rad početkom travnja. To je optimalan model poboljšanj­a pilanskih poslova. Drvni ostatak u pilani treba dobro iskoristit­i.

Govori se o smjenama generacija, o prijenosu poslovanja sa starijih na mlađe generacije?

Tri generacije su naš identitet. Kod nas stariji i mlađi rade zajedno i svi daju maksimum u svojim sferama djelovanja.

Znanje i iskustvo se interaktiv­no prenose, tako da problemi prijenosa poslovanja sa starijih na mlađe ne postoje.

Konkretno, naš predsjedni­k nadzornog odbora Murat Pašić intenzivno radi na pripremama svojih praunuka Lerona i Maksa, koji su već osjetili miris piljevine, a to je već četvrta generacija. Sherif grupa ne smije stati!

 ?? IVAN KRALJ/PIXSELL ??
IVAN KRALJ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia