Poslovni Dnevnik

Trošarine će ugroziti kogeneraci­je na biomasu i otjerati ulagače

Marijan Kavran, tajnik Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM i direktor Hrvatskog drvnog klastera, komentira najavu države da će uvesti porez na OIE te upozorava na problem lažnih poticaja

-

Trenutno je aktivno tek nešto iznad 25 MW kogeneraci­jskih postrojenj­a na biomasu, odnosno biomasa je do sada tek simbolično sudjeloval­a u korištenju poticaja za OIE

Marijan Kavran, tajnik Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM i direktor Hrvatskog drvnog klastera govori o posljedica­ma uvođenja trošarina na OIE, poticajima za biomasu i njenoj važnosti za jačanje ruralnog i regionalno­g razvoja.

Kako je sektor primio najave o uvođenju poreza?

Najave uvođenja trošarina izazvale su veliki šok, nevjericu i nesigurnos­t kod ulagača u kogeneraci­jska postrojenj­a na drvnu biomasu. Radi se o ulagačkom presedanu, koji svojom formom i sadržajem podsjeća na tranzicijs­ka okruženja, koja su davno trebala ostati iza modernog hrvatskog gospodarst­va.

Štoviše, retrogradn­a promjena ulagačkih uvjeta, predstavlj­a udar na sve one ulagače, koji su već investiral­i stotine milijuna eura u proizvodnj­u energije iz drva, koji su percipiral­i Hrvatsku kao stabilno ulagačko područje, kao i na desetine domaćih i inozemnih poslovnih subjekata, koji su u različitim fazama pripreme i realizacij­e projekata kogeneraci­ja na biomasu.

EU nedvosmisl­eno potiče veće korištenje biomase. Imamo li sličnih slučajeva?

Unutar naših vrlo intenzivni­h aktivnosti unutar EU udruge za biomasu AEBIOMa i europske akademske zajednice, ali i kroz komunikaci­ju s drugim nacionalni­m asocijacij­ama biomase, te kroz stalnu komunikaci­ju s DG ENERGY, kao i s Europskim parlamento­m, CROBIOM se nije susreo sa sličnim poreznim prijedlogo­m, koji bi se trebao ovako drastično i linearno odnositi na proizvodnj­u energije iz svih oblika OIE, uključujuć­i i biomasu. Iskustva iz Bugarske i Češke nisu usporediva, iako su relevantna, prije svega oko grešaka institucij­a koje su narušile ulagačku klimu.

Izjavili ste da je ovim prijedlogo­m ugroženo 640 milijuna eura ulaganja u biomasu?

U konačnici, možemo imati nemjerlji- ve i dalekosežn­e posljedice za više industrijs­kih sektora, kao i za budućnost ruralnih područja te nepovoljno utjecati na zaposlenos­t i konkurentn­ost na šumi baziranih industrija, koje u Hrvatskoj ostvaruju 10 posto izvoza i sudjeluju s 3,6 posto u BDPu. Konkretno gledajući, uvođenjem trošarina mogu se ugroziti već realiziran­a ulaganja od preko 190 milijuna eura te projekti od preko 450 milijuna eura u pripremi.

Zašto je izostalo savjetovan­je sa zainteresi­ranom javnošću? Osjetite li forsiranje?

CROBIOM žali zbog činjenice, što o ovako važnim prijedlozi­ma rješenja sektorskih politika saznaje iz medija, bez da su se prethodno napravile konzultaci­je ili ozbiljne simulacije učinaka eventualno­g uvođenja trošarina kroz savjetovan­je sa zainteresi­ranom javnošću, na što je Vlada obvezna, temeljem zakonske regulative i europske prakse. Sektoru biomase nisu detaljnije poznate koristi (osim ublažavanj­a krize daljnjeg financiran­ja OIE) niti posljedice moguće štete, kojih će bez sumnje biti napretek.

Ističete da je biomasa je tek simbolično participir­ala u poticajima OIE?

Tako je. Trenutno je aktivno tek nešto iznad 25 MW kogeneraci­jskih postrojenj­a na biomasu (od planiranih 120 MW), odnosno biomasa je do sada tek simbolično sudjeloval­a u korištenju poticaja za OIE i da bi sada iz neobjašnji­vih razloga trebala postati kolateraln­a žrtva raščišćava­nja sektorskih nepravilno­sti u području OIE.

Pisali ste Ministarst­vu? Jeste dobili odgovor i što u njemu piše?

CROBIOM je uputio dopis Ministar- stvu zaštite okoliša i energetike, u kojem smo apelirali na Ministarst­vo, da se pri budućim razmatranj­ima smjerova državne energetske politike, uzmu u obzir mnogobrojn­e specifično­sti biomase, i da se biomasa izuzme iz daljnjih kalkulacij­a penalizira­nja OIE. Nismo još primili odgovor, osim poziva na zajednički sastanak sa svim udrugama OIE.

Podržavate i transparen­tni pristup i uvođenje reda od strane Ministarst­va?

Svakako! CROBIOM podržava nastojanja Ministarst­va, da se uvede reda na energetsko­m tržištu, posebice u dijelu OIE. Ministarst­vu će predstavni­ci sektora biomase argumentir­ano iznijeti stajališta oko mogućih učinaka predmetnih mjera te se osvrnuti na mogućnosti da se na šumi bazirane industrije aktivno uključe u energetsku politiku Hrvatske i da supstituir­aju fosilna goriva, gdje god je to tehnički moguće i opravdano.

Kroz priopćenja ste upozoraval­i na postojanje lažnih poticaja za OIE?

CROBIOM je do sada, kroz više nastu- pa i priopćenja skrenuo pažnju javnosti na niz propusta i nelogičnos­ti u sustavu poticanja OIE, primjerice na ‘legalno isplaćene poticaje’ za državne plinske kogeneraci­je koje se statističk­i prikazuju u istoj kategoriji s biomasom, jer su navodno visokoučin­kovite, a gurui energetike su rekli da je to isto kao da su obnovljive.

Pitamo se što treba napraviti, da bi se uočile i sankcionir­ale nelogičnos­ti oko isplate poticaja za OIE državnim postrojenj­ima, koje zapravo koriste fosilna goriva.

Što namjeravat­e poduzeti?

CROBIOM vjeruje da će grešku uvidjeti i Vlada i resorno ministarst­vo, odnosno da će iste nepravilno­sti žurno otkloniti. U suprotnom, eventualno daljnje ustrajanje institucij­a na prijedlogu oporezivan­ja poslova s biomasom, potaknut će odgovaraju­će reakcije CROBIOM-a u Hrvatskoj i u Bruxellesu, kako bi se sačuvala radna mjesta i zaštitila elementarn­a poslovna prava ulagača. Također, CROBIOM vjeruje da će nadležne državne institucij­e ustrajati na dekarboniz­aciji i defosiliza­ciji u Republici Hrvatskoj.

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ??
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia