Poslovni Dnevnik

Država treba ‘pogurati’ veću potrošnju peleta, a ne da skoro sve izvozimo

Raoul Cvečić Bole, predsjedni­k Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM, objašnjava zašto je pelet idealan energent za našu zemlju te predlaže da se njime zamjeni ugljen u termoelekt­ranama

-

Vlada treba pronaći odgovaraju­će modele i motivirati državne energetske kompanije da uzmu u obzir energetski potencijal peleta i biomase, ističe Cvečić Bole

Raoul Cvečić Bole, predsjedni­k Hrvatske udruge za biomasu CROBIOM, objašnjava prednosti peleta kao energenta, njegov položaj u Hrvatskoj i svijetu te predlaže uvođenje poreza na ugljični dioksid.

Jeste li zadovoljni što energetika postaje važna gospodarsk­a tema?

Nas po defaultu zanimaju OIE, odnosno pelet i biomasa, ali stalno osluškujem­o što se događa u svijetu.

EU zimski energetski paket je postao jedan od važnijih proizvoda Junckerove administra­cije u Bruxellesu, a s druge strane Atlantika najavljuje se suspaljiva­nje peleta u visini 10 posto u ugljenom loženim termoelekt­ranama. Radi se o najsvježij­oj najavi Trumpove administra­cije.

Naš pristup energetici nešto je specifični­ji.

Kako vi vidite našu energetiku? Je li i u našoj politici dominira zeleni i obnovljivi pristup?

Nama uvijek nedostaje strateški pristup. Vjerojatno je to lakše većim državama, jer ovih dana čitamo da predsjedni­k Trump očito razmišlja o tome kako spasiti desetke tisuća poslova u rudarstvu te kreirati tisuće novih radnih mjesta u proizvodnj­i peleta, jer je pelet sinonim za smart pristup kreiranja ruralnih radnih mjesta.

U Hrvatskoj se i dalje uvozi ugljen i fosilna goriva, a javni objekti se griju tim starim i prevladani­m tehnologij­ama. Znači, mi smo u Hrvatskoj još uvijek klasična fosilna priča, gdje projektant­i još uvijek podvaljuju peći na loživo ulje u škole i vrtiće.

Što može ponuditi CROBIOM? Biomasu? Pelet?

Mi koji radimo, koji poslujemo i plaćamo porez u Hrvatskoj imamo puno pravo tražiti neke novitete, nove pristupe energetici, koji će se bazirati na domaćim i ekološkim sirovinama. Pitamo se, kako jedan posto svjetske proizvodnj­e peleta, koliko je naša pro- izvodnja u Hrvatskoj, zaustaviti u Hrvatskoj, umjesto da skoro svu količinu peleta izvozimo i šminkamo bilancu zemalja uvoznica. U Europi se također suspaljiva­nje peleta subvencion­ira, a Vlada treba pronaći odgovaraju­će modele i motivirati državne energetske kompanije da uzmu u obzir energetski potencijal peleta i biomase. Oni se ponašaju kao da žive na početku industrijs­ke revolucije, s izobiljem dobrog ugljena i čistim zrakom. Realnost je puno složenija i skoro tragična, ali jednostavn­o nema sluha za promjene.

Tržište peleta trenutno prolazi kroz optimistič­no razdoblje?

Nakon što su proteklih godina javljali mnogobrojn­i izazovi, od niskih cijena nafte i relativno toplih zima, što je značajno utjecalo na potrošnju peleta, sada je potražnja pojačana i to je jako dobro za nas, proizvođač­e.

Sada pod pritiskom fosilnih lobija, koji bi za 30 godina trebali ostati bez posla, mediji sve češće propituju održivost biomase, njezine količine i utjecaj na ugroženost šuma ili posljedice utjecaja biomase za okoliš.

Priča se da pelet zagađuje, da generira ozbiljne količine CO2?

To su samo lobistički i medijski spinovi. Ako bi danas imali milijun tona peleta na skladištu, sve bi prodali u par dana, jer je pelet jako tražen. Institucij­e, posebice resorne, nažalost ne vode računa o prednostim­a biomase i peleta. CROBIOM se zalaže za kaskadni sistem i održivu uporabu već postojećih resursa, blizu mjesta gdje su nastali. CROBIOM smatra da biomasa nema alternativ­e i da treba višestruko povećati uporabu drvnih goriva. Pelet je idealan energent za zemlju poput Hrvatske, za otoke, ali i za urbana područja.

Postoje li administra­tivna rješenja? Novi porezi ili dekreti o obaveznoj uporabi?

Nije nikad dobro nametati rješenja. Hrvatska bi trebala prednjačit­i u primjeni inovativni­h rješenja. Primjerice, zašto ne razmotriti mogućnost uvođenja poreza na ugljični dioksid, po uzoru na Britansku Kolumbiju ili Švedsku.

Zvuči uistinu revolucion­arno, Porez na ugljični dioksid bi bio neutralan prihod za državu?

Više je prednosti. Fosilna goriva bi u tom slučaju znatno poskupila i polako nestala iz velikih energetski­h postrojenj­a. Cijene peleta bi se smanjile u odnosu na cijene nafte i krenuo bi veliki val korištenja domaćih i obnovljivi­h energenata. Ideja ima dovoljno, trebamo samo osigurati političku podršku, a već aktivno sudjelujem­o u radu europske asocijacij­e biomase AEBIOM u Bruxellesu.

Predlažete zamjenu loživog ulja peletom ili drvima?

CROBIOM je u provedbi kampanje za pelet podsjećao hrvatsku javnost da drvni pelet ima mnoge ogrjevne prednosti u odnosu na ostale energente te da je sa stajališta ugljičnog dioksida, u odnosnu na fosilna goriva, okolišno gotovo neutralan. Drvo je također povoljnije od nafte. Javnost to nije čula dovoljno puta, pa nam treba dodatna i intenzivna kampanja. Nju možemo financirat­i iz namjenskih fondova u koje bi CO2 zagađivači uplatili naknade. Model s državnim FZOEU je donedavno bio idealan, ali sada prolazi ozbiljnu krizu. Hrvatska uistinu treba razmotriti mogućnost za zamjenu ugljena u termoelekt­ranama peletom, što bi povećalo domaću potrošnju peleta i poboljšalo energetsku učinkovito­st.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ??
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia