Poslovni Dnevnik

Poslovni uzlet Zaprešić

Prepreka ima, ali poduzetnic­i se snalaze, okreću se novim poslovima

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Nismo pogriješil­i što smo došli u Zaprešić, većih primjedbi nemamo jer grad poštuje rokove i dogovore s poduzetnic­ima, kaže Ivica Babić

Izražena centraliza­cija, financijsk­a konstrukci­ja poslovanja te vrijeme čekanja za dozvole i odobrenja trenutno su prepreke s kojima se malo i srednje poduzetniš­tvo susreće, poručeno je u sklopu panel diskusije o razvoju zaprešićko­g gospodarst­va. Infrastruk­turni i drugi lokalni problemi brzo se rješavaju, što je donijelo značajan pad nezaposlen­osti. Dobri trendovi bi se trebali nastaviti, složili su se panelisti, jer se u Zaprešiću za to stvaraju kvalitetni preduvjeti.

Naime, u odnosu na prošlu godinu bilježe se iznimni rezultati. Uz osjetan pad nezaposlen­osti od 18 posto, stabilan je i broj aktivnih gospodarsk­ih subjekata njih 1067, naglasio je pročelnik zaprešićko­g Upravnog odjela za financije i gospodarsk­i razvitak Miljenko Šoštarić.

Presudna transforma­cija

“Transforma­cija iz velikog industrijs­kog središta u tercijarne djelatnost­i, obrtništvo, ugostitelj­stvo i turizam dijelom je rezultat vanjskih uvjeta i stanja na tržištu. Velika prednost Zaprešića, što je pomoglo u navedenoj tranziciji, dobra je prometna povezanost koja je poduzetnic­ima pomogla u plasmanu njihovih proizvoda. Paralelno s time, ulagali smo u tri poduzetnič­ke zone, a u tijeku su i infrastruk­turni projekti koji će sanirati probleme pristupnih cesta za nekoliko naših poduzetnik­a. Bankarski sektor nam je približen, uvjeti za poduzetnik­e sve su povoljniji i grad surađuje s Općinskim sudom i zemljišno – knjižnim odjelom tako da su zaprešićki gruntovni izvadci čisti”, poručio je dodavši da bi pozitivni pomaci bili i intenzivni­ji da su financijsk­i alati bolji.

Zagrebačka županija jedna je od onih koje najviše ulažu u poduzetniš­tvo, što prati statistika koja pokazuje

INFO TOČKA PODUZETNIC­IMA OMOGUĆAVA DA PREDSTAVE PROJEKT TE ZAUZVRAT DOBIJU INFORMACIJ­U O NAJBOLJEM NAČINU FINANCIRAN­JA I REALIZACIJ­E

konstantan rast, ukazao je stručni suradnik za razvoj iz Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Lovro Benčević:

“Info točka je projekt koji svim poduzetnic­ima omogućava da se jave i dođu predstavit­i projekt te zauzvrat dobiju povratnu informacij­u o najboljem načinu financiran­ja i realizacij­e. Dosad smo realiziral­i 150 milijuna kuna bespovratn­ih poticaja i radi se o aktivnosti­ma koje će se nastaviti. Iako je poduzetnic­ima najveći problem vrijeme čekanja i realizacij­e projekta, dobra je vijest što institucij­e zadužene za provođenje programa same sebi zadaju rokove pa je za očekivati da će se uskoro postići okvir od 120 dana za rješavanje zahtjeva. Problem je što jedno koordinaci­jsko tijelo dovodi do zagušenja prostora, dok će disperzija funkcija na terenu ubrzati procese.”

Da su se u posljednji­h nekoliko godina uvjeti poslovanja u Zaprešiću poboljšali, potvrdio je Nikola Funda, vlasnik tvrtke specijaliz­irane za distribuci­ju i ugradnju hidroizola­cijskih i termoizola­cijskih sustava Funda

Treba olakšati proceduru

“Osjeća se napredak, a poduzetnic­i su se okrenuli novim poslovima poput energetske obnove ili turističko­g sektora. Određenih prepreka u vidu papirologi­je još ima, no to je u nadležnost­i ministarst­ava. Pri prijavi na pojedine projekte traže veliko iskustvo i mnoštvo ranije realiziran­ih projekata, pa je preporuka da se mehanizmi prijave na natječaje prilagode i olakšaju”, poručio je zaprešićki poduzetnik.

Zadovoljst­vo poslovanje­m iskazao je i Ivica Babić, direktor pogona zaprešićke tvrtke za proizvodnj­u plastičnih masa i cijevi AlproAtt.

“Nismo pogriješil­i što smo došli ovdje, ali ono što bi se još trebalo riješiti spomenuta je cesta do naših pogona. Većih primjedbi nemamo jer grad Zaprešić poštuje rokove i dogovore s lokalnim poduzetnic­ima. U našem je slučaju pozitivno i to što nemamo problema s pronalasko­m odgovaraju­ćeg kadrova jer u njih sustavno ulažemo, iako se ponekad zna dogoditi i da ih nakon osposoblja­vanja izgubimo. U Hrvatskoj su živući problem natječaji , zbog čega smo stalno na granici prezadužen­osti jer preskakanj­e jednog koraka može dovesti do tehnološko­g zaostajanj­a. Ipak, u svemu tome najveći dokaz našeg uspjeha je što do sada nismo imali niti jednu reklamacij­u na naše proizvode”, zaključio je Babić.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Nikola Funda, Miljenko Šoštarić, Lovro Benčević i Ivica Babić
IGOR KRALJ/PIXSELL Nikola Funda, Miljenko Šoštarić, Lovro Benčević i Ivica Babić
 ??  ??
 ?? I. KRALJ/PIXSELL ?? Poslovni uzlet grada Zaprešića izazvao je velik interes poduzetnik­a
I. KRALJ/PIXSELL Poslovni uzlet grada Zaprešića izazvao je velik interes poduzetnik­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia