Poslovni Dnevnik

Iskratel ulaže u Gotoky, Walkie-Talkie uređaj povezan s pametnim telefonom

Inovacije Gotoky je prvi slovenski startup financiran iz Iskratelov­og novog fonda teškog pet milijuna eura

-

Gotoky može spasiti živote u slučaju nesreća ili drugih izvanredni­h situacija kada su mobilne mreže u kvaru ili preoptereć­ene

Iskrate l iz Kranja, slovenski proizvođač informacij­sketelekom­unikacijsk­ih rješenja, u potrazi jeza mladim tehnološki­m tvrtkama u Sloveniji i regiji u kojoj namjerava uložiti između 100 i 250 tisuća eura. Zainteresi­rani su za startupe koji se bave internetom stvari, oblakom, umjetnom inteligenc­ijom, analizom velikih količina podataka, komunikaci­jama, virtualnom stvarnošću ili tehnologij­om strojnog učenja i rješenjima koja povećavaju sigurnost ljudi.

Doprinos sigurnosti

Fond koji je Iskratel predstavio početkom ovog mjeseca težak je oko pet milijuna eura i djelovat će pet godina. Prvi startup koji je od njega dobio novac (za udjel u tvrtki) je slovenski Gotoky, tvrtka izumitelj tzv. pametnog WalkieTalk­iea, koji omogućavaj­u besplatnu komunikaci­ju s pametnim telefonima bez upotrebe mobilne telefonske mreže.

Gotoky je na nekoliko natjecanja prepoznat kao jedan najperspek­tivnijih slovenskih startupa. Opisuju ga kao pametan WalkieTalk­ie, koji kombinira prednosti izravne radijske komunikaci­je i računalnu snagu pametnih telefona. Omogućuje govornu i podatkovnu komunikaci­ju i navigaciju, te sla- nje hitnog poziva, s podacima o lokaciji, na pametnim telefonima čak i kada im ponestane mobilnog signala, na primjer, u udaljenim područjima, gdje zalaze avanturist­ički raspoložen­i izletnici ili ekstremni sportaši. Gotoky, također, dobro dođe i u inozemstvu pri komunikaci­ja između putnika koji ne žele plaćati roaming, što izvan zemlje Europske unije još uvijek može biti vrlo skupo, objašnjava list Dnevnik. Svakako, najvažnije je da Gotoky može spasiti živote u slučaju nesreća ili drugih izvanredni­h situacija kada su mobilne mreže u kvaru ili preoptereć­ene. Njegovi tvorci ga vide kao važan doprinos javnoj sigurnosti i pomoći za brzo i učinkovito djelovanje u izvanredni­m situacijam­a, kao što su prirodne i druge velike katastrofe. Uz partnerstv­o s tvrtkom Iskratel proizvodnj­a uređaja može neometano početi. Uz početno ulaganje od 200 tisuća eura Iskratel će u projektu Gotoky kupiti manjinski udjel, te će u Kranju biti proizveden­a prva serija od 5000 uređaja.

Za velike zemlje

“Predbiljež­be će se početi prikupljat­i u srpnju, s isporukama ćemo početi u listopadu”, kaže Denis Lončar, osnivač i direktor tvrtke Gotoky. Interes za Gotoky pokazuju posebno u zemljama s velikim prostranst­vima bez potpune pokrivenos­ti mobilnim signalom, kao što su SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Rusija i zemlje Latinske Amerike.

Doseg uređaja koji rade u frekvencij­skom području za koje nisu potrebne dodatne dozvole u urbanom okruženju iznosi dva do tri kilometra, u prirodi tri ili četiri puta više. Uz dodatke može uspostavit­i mrežu koja pokriva 40ak kilometara. Pojedini uređaj prodavat će se za 150 eura, ali smisla ima sam prodaja u paru jer sugovornic­i moraju imati istu opremu, te će se paket prodavati za oko 280 eura.

POJEDINI UREĐAJ PRODAVAT ĆE SE ZA 150

EURA, ALI SMISLA IMA SAMO PRODAJA U PARU JER SUGOVORNIC­I MORAJU IMATI ISTU OPREMU, TI ĆE SE PAKETI PRODAVATI ZA OKO 280 EURA

 ?? PD ?? Gotoky kombinira prednosti izravne radijske komunikaci­je i računalnu snagu pametnih telefona
PD Gotoky kombinira prednosti izravne radijske komunikaci­je i računalnu snagu pametnih telefona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia