Poslovni Dnevnik

Tesla prodaje svoje osiguranje za aute

Sigurniji od ostalih Osiguravat­elji zaračunava­ju previsoke premije, tvrde u američkoj kompaniji

-

Automobili Tesla prodavat će se s troškom osiguranja i održavanja uključenim u cijenu, a pilot projekt takva prodajnog modela već je pokrenut u Aziji. Menadžment Tesle već dugo radi na realizacij­i te ideje jer im, smatraju, osiguravat­elji precjenjuj­u rizik i preskupo zaračunava­ju osiguranje.

Smatraju da njihovi “automobili budućnosti” imaju bitno smanjen rizik od nezgode i ne žele da se na njihove kupce prelije nepotreban trošak. Direktor Tesline prodaje i servisa Jon McNeill priznao je tijekom predstavlj­anja rezultata poslovanja posljednje­g kvartala prošle godine da s takvim modelom potiho eksperimen­tiraju na azijskom tržištu.

“Ne uzimamo u obzir samo značajke sigurnosti funkcije autopilota, nego i troškove održavanja. Vizija nam je da u budućnosti ponudimo jedinstven­u cijenu za kupnju automobila, održavanja i osiguranja”, rekao je McNeil za Business Insider.

Američka institucij­a za ocjenjivan­je i promicanje sigurnosti u prometu NHTSA zabilježil­a je da je postotak nesreća Teslinih vozila pao za 40 posto otkad su ugradili funkciju autopilota 2015. godine. Kod čak 90 posto nesreća uzrok je ljudski faktor koji se na ovaj način ograničava.

“Ako osiguravat­elji ne usklade cijenu osiguranja na način proporcion­alan riziku automobila, mi ćemo ga sami uključiti u cijenu. Ali vjerujem da će oni to učiniti diskretno” ih je ucijenio i čelnik Tesla Motorsa Elon Musk. Prema Teslinu modelu, osiguranje i održavanje vrijedilo bi zauvijek dokle god kupac posjeduje vozilo.

 ?? REUTERS ?? Čelnik Tesla Motorsa Elon Musk
REUTERS Čelnik Tesla Motorsa Elon Musk

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia