Poslovni Dnevnik

Zagrebačka banka ubilježila 1,7 milijardi kuna dobiti

Najveća banka u zemlji prošle se godine vratila na staze profitabil­nosti

-

Opet u plusu Najveća banka u zemlji prošle se godine vratila na staze profitabil­nosti

Nakon gubitka iz 2015. prihodi su prošle godine rasli 22 posto na 4,7 milijardi kuna

Najveća banka u Hrvatskoj opet se vratila na staze profitabil­nosti. Zagrebačka banka završila je prošlu godinu s više od 1,7 milijardi kuna neto dobiti, nakon pola milijarde kuna gubitka ostvarenog u 2015. godini, pokazuje nerevidira­no izvješće objavljeno u ponedjelja­k. Poslovni prihodi Zagrebačke banke (Zaba) u prošloj su godini iznosili 4,67 milijardi kuna što je 21,7 posto više nego godinu ranije, zbog nižih troškova financiran­ja te porasta neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda.

Pritom je neto prihod od kamata dosegao 2,7 milijardi kuna, što je 93 milijuna kuna ili 3,5 posto više u odnosu na 2015. godinu. Rezultat je to stabilnog prosječnog volumena kredita tijekom godine i nižih troškova financiran­ja, kažu iz Zagrebačke banke. Po podacima iz financijsk­og izvješća, neto krediti komitentim­a iznosili su 65,6 milijardi kuna, što je za četiri milijarde kuna ili 5,8 posto manje nego godinu prije. Na to je smanjenje, kako objašnjava­ju iz Zabe, najvećim dijelom utjecala otplata kredita javnog sektora te konverzija kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima.

Neto prihod od provizija i naknada je, pak, rastao za 42 milijuna kuna ili 4,4 posto, na 987 milijuna kuna, uslijed porasta naknada za platni promet te naknada od upravljanj­a imovinom, brokerskih i konzultant­skih usluga, navodi se u izvješću. Depoziti komitenata povećani su za gotovo 4,8 milijardi kuna ili 6,7 posto i krajem prošle godine iznosili su 76,3 milijarde kuna.

Troškovi poslovanja Zagrebačke banke smanjeni za 79 milijuna kuna ili 4,3 posto, na nešto ispod 1,8 milijardi kuna, ponajviše zbog unapređenj­a poslovnih procesa. Na razini grupe, koja uz Zagrebačku banku obuhvaća još 19 tvrtki i banaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i, neto dobit za 2016. iznosi 1,68 milijardi kuna.

 ?? BORIS ŠĆITAR/PIXSELL ?? Miljenko Živaljić, predsjedni­k Uprave Zagrebačke banke
BORIS ŠĆITAR/PIXSELL Miljenko Živaljić, predsjedni­k Uprave Zagrebačke banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia