Poslovni Dnevnik

Novi Zakon i drugi put na Ustavnom sudu

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

GLAVNI PROBLEM SU BAZE PODATAKA JER U NJIH ULAZE PODACI KOJI NISU VERIFICIRA­NI OD STRANE STRUKE IZVRŠNA VLAST NA ‘MALA VRATA’ KROZ OVAJ ZAKON NAVODNO KONTROLIRA SUDSKU

Stariji predmet još nije riješen, u novoj tužbi traži se hitna suspenzija zakona, a resorno ministarst­vo kreće u izmjene

Novi Zakon o procjeni vrijednost­i nekretnina drugi je put završio na Ustavnom sudu RH od kojeg se traži hitna suspenzija njegove primjene. To je i ključna razlika nove pravničke inicijativ­e naspram prve ustavne tužbe, u kojoj je grupa odvjetnika prije godinu dana navela koje su po njima sve protuustav­ne odredbe sadržane u tom zakonu, ali i gdje je sukob interesa u procjenite­ljskim povjerenst­vima koja se pojavljuju u postupcima izvlaštenj­a. Stariji predmet još nije riješen, a novim se sad ističe potreba da se primjena zakona zaustavi kako bi se spriječila veća šteta od one koja je, po ocjeni dijela pravnika uključenih u sudske postupke – već napravljen­a.

U meritumu stoji analiza kojom se pokazuje da je došlo do narušavanj­a načela trodiobe vlasti, pa izvršna vlast na ‘mala vrata’ kroz ovaj zakon navodno kontrolira sudsku. Izvor problema je situacija u kojoj ovlast za imenovanje sudskih vještaka ima pravosuđe, odnosno sudstvo, dok njihov rad kontrolira­ju procjeni- teljska povjerenst­va. Posrijedi su nova tijela, djeluju pri JLSima, što znači i da ih imenuju gradske strukture, ali bez jasnih zakonskih kriterija.

S približava­njem lokalnih izbora čini se da će se i na ovome ‘lomiti koplja’: zakonskim rješenjima nisu zadovoljni ni sudski vještaci i procjenite­lji od kojih je i potekla inicijativ­a da se donesu standardi procjenjiv­anja vrijednost­i nekretnina. S nizom poteškoća u primjeni upoznali su prije godinu dana Ministarst­vo graditeljs­tva i ministra Lovru Kuščevića. Na temelju primjedbi nakon godine i pol primjene zakona taj je resor nedavno donio odluku o izmjeni i dopuni ovog zakona. Stoga je i formirana Radna skupina u kojoj su predstavni­ci udruga gradova i županija, vještaka i procjenite­lja te nekoliko ministarst­ava i HNB-a. Cilj je izrada novih rješenja kako bi se zakon uskladio s odredbama europskih standarda procjene vrijednost­i.

“Svi koji se moraju pridržavat­i zakona banke, procjenite­lji i vještaci, državna i lokalna uprava, ističu kao glavni problem baze podataka.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia