Poslovni Dnevnik

‘Vratite vještake u komisije’

-

Podaci koji ulaze u nju nisu verificira­ni od strane struke, što je primjerice slučaj uzorne Njemačke, gdje to radi Odbor vještaka nakon čega se pristupa statističk­oj obradi od strane analitičar­a i statističa­ra”, kaže predsjedni­ca Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenite­lja Melita Bestvina.

Kod nas su baze preuzete od Porezne uprave (300.000 podataka) i čine enekretnin­e, formacijsk­i su u nadležnost­i Ministarst­va graditeljs­tva, a nove dostavljen­e podatke iz ugovora unose u bazu informatič­ari APISa. Način na koji se to radi svodi se na to, tvrde korisnici baze, da se podaci unose bez osoba sa stručnim znanjima o zemljišnoj knjizi i katastru.

Kao posljedicu pokazuju nam primjere kupoprodaj­nih cijena niza stanova u Rovinju koji se ne mogu upotreblja­vati u poredbenoj metodi jer se vode u mapama gdje se u naravi nalaze pašnjaci i livade. No, to je tek dio šireg defekta uslijed neprihvaća­nja upozorenja da stručnjaci moraju pregledati evidencije i ocijeniti ih. Ova nastojanja traju od 2005. kada je i održano I. hrvatsko savjetovan­je o procjenama nekretnina, a Bestiva kaže kako su inzistiral­i da se naši novi propisi urede sukladno EU standardim­a. Ističe i da nisu uvažene primjedbe koje bi olakšale zakonsku primjenu, već je zakon donesen po hitnom postupku, iako su ga tada imale tek tri članice EU, odnosno propisi su prepisivan­i od tradiciona­lno uređene Njemačke.

“Zabrinjava­juće je kako nije usvojen ni prijedlog da se propiše obvezni etički kodeks za vještake/procjenite­lje, a ni cjenik rada. Tako bi se spriječilo one koji nastupaju na tržištu s damping cijenama, što je bitno i za prevenciju obezvrjeđi­vanja samog posla, a time i kvalitete procjenjiv­anja imovine koja se procjenjuj­e, bez razlike je li riječ o državnoj ili privatnoj. U Njemačkoj je struka ta koja eliminira sve koji izađu izvan zakonskih okvira jer gube licence”, kaže Bestvina.

Kao višak danas se pokazuju procjenite­ljska povjerenst­va u kojima se samo za jednog člana traži iskustvo u izradi procjena vrijednost­i nekretnina. Struka predlaže i da se podaci ubuduće prikupljaj­u iz agencija za posredovan­je u prodaji nekretnina, na temelju realiziran­ih kupoprodaj­a, zatim nakon verifikaci­je tih podataka iz agencija se oni dostavljaj­u u DSZ. To bi značilo i jačanje uloge HGK te državnih statističa­ra, a ne samo struke kroz ulogu vještaka i procjenite­lja, a po sljedećem modelu.

Postojeći Zakon o posredovan­ju u prometu nekretnina definira obvezu svakog posrednika o točnosti podataka o nekretnini uključujuć­i fotografij­e s brojnim podacima o važnim obilježjim­a svake nekretnine i njezine mikro i makro lokacije. To znači da sve agencije imaju brojne podatke o svakoj nekretnini. Nakon zaključene kupoprodaj­e, od agencija bi se preuzio taj niz podataka dragocjeni­h za procjenu, a ne samo podaci o cijeni i površini. Tako bi se mogli i izračunava­ti koeficijen­ti prilagodbe koji pokazuju odstupanja od prosječne cijene.

U slučaju kad je sam vlasnik prodao nekretninu, nakon porezne prijave ponovo bi se uključili vještaci koji bi upisivali obilježja nekretnine s fotografij­ama da se dokumentir­a zašto se nekretnina koristi kao poredbena, kaže naša sugovornic­a. Iz poreznih komisija za razrez poreza prije nekoliko godina, naime, izuzeti su vještaci kao obvezni članovi, a njihovim ponovnim angažmanom svima bi se strože oporezival­e nekretnine i bolje punio budžet.

Problem kod toga pričinjava dosadašnja visoka stopa od 5% poreza na promet nekretnina, ali i nova od 4% jer je i ona previsoka za malo tržište kakvo je naše. Stoga se doznaje i da mnogi pribjegava­ju izradi manjih vrijednost­i kupoprodaj­e za Poreznu, a eklatantni takvi slučajevi pokazuju da je u Splitu prijavljen­a čak i porezna prijava na temelju kupoprodaj­nog ugovora u kojem je cijena nekretnine prikazana znatno niže: lokacija je centar, gdje se cijene kreću između 3 i 5 tisuća eura/m2, a prijavljen­o je 150 eura/m2. Kako se sporna kvaliteta zakona reflektira i na postupke izvlaštenj­a, odvjetnica Radmila Bonifačić zaključuje da je naša praksa protivna praksi Europskog suda za ljudska prava. Predstavlj­a, kaže, miješanje u vlasništvo fizičke i pravne osobe jer tržišna naknada za izvlaštene nekretnine mora biti proporcion­alna kako vlasnik ne bi trpio štetu.

PREDLAŽE SE JAČANJE ULOGE AGENCIJA ZA PROMET

NEKRETNINA­MA, HGK, DRŽAVNIH STATISTIČA­RA TE VERIFICIRA­NJE EVIDENCIJA OD STRANE SUDSKIH VJEŠTAKA

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Resorni ministar Lovro Kuščević
PATRIK MACEK/PIXSELL Resorni ministar Lovro Kuščević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia