Poslovni Dnevnik

Imamo premalo diplomanat­a u znanosti i inženjerst­vu

R&D U poslovnom sektoru izdvajanja porasla na 0,44% BDP-a, no u EU su na 1,3 posto

-

Niska razina ulaganja u istraživan­ja i inovacije i nedovoljna povezanost znanosti i gospodarst­va slabosti su i razvojna ograničenj­a koja se gotovo neizostavn­o apostrofir­aju u izvješćima o Hrvatskoj. Tako se i u najnovijem izvješću Europske komisije navodi da se za R&D u nas izdvaja samo 0,85 posto BDPa, što je peta najniža razina među članicama Unije (s prosjekom od dva posto) te daleko od cilja postavljen­og nacionalno­m strategijo­m do 2020. godine (1,4 posto BDPa). U poslovnom su se sektoru ta izdvajanja od 2009. povećala sa 0,34 na 0,44 posto u 2015., no europski je prosjek u tom području daleko većih 1,3 posto BDPa.

Kako ističu analitičar­i EK, razvoj jake znanstvene baze koja bi bila jače povezana s gospodarst­vom koči, među ostalim, fragmentir­anost i nedostatak međunarodn­e integracij­e te stopa novih diplomanat­a iz područja znanosti i inženjerst­va koja je ispod prosjeka EUa. Naime, u Hrvatskoj broj novih diplomanat­a iz područja znanosti i inženjerst­va na tisuću stanovnika u dobi između 25 i 34 godine iznosi 14,4, dok ih je u EU u prosjeku 17,6 na na 1000 stanovnika.

Na značajno relativno zaostajanj­e upućuje i usporedni pregled o zaposlenos­ti u području R&Da koji je ovih dana objavio Eurostat. Dok u Danskoj, Luksemburg­u i Finskoj istraživač­i i znanstveni­ci čine oko dva posto radne snage 2015., u Hrvatskoj je njihov udio oko 0,6 posto, odnosno treći najmanji u EU (u Rumunjskoj i Cipru ih je manje 0,5 posto).

 ?? FOTOLIA ?? Istraživač­i i znanstveni­ci u Hrvatskoj čine tek 0,6 posto ukupne radne snage
FOTOLIA Istraživač­i i znanstveni­ci u Hrvatskoj čine tek 0,6 posto ukupne radne snage

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia