Poslovni Dnevnik

Juncker otkrio pet scenarija za EU

Bijela knjiga

-

Predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker ponudio je u srijedu pet mogućih scenarija o budućnosti EU do 2025., koji su zamišljeni kao podloga za raspravu tijekom ove godine, a ne kao gotova rješenja.

Juncker je u Europskom parlamentu predstavio Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljan­ja i scenariji za EU27 do 2025. U svom je govoru rekao da se dosad rasprava o budućnosti EU prečesto vodila u smislu dvojbe “manje ili više Europe”, to jest čvršće ili labavije Unije, ali da je takav pristup pogrešan. Pet mogućih scenarija predstavlj­enih u Bijeloj knjizi su: zadržati status quo; EU samo kao jedinstven­o tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno. O predloženi­m scenarijim­a trebaju se izjasniti zemlje članice, što ne treba očekivati prije nego što se ne završe vrlo važni izbori u Nizozemsko­j, 15. ožujka, zatim u svibnju predsjedni­čki izbori u Francuskoj te u rujnu parlamenar­ni izbori u Njemačkoj.

Juncker bi u svom govoru o stanju Unije 2017. u rujnu pred Europskim parlamento­m trebao rezimirati raspravu i razmišljan­ja država članica, a na summitu u prosincu trebali bi se formulirat­i prvi zaključci.

Bijela knjiga je doprinos Komisije za summit koji se održava 25. ožujka u Rimu u povodu proslave 60. obljetnice rimskih sporazum. Na tom bi summitu trebao započeti proces u kojem bi 27orica trebala donijeti odluku o budućoj Uniji. Komisija će sljedećih mjeseci objaviti niz dokumenta koji trebaju poslužiti kao podloga za raspravu.

 ?? REUTERS ?? Šef EK-a ponudio pet mogućih gledišta o budućnosti Unije s 27 članica
REUTERS Šef EK-a ponudio pet mogućih gledišta o budućnosti Unije s 27 članica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia