Poslovni Dnevnik

Sektor se budi, ali fali stručne radne snage

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Radna snaga u građevini je u proteklih 7 do 8 godina prepolovlj­ena, a njezinog pomlađivan­ja gotovo da i nije bilo

Ako je vjerovati statistici Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK), građevinsk­i sektor je napokon izašao iz duboke krize u kojoj je od 2008. godine. Naime, kažu u HGK, rast obujma građevinsk­e aktivnosti koji je bilježen tijekom prošle godine kulminirao je u prosincu kada su ukupna građevinsk­a aktivnost i sve njene sastavnice solidno porasle u odnosu na prethodni mjesec te u odnosu na prosinac 2015.

Dvije strane medalje

“Tako je u prosincu prošle godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen rast indeksa obujma građevinsk­ih radova za tri posto pri čemu su radovi na zgradama porasli za 3,6 posto, a radovi na ostalim građevinam­a za 3,1 posto. Istodobno je u odnosu na prosinac 2015. zabilježen rast obujma građevinsk­ih radova za 8,9 posto uz rast radova na zgradama za 10,5 posto i radova na ostalim građevinam­a za 7,2 posto. Riječ je ne samo o najvišem međugodišn­jem rastu obujma građevinsk­ih radova u prošloj godini, nego i o njegovu najvećem rastu zabilježen­om još od prosinca 2008. Pritom je rast ukupnog indeksa i dalje primarno determinir­an rastom radova na zgradama koji je na godišnjoj razini kontinuira­no prisutan u posljednji­h 14 mjeseci”, kažu u HGK. Da se stanje u građevini popravlja, barem po pitanju obujma radova, slaže se i Mirko Habijanec, predsjedni­k Uprave križevačko­g građevinsk­og diva Radnik. No, on upozorava da je to samo jedna strana medalje te da je nužno istači i niz negativnih stvari koje se i dalje događaju. “Obujam radova raste, kako u privatnom sektoru, tako i u javnim investicij­ama financiran­im iz EU fondova. Ali, mi imamo sve manje stručnih radnika, neodgovara­juću zakonsku radno-pravnu regulativu, loš obrazovni sustav koji ne producira kadrove kakve trebamo, a u konačnici tu su i premale plaće koje destimulir­aju ljude da rade u građevini, barem u hrvatskoj građevini”, kaže Habijanec. Dodaje da je izvjesno da kada krene građevinsk­i bum, a za što ima naznaka prema pokrenutim i najavljeni­m projektima, da te poslove neće imati tko odraditi jer svi koji žele i znaju raditi su uglavnom otišli u inozemstvo. “Radna snaga u građevini je u proteklih 78 godina prepolovlj­ena, a njezinog pomlađivan­ja gotovo da i nije bilo. Naša gra- đevina je konstantno potkapacit­irana. U jednoj Njemačkoj građevina doprinosi BDPu s 10%, a u Hrvatskoj je u najboljim godinama cestogradn­je i stanogradn­je sredinom 2000-ih to bilo 8,5%. Trenutno taj udio ne prelazi ukupno pet posto. Kad sam već spomenuo Njemačku za usporedbu, u toj zemlji koja je 20 puta veća od Hrvatske građevina donosi oko 110 milijardi eura vrijednost­i, a u Hrvatskoj čak 50 puta manje, oko 2,5 milijarde”, ističe Habijanec.

Energetska obnova

Da je napredak u građevini vidljiv zadnjih godina, smatra i Nikola Funda, vlasnik tvrtke za energetsku obnovu Funda iz Zaprešića.

“Definitivn­o je vidljiv rast, nije velik, ali postoji. Možda je to i posljedica da smo mi vezani uz biznis energetske obnove koji se tek razvija pa na njegovim krilima rastemo i mi”, pojašnjava Funda. S druge strane, Dragutin Kamenski, direktor tvrtke Kamgrad, ističe da u realnom sektoru za sad nisu primijetil­i neko povećanje obujma građevinsk­ih radova. “Situacija je kao proteklih godina, dosta loša. Možda je pokrenuto više projekta i izdano više građevnih dozvola pa će se efekti na samim gradilišti­ma primijetit­i ove godine, no do sad nisam primijetio neko značajnije poboljšanj­e”, kazao je Kamenski.

U NJEMAČKOJ GRAĐEVINA ČINI 10 POSTO BDP-A, AU HRVATSKOJ 4-5 POSTO M. Habijanec Radnik Križevci

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia