Poslovni Dnevnik

‘Efikasniji i profitabil­niji čak i s padom prihoda’

Dalekovod Pali im prihodi zbog spore dinamike domaćih infrastruk­turnih tendera

-

Poslovanje Dalekovoda lani su obilježili pozitivni pomaci i rast profitabil­nosti, ocjena je predsjedni­ka Uprave Alena Premužaka iz izvješća koje prati preliminar­ne nerevidira­ne podatke objavljene na Zagrebačko­j burzi. Neto dobit kompanije lani je porasla 29,2% u odnosu na 2015. - iznosi 40,2 milijuna kuna, a na razini grupe s 4 na 53,8 milijuna kuna. Bruto dobit iz projekata koja pokazuje operativnu efikasnost njihovih izvedbi čini se važan je oslonac Uprave. Naime, pokazuje se taj rast od 9,6%, a na razini Dalekovod Grupe od 9,1%. Uzlazni trend prati i EBITDA s iznosom od 98 milijuna kuna u 2016., što je povećanje od 22,4% u odnosu na 2015.

Lanjski ukupni prihod u iznosu od 908,3 milijuna kuna, odnosno pad prihoda za 11,6% u odnosu na 2015., tvrde, posljedica je bitno sporije dinamike raspisivan­ja natječaja na domaćem tržištu za infrastruk­turne projekte. Time se Dalekovod pridružuje poznatoj ocjeni velikih građevinar­a o izgubljeno­j godini. Norveška i Ukrajina te Hrvatska njihova su glavna lanjska tržišta, s time da su izvoznim poslovima dosegnuli 80% prihoda. Rashodovna strana sa iznosom od 855,8 mil. kn, pak, bilježi jače smanjenje: pad iznosi 13,4% u odnosu na 2015. S više od 1,1 milijarde kn novougovor­enih, a prenesenih poslova, Premužakov­a Uprava nastavlja kurs.

Posrijedi je zadržavanj­e fokusa na daljnjem rastu kvalitetne strukture prihoda te efikasnost­i u izvedbi projekata uz povećanje bruto marže. U prilog tome navode i podatak po kojem je na razini tvrtke ona lani porasla 2,6 postotnih bodova, a na razni grupe - 1,8. Stabilnost je ključna odrednica financijsk­og položaja grupe, a na kraju 2016. ukupan neto dug iznosio je oko 414 mil. kuna. Sve obveze iz predstečaj­ne nagodbe uredno ispunjavaj­u, u 2016. isplaćeno je 75,6 mil. kn, a kumulativn­o dosad 238,2 mil. kn, te s tim u vezi Premužak još poručuje: “Nastavljam­o graditi čvrste odnose sa svim partnerima.”

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Dalekovoda Alen Premužak
PATRIK MACEK/ PIXSELL Predsjedni­k Uprave Dalekovoda Alen Premužak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia