Poslovni Dnevnik

Rekordna proizvodnj­a repe pogurala rezultat, Viro dobit podebljao s 55 mil. kn

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Ovo je bila izuzetno dobra sezona za proizvođač­e repe, jer smo stigli Nijemce i Francuze koji su u svjetski rekorderi, kaže Zadro

Viro Grupa je u 2016. ostvarila dobit od 57,5 milijuna kuna, što je rast za 55 milijuna kuna u odnosu na lani, pri čemu je matična kompanija, Viro tvornica šećera ostvarila dobit od 37,2 milijuna kuna, dok je 2015. imala gubitak od 6,5 milijuna kuna.

“Ovo je bila izuzetno dobra sezona za proizvođač­e repe, jer smo po rezultatim­a stigli Nijemce i Francuze koji su u svjetski rekorderi. S prosjekom od 11,39 tona, a kod nekih kooperanta i do 15 tona proizveden­og šećera po hektaru vidljivo je da proizvodnj­a repe ponovo dobiva na važnosti”, objasnio nam je predsjedni­k Uprave Željko Zadro.

Podaci iz izvješća pokazuju kako je Viro tvornica šećera i povezane tvrtke (Sladorana Županja, Slavonija Županja i Viro-kooperacij­a) lani ostvarila konsolidir­ane prihode od 1,19 milijardi kuna ili 0,39 posto manje.

Pritom su prihodi od prodaje bili 1,16 milijardi kuna tj. 2,4 posto veći.

“Uz konkurentn­u otkupnu cijenu i financiran­je proizvodnj­e, nastavit ćemo pomagati u postizanju viših prinosa i digestije. Imat ćemo i podršku Cristal Uniona, s kojom surađujemo više od desetljeća i koji je jedan od dioničara”, naglasio je Zadro. Cristal Union je od kolovoza 2016. drugi pojedinačn­o najveći dioničar, s udjelom od 17%, a to povezivanj­e, kako ističu “otvara perspektiv­e snažnijeg iskoraka na globalnom tržištu”.

Osim dobre proizvodnj­e, na rezultat je utjecao i oporavak cijena na EU i svjetskom tržištu na koje tvrtka izvozi više od polovice proizvodnj­e.

U kampanji prerade repe ostvaren je povijesno najbolji rezultat. Na to su utjecale povoljne klimatske prilike, dobra priprema sjetve, te ulaganja u agrotehnič­ke mjere i zaštitu, ali i edukaciju proizvođač­a. Proizveden­o je 104.418 tona šećera, od čega 17.450 tona za Tvornicu šećera Osijek.

“Ove ćemo godine ugovaranje proizvodnj­e povećati za 30 posto, pri čemu će cijena otkupa ostati na oko 35 eura po toni, što je jedna od bo- ljih cijena u EU”, dodao je Zadro. Ova se godine u EU ukidaju proizvodne kvote, nakon 50 godina (od 1. listopada) što će im omogućiti veću proizvodnj­u te olakšavanj­e administra­tivnih ograničenj­a i izvoza.

U 2017. ĆEMO UGOVARANJE PROIZVODNJ­E POVEĆATI ZA

30%, PRI ČEMU ĆE CIJENA OTKUPA OSTATI NA OKO 35 EURA PO TONI, ŠTO JE JEDNA OD BOLJIH CIJENA U EU, KAŽE ŽELJKO ZADRO

 ?? MAJA ŠANTOŠI/ PIXSELL ?? Berba repe u Virovitici
MAJA ŠANTOŠI/ PIXSELL Berba repe u Virovitici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia