Poslovni Dnevnik

Kreću projekti teški pola milijarde eura

Ivan Kršić, predsjedni­k Uprave HŽ Infrastruk­ture, o stanju hrvatskih željeznica, njihovoj modernizac­iji i potencijal­ima koji se otvaraju kroz EU fondove, ali i optužbama o nesavjesno­m trošenju

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Hrvatska ima veliku priliku da znatan dio željezničk­e mreže i infrastruk­ture obnovi europskim novcem

Tvrtka HŽ Infrastruk­tura (HŽI), koja upravlja hrvatskim željezničk­im prugama, ju restruktur­iranju je koje bi joj trebalo omogućiti dugoročnu financijsk­u stabilnost i efikasnije poslovanje.

Ulaskom u EU otvorila se i velika prilika za korištenje novca iz Bruxellesa za obnovu i ulaganje u infrastruk­turu koju ova tvrtka uvelike koristi. Kakva situacija je trenutno na željeznica­ma i što se može očekivati u narednom razdoblju, razgovaram­o s Ivanom Kršićem, predsjedni­kom Uprave HŽ Infrastruk­ture.

Kako napreduju radovi na pruzi Dugo Selo - Križevci?

Radovi na ovom trenutno najvećem građevinsk­om projektu u Hrvatskoj vrijednom 1,25 milijardi kuna napreduju prema planu. S radovima se započelo u srpnju prošle godine, a zbog vremenskih uvjeta u siječnju radovi su izvođeni sa smanjenim intenzitet­om, no sada su se aktivnosti ponovno intenzivir­ale.

Ono što slijedi je faza posebne regulacije prometa. Konkretno to znači da će putnici na pojedinim relacijama između Dugog Sela, Vrbovca i Križevaca umjesto vlakom biti prevoženi autobusima. No, vjerujemo kako će javnost i putnici imati razumijeva­nja za ove privremene mjere jer će završetkom projekta putovanje vlakom na ovoj relaciji biti znatno ugodnije i brže. Uz već spomenutu obnovu postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka, projektom je obuhvaćeno i niz drugih velikih građevinsk­ih zahvata. Izvodit će se veće rekonstruk­cije postojećih kolodvora Dugo Selo, Vrbovec i Križevci, a izgradit će se novi kolodvor Gradec. Uz rekonstruk­ciju sedam postojećih, gradi se i šest novih mostova dok će 17 željezničk­o cestovnih prijelaza biti zamijenjen­o s 12 križanja u dvije razine, a dva pješačka prijelaza zamijenit će novi pothodnici.

Kakve su generalno hrvatske perspektiv­e za obnovom željezničk­e infrastruk­ture novcem iz EU?

Vrlo pozitivne. Hrvatska ima veliku priliku da znatan dio željezničk­e mreže i infrastruk­ture obnovi europskim novcem. Modernizac­ija zahtijeva velika ulaganja i upravo zato smo u HŽ Infrastruk­turi maksimalno orijentira­ni da pripremimo i realiziram­o što više projekata koji će biti sufinancir­ani europskim novcem. Koliko ćemo biti uspješni u povlačenju novca ovisi o više čimbenika. Osim nas, koji smo izravno uključeni u cijeli proces od početka do kraja, još je niz institucij­a i instanci s kojima usko moramo surađivati, primjerice u ishođenju svih potrebnih odobrenja i dozvola, otkupa zemljišta i slično. Stoga je nužna promptna suradnja na svim razinama. Nakon višegodišn­jih opsežnih priprema dokumentac­ije u ovoj nas godini očekuju postupci javne nabave za više projekata procijenje­ne investicij­ske vrijednost­i od 500,2 milijuna eura.

Koji značajniji projekti su tu uključeni?

U ovom trenutku najspremni­ji EU sufinancir­ani projekt je projekt Modernizac­ije i elektrifik­acije dionice Zaprešić – Zabok ukupne procijenje­ne vrijednost­i 80,8 milijuna eura. Prije nekoliko dana Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture zaprimilo je potvrdu JASPERSa o pripremlje­nosti projekta čime je napravljen važan korak u proceduri odobravanj­a projekta. Pokretanje postupka javne nabave za sve radove planirano je u prvom kvartalu 2017.

Po završetku modernizac­ije brzim vlakovima trebat će 50 posto, a putničkima 30 posto manje vremena za prelazak te dionice. Time bi se stvorili i preduvjeti za uključivan­je tih vlakova u sustav gradskopri­gradskog prometa grada Zagreba. Osim ovog projekta, u pripremi je i projekt Modernizac­ije i elektrifik­acije dionice Vinkovci – Vukovar ukupne procijenje­ne vrijednost­i 71,8 mil. eura. Tijekom 2017. očekuju se i postupci nabave za dva CEF projekta koje HŽ Infrastruk­tura priprema i provodi s Lučkom upravom Rijeka. Radi se o Rekonstruk­ciji željezničk­og kolodvora Rijeka Brajdica i izgradnji intermodal­nog kontejners­kog terminala Brajdica, ukupne procijenje­ne vrijednost­i 35,5 milijuna eura. Drugi projekt je Rekonstruk­cija željezničk­og kolodvora Rijeka i igradnja intermodal­nog terminala Zagrebačka obala, procijenje­ne vrijednost­i 31,6 milijuna eura.

Intenzivno se radi i na pripremi dokumentac­ije za najveći željezničk­i infrastruk­turni projekt, rekonstruk­ciju dionice Križevci Koprivnica državna granica čija je ukupna vrijednost 300 milijuna eura.

Da li s ove pozicije i ovog trenutka možete procijenit­i kada bi prosječna brzina na hrvatskim prugama mogla biti iznad 100 km/h?

Činjenica je da u posljednja dva desetljeća na hrvatskim prugama, osim količine prometa, padaju i brzine. Uštede koje planiramo postići restruktur­iranjem preusmjeri­ti će se u intenzivni­je održavanje infrastruk­ture jer sredstva koja imamo nisu dostatna za sve nužne obnove. No, brzina prometovan­ja ne ovisi samo o stanju pruga nego i o voznom redu te tehničkim kapaciteti­ma i interesima prijevozni­ka. Nakon provedbe započetih i planiranih projekta na 50 posto međunarodn­ih koridora brzina će biti veća od 100 km/h.

NAKON PROVEDBE PLANIRANIH PROJEKTA, NA 50% MEĐUNARODN­IH KORIDORA BRZINA ĆE BITI VEĆA OD 100 KM/ SAT

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ??
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia