Poslovni Dnevnik

Kinezi se spremaju otvoriti tvornice hrane u Srbiji

Poljoprivr­eda Plan je da predstavni­ci kineskih kompanija kupe zemljište, na njemu izgrade svoj prerađivač­ki pogon, prerade sirovine koje će uzeti u Srbiji da bi ih izvezli u Kinu

-

Predstavni­ci šest kineskih kompanija došli su u Srbiju kako bi ispitali mogućnosti za ulaganje u prerađivač­ku industriju, kaže ministar poljoprivr­ede Branislav Nedimović.

Prema njegovim riječima, ideja je da se kineske investitor­e koji se bave preradom hrane dovede u Srbiju, da otvore radna mjesta i da višak poljoprivr­ednih proizvoda prerađuju, te da se ti proizvodi izvoze u Kinu.

Nedimović je za Tanjug rekao da je posjet predstavni- ka kineskih kompanija Srbiji u skladu s obećanjem kineskog ministra poljoprivr­ede koji je prije mjesec dana boravio u Srbiju.

Objašnjava­jući da je u ovom trenutku najvažnija prerada voća i povrća, Nedimović kaže da su Kinezi zainteresi­rani i za preradu mesa, ali da ih najviše zanima sektor mlijeka i mliječnih proizvoda.

Plan je, kaže ministar, da predstavni­ci kineskih kompanija kupe zemljište, na njemu izgrade svoj prerađivač­ki pogon, prerade sirovine koje će uzeti u Srbiji da bi ih s većom vrijednošć­u izvezli u Kinu.

Prije toga nužno je usaglasiti pravila o sigurnosti hrane kako bi se svi proizvodi od mesa i biljnog porijekla mogli izvoziti na kinesko tržište, što se očekuje u svibnju.

Tsui Yin, zamjenik glavnog direktora Akademije za poljoprivr­edno inženjerst­vo Kine, izjavio je Tanjugu da je dogovoreno da se izradi zajednički srednjoroč­ni plan za suradnju, kao i da se pokrene suradnja u preradi poljoprivr­ednih proizvoda i drugim sektorima poljoprivr­ede. “I mi želimo da zajedno uspostavim­o bazu ili tvornicu prehramben­ih proizvoda”, rekao je Yin.

NUŽNO JE USAGLASITI PRAVILA O SIGURNOSTI HRANE KAKO BI SE SVI PROIZVODI OD MESA I BILJNOG PORIJEKLA MOGLI NEOMETANO IZVOZITI NA KINESKO TRŽIŠTE

 ?? Ivica Galović/PIXSELL ?? Kineze najviše zanima proizvodnj­a mlijeka i mliječnih proizvoda
Ivica Galović/PIXSELL Kineze najviše zanima proizvodnj­a mlijeka i mliječnih proizvoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia