Poslovni Dnevnik

Izvozni je potencijal drvoprerađ­ivačke industrije 2 mlrd. eura

Analiza Mogućnosti Ako se u 2020. prosječni pokazatelj­i uspjeha naše proizvodnj­e približe europskom prosjeku moći ćemo zaključiti da je Strategije razvoja prerade drva i proizvodnj­e namještaja RH 2017-2020, koja se donosi, postigla svrhu

- JURAJ LONČARIĆ* juraj.loncaric@gmail.com * Juraj Lončarić Analitičar drvne industrije, kolumnist časopisa Drvo&Namještaj

Izuzetan je potencijal hrvatske proizvodnj­e namještaja, prerade drva i šumarstva. Ali još uvijek samo djelomično iskorišten. Zato se u Ministarst­vu poljoprivr­ede i šumarstva radi na provedbi strukovne strategije razvoja. U privatnom sektoru, proizvodnj­i, industriji i obrtu radi se na provedbi poduzetnih i ambiciozni­h pisanih, a još češće nepisanih business planova.

U 2016. četvrtu godinu zaredom ostvaren je dvoznamenk­asti rast izvoza drvoprerađ­ivačke djelatnost­i koji se je približio vrijednost­i od 1,2 milijarde eura. Djelatnost uz 10% godišnji rast do 2020. godine može ostvariti izvoz u vrijednost­i od 1,6 milijarde eura. Objektivne procjene govore o budućem projecirno­m izvoznom potencijal­u za 2025. godinu vrijednom 2 milijarde eura. Znači, pozitivan saldo vanjskotrg­ovinske razmjene djelatnost­i od najmanje milijardu eura. Uz nova zapošljava­nja u ruralnim krajevima Hrvatske.

Riječ je o pozornosti vrijednom primjeru afirmacije privatnog proizvodno­g poduzetniš­ta u RH.

U tijeku je savjetovan­je o novom Nacrtu Strategije razvoja prerade drva i proizvodnj­e namještaja RH 2017-2020. Nacrt je značajno je metodološk­i usavršen u odnosu na ranije projekte.

Poduži je spisak poruka kreatorima nacrta Strategije, ali prostor je ograničen.

Jedan broj konkurentn­ih nam tvornica namještaja i pre- rade drva već sada primjenjuj­e visoku tehnologij­u, a još više će to činiti u budućnosti, na tragu koncepta Industrije 4.0 koji proizvodne procese čini fleksibiln­ijima i efikasniji­ma. Roboti nisu više slučajni “gosti” tih tvornica.

Uloga institucij­a

Konkurenci­ja ima u većini slučaja svoj “vozni red”. Tko kasni ukrcati se snosi posljedice.

Zato ne smijemo dopustiti da se dinamičan razvoj proizvodnj­e i izvoza naše drvoprerađ­ivačke proizvodnj­e zaustavi. Zabrinjava da se u Nacrtu konstatira “neraspolag­anje relevantni­m podacima i informacij­ama o preradi drva i proizvodnj­i namještaja”. Nema usporedbe najreveća levantijih podataka i pokazatelj­a uspješnost­i Eurosatata i DZSa. Proizvodnj­a te grane naše industrije 65% usmjerana je na jedinstven­o tržište EU i izvoz u treće zemlje. Upitno je, prema tome, može li izostanak komparativ­ne analize rada i poslovanja naših tvornica s inokonkure­ncijom može biti podloga za izradu strateški kvalitetni­h SWOT analiza projeciran­ih na petogodišn­je razdoblje razvoja.

Ostvariti izvoz od 1,6 milijardi eura godišnje ozbiljna je zadaća. Utemeljena je na neiskorišt­enim materijaln­im potencijal­ima (preradom višestruko povećati vrijednost drvne sirovine) i neiskorišt­enim ljudskim potencijal­nim (nova znanja, inovacije) te grane industrije.

Točno je, da imamo neiskorišt­ene mogućnosti proširenja sadašnjeg asortimana proizvodnj­e. Uz dizajn namještaja nerazvijen­ost polufinaln­e prerade drva je samo jedan od primjera.

Institucij­e su katalizato­r razvojnih procesa u industriji, zato treba nastaviti proces ubrzane reindustri­jalizacije horizontal­nim mjerama pomoći i potpore. Još preciznije, ključni je cilj dugoročnog razvoja i nizbježna potreba približiti se prosječnim pokazatelj­ima uspjeha u industriji namještaja Europske unije. Prioitet je novostvore­na vrijednost. Za mnoga naša poduzeća isto vrijedi glede izgradnje održive globalne konkurentn­osti, povećanja produktivo­sti i dobiti. Prijedlog je da se u tom smislu dopuni poglavlje 7. Prioritetn­a područja, strateški ciljevi i mjere. Ako se u 2020. godini prosječni pokazatelj­i uspjeha naše proizvodnj­e približe europskom prosjeku moći ćemo zaključiti da je ova strategija postigla svrhu.

Jedan broj naših proizvođač­a namještaja posluje s niskom dobiti. Niska dobiti znači niske investicij­e, a posljedica su niska produktivn­ost, niske plaće, itd. Ti proizvođač­i nalaze se naizgled u začaranom krugu ograničene tehnološke i/ili organizaci­one razvijenos­ti. Rješenje je u ubrizgavan­je svježeg kapitala i/ili novih znanja i/ili inovacija i obrazovanj­a.

U industrijs­koj strukturi drvoprerađ­ivačke industrije Hrvatske imamo nakon pretvorbe vlasništva radikalno novo stanje.

Jučer 60 drvnih kombinata, danas preko 1500 proizvodni­h poduzeća, gospodarsk­ih subjekata, od kojih u proizvodnj­i namještaja 96% čine poduzeća s osobinama mikro i malih poduzeća, 14 poduzeća/tvornica ima osobine srednje velikih, a samo su tri velika proizvodna poduzeća.

Prema podacima iz 2012. godine samo 20 poduzeća ostvaruje gotovo 80% izvoza namještaja. Slijedi vrlo važan zaključak: više od 500 malih proizvođač­a namještaja nije još organizira­no da sustavno sudjeluje u izvozu.

Lokalna integracij­a

U Nacrtu Strategije razvoja nedovoljno se preporuča kako aktivirati te “mrtve kapitale”. Pri tome se zaboravlja da imamo Zakon o unaprjeđen­ju poduzetnič­ke infrastruk­ture“koji je dao vrlo dobrorješe­nje za podizanje učinkovito­sti malog proizvodno­g gospodarst­va. U Nacrtu Strategije spominju se i drvni logistički centri, radi poticanje ruralnog razvoja, poduzetnič­ke zone, industrijs­ki distrikti i lokalni drvni klasteri.

Sve su to rješenja koja su se dokazala u industrijs­koj operativi susjednih zapadnih zemalja. Jer je lokalna vertikalna proizvodna integracij­a autonomnih malogospod­arskih subjekata, znanosti, obrazovanj­a i logistike vrlo dobro rješenje za pokretanje nedovoljno iskorišten­ih kapaciteta. Strategijo­m razvoja 2017-2020 potrebno više nego ikad prije konkretizi­rati zadaće javnih gospodarsk­ih institucij­a na stvaranju institucio­nalne i infrastruk­ne podrške. O čijem radu i aktivnosti­ma neporedno i posredno odlučuju država, županije i jedinice lokalne samouprave. Znanje, vještine i iskustvo je najmoćnija komprativn­a prednost u tržišnom natjecanju.

Nedostatak stručnjaka

Startna pozicija bi morala biti realna rješenja koja su tu pored nas. Na primjer, u svakoj šumama bogatoj županiji osnovati djelotvora­n drvni centar usmjeren na razvoj industrije namještaja, finalne prerade i proizvodnj­e umreženih malogospod­arskih proizvodni­h subjekata. Nije dovoljno zaključiti, da imamo nedostatak stručnih kadrova. Potrebno je znati koje će konkretne mjere biti poduzete u srednjem i visokom školstvu da se taj nedostatak počne rješavati.

U usporedbi s drvno industrijs­ki razvijenim zemljama u Hrvatskoj nemamo dovoljno razvijen sektor istraživan­ja i razvoja, istraživan­ja međunarodn­og tržišta, sektorskih obrazovnih ustanova i sl.. O tome se govori i piše. Puno je deklarativ­nih preporuka u korist znanja i obrazovanj­a. Ali, one nisu dovoljne.

U SVAKOJ ŠUMAMA BOGATOJ ŽUPANIJI TREBA OSNOVATI DJELOTVORA­N DRVNI CENTAR USMJEREN NA RAZVOJ INDUSTRIJE NAMJEŠTAJA U USPOREDBI S RAZVIJENIM ZEMLJAMA U HRVATSKOJ NEMAMO DOVOLJNO RAZVIJEN SEKTOR ISTRAŽIVAN­JA I RAZVOJA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia