Poslovni Dnevnik

Najviša razina dolara prema košarici valuta u 7 tjedana

Rast kamata? Signali iz središnje banke ojačali američku valutu za 0,7 posto

-

Američka valuta je ojačala i 0,3 prema europskoj valuti, pa se eurom trgovalo po 1,0544 dolara

Tečaj dolara u srijedu je dosegnuo najvišu razinu u sedam tjedana na međunarodn­im tržištima, a podršku su mu pružili signali iz američke središnje banke o mogućem rastu kamatnih stopa već u ožujku. Američka je valuta u takvim okolnostim­a ojačala 0,7 posto prema japanskoj, na 113,60 jena. Ojačala je i 0,3 prema zajedničko­j europskoj valuti, pa se eurom trgovalo po 1,0544 dolara.

Time je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajn­ijih svjetskih valuta, porastao za oko 0,5 posto.

U fokusu ulagača bile su izjave predsjedni­ka Fedova ogranka u New Yorku Williama Dudleya, inače bliskog suradnika predsjedni­ce Feda Janet Yellen, da su argumenti za zaoštravan­je monetarne politike postali daleko jasniji.

Sličnu poruku poslao je i njegov kolega iz Fedova ogranka u San Franciscu John Williams, kazavši da je povećanje kamatnih stopa na dnevnom redu tema koje će biti ozbiljno razmatrane na sjednici u ožujku s obzirom na punu zaposlenos­t i ubrzanje inflacije u SADu.

Zbog takvih su poruka očekivanja tržišta u vezi njihova mogućeg povećanja na sjednici u ožujku sada narasla na gotovo 70 posto, dok su još u utorak ti izgledi bili tek nešto veći od 30 posto. “Te su izjave dužnosnika Feda u ovome tjednu poduprle tržišna očekivanja sklonija zaoštravan­ju monetarne politike te su dolaru pružile određenu podršku”, kazao je valutni analitičar Barclaysa Mitul Kotecha.

Tržišni sudionici jučer su pratili govor američkog predsjedni­ka Trumpa u želji da saznaju pojedinost­i vezane uz plan obećanih poticaja, ponajprije onih u vezi porezne politike. Premda se osvrnuo na obećane značajne poticaje na planu oporezivan­ja srednje klase, Trump nije iznio daljnje pojedinost­i koje su ulagači priželjkiv­ali.

 ?? FOTOLIA ?? U fokusu ulagača bile su izjave predsjedni­ka Fedova ogranka u New Yorku Williama Dudleya
FOTOLIA U fokusu ulagača bile su izjave predsjedni­ka Fedova ogranka u New Yorku Williama Dudleya

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia