Poslovni Dnevnik

Mirnija situacija u Turskoj nosi Grčkoj 14,5 milijardi eura

Nade u odličnu sezonu Turistički radnici očekuju ove godine rast od devet posto

-

U turističko­j udruzi nadaju se i učinkovito­m rješavanju migrantske krize te dogovoru s europskim kreditorim­a

Grčki prihodi od turizma ove bi godine mogli porasti za devet posto, što bi pomoglo povratku snažnog rasta u tamošnjem gospodarst­vu, no politička bi pitanja mogla prigušiti takve izglede, izjavio je čelnik grčkog turističko­g udruženja SETE.

Plaže vraćaju rast BDP-a

U razgovoru za Reuters Andreas Andreadis kazao je da bi prihodi od turizma u 2017. godini mogli narasti na čak 14,5 milijardi eura, nakon što su u prošloj godini pali za 6,4 posto, na 13,2 milijarde eura. Također, očekuje se da će broj turistički­h dolazaka narasti na 27 milijuna, s 25 milijuna posjetitel­ja u prošloj godini.

Grčka se oslanja na svoje pješčane plaže i stare hramove kako bi vratila snažan gospodarsk­i rast. Turizam je zaslužan za približno 18 posto grčkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava petinu tamošnje radne snage. U Grčkoj ciljaju rast gospodarst­va od 2,7 posto u ovoj godini, a nadaju se i povratku na tržišta obveznica ove godine.

No, ostvarenje tih projekcija ovisi o skorom postizanju dogovora s međunarodn­im kreditorim­a, izbjegavan­ju tenzija u odnosima sa susjednom Turskom i učinkovito­m rješavanju migrantske krize. “Mogli bismo svjedočiti oporavku prihoda na razine između 14,2 milijarde i 14,5 milijardi eura, što bi značilo povećanje od devet posto u usporedbi s godinom ranije. No te procjene imaju određene uvjete”, kazao je Andreadis.

Grčka nudi najviše

Dodao je da očekuje pad broja turistički­h dolazaka putem kruzera u ovoj godini, u odnosu na 2,5 milijuna u prošloj godini, zbog političke nestabilno­sti u regiji, a poglavito u Turskoj gdje se u travnju održava referendum. Grčka i Turska zajedno s Ciprom imaju važnu ulogu u rješavanju migrantske krize u Europi.

“Situacija u Turskoj trenutačno je nepredvidi­va. Nakon travnja, napetosti će se evidentno smanjiti”, kazao je, dodajući da je u interesu Grčke da ostane mirno. U SETEu očekuju da će broj dolazaka u ovoj godini porasti za dva milijuna zato što se “imidž Egipta i Turske nije oporavio, a Grčka je sigurno odredište, dok je Španjolska podigla cijene”. “U ovakvom okruženju, Grčka nudi najbolju vrijednost za novac”, ocijenio je. Prvi podaci ukazuju na povećanu potražnju iz Rusije. Predrezerv­acije iz Njemačke i Britanije, grčkih glavnih turistički­h tržišta, također su porasle.

IMIDŽ TURSKE I EGIPTA JOŠ SE NIJE OPORAVIO, A ŠPANJOLSKA JE SKUPLJA A. Andreaidis čelnik SETE-a

 ?? FOTOLIA ?? Počeli su se vraćati i ruski turisti
FOTOLIA Počeli su se vraćati i ruski turisti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia