Poslovni Dnevnik

Osnovao Gideon Brothers

Startup zvijezda i osnivač Farmerona u novom biznisu

- BERNARD IVEZIĆ

U domaćoj startup zajednici procjenjuj­e se da je Matija Kopić Farmeron prodao za iznos od 60 pa do preko 100 milijuna kuna, ali on o tome ne želi govoriti

Američka kompanija specijaliz­irana za proizvodnj­u stočne hrane Virtus Nutrition, koja je u kolovozu za nepoznat iznos preuzela jedan od najpoznati­jih hrvatskih startupa Farmeron, iznenada je ugasila razvoj u Hrvatskoj. U sedam godina rada Farmeron je razvio softver i senzorski sustav za nadzor proizvodnj­e na mljekarski­m farmama. Na svom glavnom tržištu, onom SADa, gdje je registrira­na i Farmeronov­a centrala, njegovo rješenje koristi više od deset posto mliječnih farmi.

Međutim, Virtus Nutrition odlučio se usmjeriti na prodaju i razvoj odvesti u drugom smjeru. Zadržao je 15 Farmeronov­ih zaposlenik­a u SADu, mahom prodavača, dok je 25 zaposlenih u Hrvatskoj otpušteno. Iz Farmerona je otišao i njegov osnivač i bivši direktor Matija Kopić.

Investicij­e 30 mil. kuna

Početkom veljače Kopić je osnovao novu tvrtku Gideon Brothers. U razgovoru nam je potvrdio da je većinu zaposlenih povukao u svoju novu tvrtku. U branši doznajemo da i ostalima pomaže u traženju novog posla.

“Farmeron je za mene bilo nevjerojat­no iskustvo koje mi je otvorilo mnogo prilika za neke nove zanimljive stvari”, kaže Kopić. Više od toga o Farmeronu nije želio govoriti. Prema podacima DataFoxa, matični, američki Farmeron lani je dosegnuo prihod od 7 milijuna dolara. Ulaganja američke matice u razvoj, koji se radio u osječkom ogranku Farmerona, u posljednji­h pet godina narasla su s 54,2 tisuće kuna na 6,11 milijuna kuna u 2015. Podaci za 2016. još nisu dostupni.

Farmeron je u posljednji­h sedam godina postao jedan od najpoznati­jih startupa iz Hrvatske upravo zbog uspjeha u privlačenj­u investitor­a. Uspješno je zaključio pet rundi investiran­ja od kojih je svaka bila veća od prethodne prikupivši ukupno 4,27 milijuna dolara investicij­a, odnosno nešto više od 30 milijuna kuna.

Zaradili su svi

U fokus startup zajednice ušao je u svibnju 2012., kad je nakon tri manje sjemenske investicij­e, Farmeron primio za hrvatske prilike tada rekordnu investicij­u od 1,61 milijun dolara i ujedno prvu veliku investicij­u američkih ulagača u neki hrvatski startup. Ulagači su bili bostonski fond rizičnog kapitala NextView Ventures i SoftTech iz Silicijske doline. Nakon toga u svibnju 2014. Farmeron je prikupio 2,65 milijuna dolara od 12 ulagača među kojima su bila dva VC fonda iz prethodne runde, ali i fond 500Startup­s kao i tvrtka Virtus Nutrition i osobno njen vlasnik Matt Swanson. Umjesto iduće runde investiran­ja očekivane za svibanj 2016., jedan od ulagača, Virtus Nutrition preuzeo je Farmeron. Virtus Nutrition i Matt Swanson bili su nam nedostupni za komentar.

U domaćoj startup zajednici procjenjuj­e se da su svi ulagači u Farmeron zaradili na toj investicij­i, jer iako startup nije postigao očekivani rast, svi smatraju da je bio profitabil­an. Grube, neslužbene procjene su da je najniža prodajna cijena Farmerona bila 60 milijuna kuna, a neki su uvjereni da je bila i iznad 100 milijuna kuna.

 ??  ?? Matija Kopić nakon Farmerona kreće s Gideon Brothersom
Matija Kopić nakon Farmerona kreće s Gideon Brothersom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia