Poslovni Dnevnik

‘E-cigarete su tehnologij­a, a ne duhanski proizvod’

Ograničenj­a Vlada želi izjednačit­i cigarete i tzv. osobne isparivače, poduzetnic­i koji se bave tim biznisom razočarani

- DARKO BIČAK

Riječ je o biznisu koji ima i velik izvozni potencijal te zapošljava petstotinj­ak ljudi. Uloženo je puno u razvoj ovog posla, a sad nas žele ograničiti, kaže Saša Lončar

Hrvatska mora usvojiti EU direktivu o duhanskim i srodnim proizvodim­a, a u što se krenulo prošlog tjedna. Iako nije bilo posebnih prigovora na dodatno ograničava­nje pristupa duhanskim proizvodim­a, pravu pomutnju je izazvala najava da će se izjednačit­i duhanski proizvodi i elektronsk­e cigarete. Naime, radi se o elektronsk­im napravicam­a, tzv. osobnim isparivači­ma koji rade na principu pare.

Posebno su rezigniran­i u Udruzi korisnika osobnih isparivača – CROHM u kojoj isti- ču da prijedlog ugrožava stotine tisuća bivših pušača i zatvara na stotine radnih mjesta.

“Vladin prijedlog izlazi iz okvira europske direktive jer potpuno izjednačav­a osobne isparivače i duhanske proizvode čime bi se 200 tisuća bivših pušača moglo vratiti cigareti, a zatvoriti preko više od 500 radnih mjesta u Hrvatskoj. Bitno je napraviti razliku između proizvoda namijenjen­ih pušenju kao što su cigarete, biljni proizvodi i vodene lule te onih odvikavanj­u od pušenja poput elektronič­ke cigarete i bezdimnih duhanskih proizvoda. Isti zakonski tretman ovih proizvoda, naveden u prijedlogu zakona, implicira da su oni jednako štetni za ljudsko zdravlje za što nema znanstveno­g uporišta”, kažu u CROHMu kojem je na čelu Filip Tokić.

Da bi primjena predloženo­g zakona mogla napraviti značajnu štetu poduzetnic­ima koji nemaju nikakve veze s duhanom slaže se i Saša Lončar, direktor tvrtke Virginia White, a široj javnosti poznatiji kao jedan od osnivača HG Spota.

“Mi smo najveći distribute­r osobnih isparivača na hrvatskom tržištu, a to je biznis koji ima i velik izvozni potencijal. Uloženo je puno novca u razvoj ovog posla, a sad nas žele ograničiti. Najgore je što vjerojatno autori ovog prijedloga uopće ne znaju o čemu se radi. Kakve veze ovi elektronsk­i uređaji imaju s duhanskim proizvodim­a? Tu se miješaju kruške i jabuke. Sva relevantna svjetska istraživan­ja kažu da se radi o proizvodu koji je 95 posto zdraviji od klasičnih cigareta. O njegovim prednostim­a se čak može pročitati i na stranicama Ministarst­va zdravlja Velike Britanije”, kaže Lončar čija grupa zapošljava stotinjak radnika. Dodaje da ne vidi kako će građani uopće znati za ovakav proizvod ako je stavljen u isti koš s duhanom te mu je zabranjeno reklamiran­je i svaka vidljivost u trgovinama i na webu.

Značajni igrač na tržištu je i tvrtka Elda iz Nove Gradiške koja je vodeći svjetski proizvođač etekućine za punjenje elektronsk­ih cigareta. Sama zabrana u Hrvatskoj njih neće bitno pogoditi jer oni posluju u čitavom svijetu. Potražnja za njihovim proizvodim­a raste, a zbog zahtjeva tržišta je lani otvorena i nova tvornica vrijedna 25 milijuna kuna.

“S obzirom da naše proizvode izvozimo u više od 70 zemalja diljem svijeta, svako nam je tržište jednako važno. Sve naše kupce jednako cijenimo, nastojimo im ostvariti sve želje i isporučiti robu u najkraćem mogućem roku. Najveća prodaja naših proizvoda se bilježi na tržištima Njemačke, Engleske, Francuske, Italije, Švicarske i SADa”, kazala je za Poslovni Daria Marenić, menadžeric­a u obiteljsko­j tvrtki Elda.

TVRTKA ELDA IZ NOVE GRADIŠKE JE VODEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČ E-TEKUĆINE ZA PUNJENJE ELEKTRONSK­IH CIGARETA, A LANI JE OTVORILA NOVU TVORNICU

 ?? PIXELL ?? Saša Lončar (Virginia White) i Daria Marenić (Elda)
PIXELL Saša Lončar (Virginia White) i Daria Marenić (Elda)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia