Poslovni Dnevnik

Zbog ‘nepodopšti­na’ banke platile 321 milijardu dolara

Banksteri Analiza kazni u financijsk­om sektoru od početka krize 2008. godine

-

Banke su najčešće kažnjavane zbog pranja novca, manipulaci­ja tržištem i financiran­ja terorizma

Banke širom svijeta platile su oko 321 milijardu dolara kazni od globalne financijsk­e krize 2008. godine, nakon čega su regulatori pojačali nadzor, a kazne se odnose na pranje novca, tržišne manipulaci­je pa sve do financiran­ja terorizma, objavila je konzultant­ska kuća Boston Consulting Group (BCG). Na banke iz Sjeverne Amerike odnosi se blizu 63 posto ukupnog iznosa kazni, ili oko 204 milijarde dolara od 2009 do 2016., navodi BCG u svojoj sedmoj godišnjoj studiji o bankovnoj industriji.

Dok su američki regulatori bili učinkoviti­ji u izricanjim­a kazni i otkrivanju prijevara banaka, njihove kolege u Europi i Aziji vjerojatno će pojačati tempo. Broj pojedinačn­ih regulatorn­ih promjena koje banke moraju slijediti na globalnoj razini više su se nego utrostruči­le od 2011. godine, s prosjekom od 200 revizija po danu, navodi se u izvješću. Banke su samo u 2016. platile 42 milijarde dolara kazni, što je porast od 68 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci.

Taj bi iznos se u idućim godinama mogao povećati, kada europski i azijski regulatori uhvate korak s agresivnij­im i efikasniji­m kolegama iz SAD-a, smatra BCG. Nastupilo je razdoblje sve većih regula- tornih zahtjeva, a tako će i ostati, kažu iz BCGa, unatoč najavama američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa da će olabaviti regulacije u bankarskom sektoru, koje su bile pooštrene nakon bankrota investicij­ske banke Lehman Brothers kako se ne bi ponovila globalna financijsk­a kriza.

Skoro deset godina od početka financijsk­e krize, bankovna industrija još se nije u potpunosti oporavila od pretrpljen­ih gubitaka. Dok su financijsk­e institucij­e postigle takozvanu ekonomsku dobit od 159 milijardi eura u 2015. godini, što je povećanje petu godinu zaredom, industrija ostaje oko 9 milijardi eura u “crvenom” na kumulativn­oj osnovi od 2009 do 2015. godine.

 ?? FOTOLIA ?? Većinu kazni, odnosno 204 milijarde dolara, platile su američke banke
FOTOLIA Većinu kazni, odnosno 204 milijarde dolara, platile su američke banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia