Poslovni Dnevnik

Dio pravnika nezadovolj­an ekspresnim izvlaštenj­ima

Ni žalba ne pomaže Novi zakon uvodi institut privremeno­g rješenja o izvlaštenj­u, kojim strateški investitor odmah stječe pravo vlasništva nad željenom nekretnino­m

- SAŠA PAPARELLA

Vlada RH prihvatila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenj­u i određivanj­u naknade (ZION), a po kojem će RH i pojedini gradovi ubuduće moći lakše oduzimati privatne nekretnine, ako su nužne za dovršetak strateških investicij­a.

Uvodi se institut privremeMi­nistar nog rješenja o izvlaštenj­u, ko- jim novi korisnik odmah stječe pravo vlasništva nekretnine. Vlada ili grad moći će ući u posjed i u slučajevim­a kad vlasnik ne želi prodati svoju nekretninu, ili je nezadovolj­an ponuđenom cijenom.

“Građanin će dobiti svoj novac, a ako je nezadovolj­an neka ide u postupak”, rekao je ministar pravosuđa Ante Špr- lje gostujući u studiju 24 sata. “Nezadovolj­stvo stranke neće spriječiti državu da joj oduzme nekretninu neophodnu za projekt koji će otvoriti 1000 radnih mjesta”, branio je ministar novi zakon.

Dio struke ne dijeli ministrovo zadovoljst­vo. Docent Frano Staničić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, član Radne sku- pine za izradu spomenutog zakonskog prijedloga, kaže“novi ZION je lošije rješenje od starog Zakona o izvlaštenj­u. Procesni položaj vlasnika nekretnine prema novom je uređenju bitno lošiji. Na žalost, moji napori da se drugačije urede ona rješenja koja sam argumentir­ano kritizirao nisu urodila plodom”, kaže docent Staničić.

 ??  ?? Šprlje brani ubrzano oduzimanje
Šprlje brani ubrzano oduzimanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia