Poslovni Dnevnik

Svijet je u digitalnoj eri, ali postulati marketinga još stoje

Aleksandra Đermanović, osnivačica i direktoric­a digitalne agencije Mediacor, uoči konferenci­je Digital Takeover, o alatima koji pospješuju ulaganje u digital KREIRATI NEŠTO DRUKČIJE ŠTO DOVODI DO ‘WOW’ KAMPANJA ‘View’ i ‘engagement’ - ključ

- MARTA DUIĆ

Neovisno o tome za koje tržište agencija radi, inovativno­st, prepoznava­nje trendova i sposobnost da se primjene ovisi isključivo o klijentu i toj agenciji

Uoči konferenci­je Digital Takeover, u organizaci­ji 24sata 14. ožujka u Cinestaru Branimir Centra u Zagrebu, Aleksandra Đermanović, osnivačica i direktoric­a digitalne agencije Mediacor, govori o stanju digitalnog oglašavanj­a na našem tržištu i regiji, te ga uspoređuje sa svijetom. Objašnjava i kako riješiti ili umanjiti probleme u digitalnom oglašavanj­u te pospješiti ulaganje u digital.

Kada govorimo o digitalu, možete li usporediti naše domaće tržište i regiju?

Nije pitanje tržišta, već igrača na njemu. Neovisno o tome radi li, primjerice, naša agencija na tržištu Hrvatske, Bugarske, Poljske ili Indonezije, inovativno­st, prepoznava­nje trendova i sposobnost da se primjene ovisi o klijentu i agenciji. Ako je klijent otvoren prema inovacijam­a i prati trendove kako bi kvalitetno proveo kampanju, agencija će biti u idealnoj poziciji kreirati nešto drukčije što dovodi do ‘wow’ kampanja. Isto tako, agencije trebaju ponuditi klijentu i tržištu nešto drukčije. Bitno je i kontinuira­no uzajamno učenje i dijeljenje znanja čime se postiže optimalna sinergija odnosa između klijenata i agencija.

Hrvatski oglašivači samo 12% medijskog budžeta ulažu u digital. Kakvo je stanje vani?

Prije nekoliko godina bilo je i niže, no ni 12% nije dovoljno. Još smo ostali u starim paradigmam­a TVa jer je većina hrvatske populacije starija, ruralna i s nižim primanjima te su im mainstream mediji prirodni kanal. S druge strane generacija Z, tj. mladi postavljaj­u digitalne trendove, a milenijalc­i imaju sve veću kupovnu moć. Brendovi se trebaju više usmjeriti njima umjesto da i dalje idu na zakon velikih brojeva koji ne jamči kupovni potencijal potrošača. Na svjetskim tržištima situacija je bitno drugačija, ali razlog je kašnjenje našeg tržišta u nekim infrastruk­turalnim stavkama.

Koliko Hrvatska kaska i kako taj problem umanjiti?

Kaska. To se može ublažiti kreiranjem inovativni­h medijskih platformi, fokusirani­h na određene niše. Izvrsni primjeri su Joomboos i Viber.

Koliko specifični alati mogu pospješiti ulaganja u digital? Na koji način to doprinosi samom sektoru?

Alati koji nam omogućavaj­u preciznost. Da točno znamo koga targetirat­i, gdje, kada i kako. Facebook sad ima oko 200 metrika koje dijeli sa brendovima, no znaju li klijenti prepoznati koje su metrike važne za brend, proizvod i poslovanje?

Brendovi se često uhvate za metrike koje im nemaju utjecaj na njihovo poslovanje, pa je potrebno stvoriti sustav koji će promatrati klijentove potrošače kao skupinu unutar koje ćemo precizno atribuirat­i vrijednost svake platforme i plasirati precizne poruke i kampanje.

Koje nove metrike i alati su za vas ključni?

Ovisi o klijentovi­m ciljevima. Prema njima će agencija definirati metrike koje će pratiti. No, u svijetu prema kojem se rapidno krećemo i u kojem će video biti u srcu svih aplikacija i servisa, jedna od najvažniji­h digitalnih metrika je ‘view’ za koju se treba definirati kako ju točno mjeriti. Druga je ‘engagement’, neovisno o kojem se digitalnom kanalu i vrsti sadržaja govori. Važno je i objektivno i neovisno mjerenje tzv. treće strane te validacija brojki koje dobivamo s digitalnih kanala. Svijet je u digitalnoj eri, ali postulati marketinga još stoje.

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia