Poslovni Dnevnik

EU birokracij­a tjera slovenski Pipistrel s europskog tržišta

Sigurnost i ekologija Novi propisi nalažu više opreme za ultralake letjelice, a dopuštena masa uzlijetanj­a ostaje ista

-

Neki proizvođač­i ugrađuju sustave za bolju sigurnost, ali po cijenu manje ukupne količine goriva, što opasno smanjuje vrijeme leta

Europska komisija pripremila je prijedlog nove uredbe o propisima na području civilnog zrakoplovs­tva koji će značajno utjecati i na slovenskeg­a proizvođač­a ultralakih letjelica Pipistrel. Ako zakonodavs­tvo neće slijediti tržište, sektor ultralakog zrakoplovs­ta u Europskoj uniji nestat će za deset godina, predviđa vlasnik i direktor Pipistrela Ivo Boscarol.

Novi propisi zbog ekoloških i sigurnosni standarda nameću sve više opreme u ultralake zrakoplova, a najveća dopuštena masa uzlijetanj­a ostaje nepromijen­jena. Neće je povećati ni novi prijedlog Europske komisije onoliko koliko je uvjetovano razvojem tehnologij­e ultralakih zrakoplova. To znači da će proizvođač­i ultralakih zrakoplova moći nastaviti razvijati svoje proizvode, ali im neće biti dopušteno da ih prodaju na europskom tržištu, piše portal Siol.net.

Prijedlog uredbe o kojoj trenutno pregovaraj­u Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU, dio je zrakoplovn­e strategije Europske komisije iz 2015. za jačanje konkurentn­osti sektora zrakoplov- Unije. Glavni cilj projekta je održavanje trenutne razine europske sigurnosti, a odredba koja ometa slovenske interese odnosi se na maksimalnu masu uzlijetanj­a zrakoplova.

Ekološki standardi

U zrakoplovu je potrebno sve više obvezne opremu, europske odredbe za očuvanje atmosfere nalažu korištenje složenih pogonskih sustava, napominje Ivo Boscarol. To znači dodatnu težinu, a maksimalna masa uzlijetanj­a u klasi ultralakih zrakoplova nije se povećala. “Sadašnji prijedlog izravno blokira europsku industriju ultralakih zrakoplova, koja je nekada vladala na tržištu, a sada zbog birokratsk­ih prepreka gubi svoju poziciju”, kaže Boscarol.

On navodi razloge za povećanje maksimalno dopuštene masa uzlijetanj­a. Prije svega, ultralakim zrakoplovi­ma obično upravljaju manje iskusni piloti, tako da je bitno imati sigurnosne sustave, kao što su raketni padobran koji spašava putnika i zrakoplov. Također, proizvođač­i su vrlo naklonjeni poboljšanj­u sigurnosti zrakoplova, ali to se ne može uraditi zbog zakonskih ograničenj­a, te su stoga prisiljeni proizvodit­i manje opremljene zrakoplove.

ULTRALAKI ZRAKOPLOVI SU NAJPRIKLAD­NIJI ZA ELEKTRIČNI POGON KOJI SMANJUJE

TROŠKOVE LETA, ALI JE UZ SADA NAJVEĆU DOPUŠTENU MASU UZLIJETANJ­A TO NEMOGUĆE

Neki, međutim, ugrađuju sustave za bolju sigurnost i nadzor, ali po cijenu manje ukupne količine goriva.

Tehnologij­a je spremna

Manji spremnici za gorivo znače opasno kratko vrijeme koje zrakoplov može ostati u zraku prije nego što mu ponestane goriva. Prema Boscarolov­im riječima, ultralaki zrakoplvoi su najpriklad­niji za primjenu električno­g pogona koji može smanjiti troškove sata leta za 70 posto. Tehnologij­a je razvijena i spremna za uporabu, ali je uz trenutnu najveća dopuštena masu uzlijetanj­a zrakoplova od 472,5 kilograma to nemoguće, kao i ako se poveća na 500 + 25 kilograma pre- ma novom prijedlogu. Slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova, koji se probio i na kinesko tržište, tvrdi da europska direktiva smanjuje konkurentn­ost europskih proizvođač­a na tržištima u ostatku svijeta, u zemljama u kojima se maksimalna dopuštena masa uzlijetanj­a već približava 600 ili 700 kilograma.

 ??  ??
 ?? PD ?? Slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova probio se i na kinesko tržište
PD Slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova probio se i na kinesko tržište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia