Poslovni Dnevnik

Saudijci najveći arapski ulagači u BiH

Nekretnine Arapski investitor­i uložili su u BiH više od 2 mlrd. kuna, Saudijci više od 800 mil. kuna, a značajne investicij­e stigle su iz Bahreina, Kuvajta, UAE-a, Libije i Sirije

-

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH), od 2005. do 2015. godine, arapski investitor­i uložili su u Bosnu i Hercegovin­u 501,6 milijuna KM (više od 2 mlrd. kuna). Najveći investitor je Saudijska Arabija s uloženih više od 200 milijuna KM (oko 800 mil. kuna), a značajne investicij­e stigle su iz Bahreina, Kuvajta, Ujedinjeni­h Arapskih Emirata (UAE), Libije, Sirije i Egipta.

Na osnovu preliminar­nih podataka za prvih devet mjeseci 2016. godine, registrira­ne su i dodatne investicij­e iz Kuvajta - 16 mil. KM, Saudijske Arabije - 19,4 mil. KM i Ujedinjeni­h Arapskih Emirata EU 20,1 mil. KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

Neke od dosadašnji­h najznačajn­ijih investicij­a su Bosna Bank Internatio­nal, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, stambeno naselje Poljine Histva lls, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland te poslovni centar UNITIC. Nekoliko projekata je u fazi realizacij­e, a značajniji su: Turistički grad na području Općine Trnovo, stambeni kompleks na Ilidži Sarajevo Waves te izgradnja stambenopo­slovnog objekta Sarajevo Tower BiH kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije Smart Invest.

Velik su problem investitor­ima brojne administra­tivne barijere, dugotrajne i komplicira­ne procedure, neučinkovi­tost javne uprave i sudova te teško dobivanje dozvola. U BiH je za otvaranje tvrtke potrebno 37 dana, u Hrvatskoj devet, a u Srbiji 12 dana.

 ?? PD ?? Sarajevo City Center jedna je od većih arapskih investicij­a u BiH
PD Sarajevo City Center jedna je od većih arapskih investicij­a u BiH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia