Poslovni Dnevnik

Srpska državna poduzeća za struju dužna desetke milijuna eura

MM je tražio da se smanje dugovi javnih poduzeća za električnu energiju

-

Predstavni­ci Međunarodn­og monetarnog fonda kritiziral­i su Srbiju jer nije poštovan dogovor da se u 2016. godini smanje dugovi javnih i državnih poduzeća za električnu energiju.

Prema pisanju Blica, MMF je utvrdio da je umjesto smanjenja došlo do povećanja duga. Tako EPS od 20 kompanija potražuje 22 milijarde dinara, što je za sedam milijardi više nego u isto vrijeme prošle godine.

Dugovima je najviše pridonio RTB Bor, koji u 2016. godini, sve do prosinca, nije platio nijedan račun, pa se dug s četiri povećao na 8,2 milijarde dinara (oko 64 mil. eura). Slijehemij­a, de Željezara Smederevo sa 4,5 mlrd. i Željeznice Srbije sa 2,7 mlrd, ali one su one svoj dug ipak smanjile za 45 mil. dinara. Među najvećim dužnicima nalaze se i pančevačka Petro- Politika, Radijator Beograd, JKP Infostan Beograd, JP Resavica i IMT.

Stručnajci smatraju da je problem dugovanja za struju dosegnuo takve razmjere da bi na kraju sve moglo pasti na trošak građana. S druge strane, ministrica građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture Zorana Mihajlović izjavila je da Željeznice Srbije nemaju dugova za struju, prenosi agencija Beta.

Ona je rekla da Željeznice Srbije redovno plaćaju sve račune za električnu energiju, a da su nagomilani dugovi iz proteklih 10 godina riješeni jer su se EPS i Željeznice dogovorile o otpisu tog duga.

 ?? H. JELAVIĆ/PIXSELL ?? RTB Bor lani do prosinca nije platio nijedan račun za struju
H. JELAVIĆ/PIXSELL RTB Bor lani do prosinca nije platio nijedan račun za struju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia