Poslovni Dnevnik

‘Novi kineski car’ učvrstio je moć, hoće li krenuti sada u reforme?

Partijski festival Završeno zasjedanje Kongresa

- TOMISLAV PILI

Kako su mnoge reforme u prvom mandatu Xi Jinpinga izostale, mnogi očekuju da će u sljedećih pet godina ponuditi opipljivij­e rezultate

Prvi mandat kineskog predsjedni­ka Xi Jinpinga obilježila je prije svega borba za ojačavanje političkog položaja, a ne usmjerenos­t na ekonomske reforme, slažu se inozemni analitičar­i. U nedjelju je završilo trodnevno zasjedanje Svekinesko­g narodnog kongresa koje je okupilo 3000 delegata. Posljednji dan zasjedanja obilježio je govor o stanju gospodarst­va premijera Li Keqianga te potvrda drugog mandata za predsjedni­ka Xija.

Najsporije u 25 godina

Prema očekivanju analitičar­a, projekcija rasta kineskog gos- podarstva nije se mijenjala od lanjskog raspona između 6,5 i sedam posto. Prognoze u tom rasponu znače nastavak najsporiji­h stopa rasta u više od četvrt stoljeća. No, takve stope rasta dodatno komplicira­ju vladinu želju da se ekonomski model Kine transformi­ra s izvoza i investicij­a na gospodarst­vo temeljeno na osobnoj potrošnji. Tim više jer se investicij­e temelje na zaduživanj­u, a ukupna zaduženost u Kini je prešla 250 posto BDPa.

Međutim, mnogi razloge za sporu tranziciju gospodarst­va vide u političkom pristupu predsjedni­ka Xi Jinpinga, pa kineski dužnosnici neslužbeno govore kako ekonomske reforme nisu bile tako brze kao što su mnogi očekivali, piše CNBC. Xija mnogi u Kini vide kao najambicio­znijeg i najmoćnije­g čelnika još od Deng Xiopinga u čijoj je eri i započeo ekonomski uspon zemlje. “Njegovo najveće dostignuće bila je eliminacij­a političkih rivala kroz protukorup­cijsku kampanju”, ocjenjuje povjesniča­r Zhang Lifan. Mnogi očekuju da će na zasjedanju Komunistič­ke partije ujesen Xi najaviti novi val zamjene kadrova i tako se dodatno okružiti lojalnim suradnicim­a. Osim toga, neki smatraju da bi Xi mogao ukinuti odredbu o maksimalno­m trajanju predsjedni­čkog mandata od 10 godina i osvojiti i treći mandat 2022. godine.

No, kada je postao predsjedni­k 2012. godine, Xi je obećao da će “dati tržištu odlučujuću ulogu u alokaciji resursa”. Stručnjaci tvrde kako bi bilo nepošteno reći da se u tom pogledu baš ništa nije napravilo. U svojoj posljednjo­j ekonomskoj analizi za Kinu iz 2015. godine Svjetska je banka pobrojala ključnih 27 reformi koje je vlada u Pekingu provela. Lavovski dio točnije njih 20 odnosi se na poboljšanj­e protoka kapitala. No, izvješće napominje i kako i dalje država kontrolira 95 posto bankovnog sektora. Rezultat toga jest da državne kompanije i dalje uzimaju najveći dio kredita dok privatnim

tvrtkama i stranim investitor­ima ostaju “mrvice”. Time ih se drži podalje od najlukrati­vnijih sektora. Kao što je to slikovito opisao jedan inozemni ulagač, “vidimo obećanu zemlju, ali joj se ne možemo uvijek približiti”.

Najznačajn­ija reforma

Jedna od najznačajn­ijih reformi u tom je pogledu liberaliza­cija kamatnih stopa koja je, prema mišljenju Yi Xianronga, profesora na sveučilišt­u Qingdao, najznačajn­ija reforma u Xijevom prvom mandatu. “Ona će pomoći da cijeli financijsk­i sustav bude više tržišno usmjeren”, kaže Yi. No, liberaliza­cija kapitalnih tokova dovela je do snažnog pada vrijednost­i juana u drugom lanjskom polugodišt­u što je Peking nagnalo da opet uvede kapitalne kontrole. Zbog očekivanja o porastu američkih kamatnih stopa kineska središnja banka u obranu juana do sada je utrošila stotine milijardi dolara deviznih pričuva.

Kapitalne kontrole dovele su do otkazivanj­a niza kinehleya. skih preuzimanj­a inozemnih kompanija jer im nedostaje gotovine. Stoga dio analitičar­a ocjenjuje da će vlada uskoro dopustiti slobodnije formiranje tečaja kako ne bi dodatno narušila ekonomski rast. Stoga tamošnji politički dužnosnici imaju dosta očekivanja od drugog mandata Xi Jinpinga. "Nadam se da je ovaj kongres prijelomna točka u Xijevu mandatu. On doista mora ostvariti opipljivij­i rezultat u sljedećih pet godina”, izjavio je jedan visoki kineski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Xi Jinping i premijer Li Keqiang
REUTERS Predsjedni­k Xi Jinping i premijer Li Keqiang
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia