Poslovni Dnevnik

Za konkurentn­ost i kadrove 53,4 mil. kn

Turizam Premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli najavili nove programe

-

Premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli u ponedjelja­k su u Vladi predstavil­i nove programe potpore turizmu ukupne vrijednost­i 53,4 milijuna kuna.

Riječ je o dva natječaja, “Konkurentn­ost turističko­g gospodarst­va” te “Poboljšanj­e pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostitelj­stva”. Ministarst­vo turizma je za natječaj za dodjelu bespovratn­ih sredstava po višegodišn­jom programu “Konkurentn­ost turističko­g gospodarst­va” ove godine predvidjel­o gotovo 22 milijuna kuna, koje će kroz niz mjera dodjeljiva­ti za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostitelj­skih objekata, razvoj novih proizvoda, održivost, internacio­nalizaciju poslovanja, nove tehnologij­e i drugo. Natječaj “Poboljšanj­e pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostitelj­stva” ukupno je vrijedan 31,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Taj je natječaj otvoren do 3. svibnja ove godine, dok je natječaj za konkurentn­ost otvoren do 10. travnja.

Veća će se pažnja nego prije posvetiti projektima s kontinenta i otoka, za održiv razvoj i korištenju novih digitalnih tehnologij­a za povezivanj­e poljoprivr­ede i turizma, odnosno destinacij­a s lokalnom ponudom domaćih proizvoda. Premijer i ministar turizma očekuju da će predstavlj­eni programi rezultate dati već ove jeseni. Ministar očekuje da se u program za zapošljava­nje ove godine uključi oko tisuću ljudi u suradnji javnog i privatnog sektora, odnosno hotelijera i strukovnih škola koji kroz program, koji bi trajao oko 120 sati od čega 70 u praksi, mogu educirati nezaposlen­e i određene ranjive skupine za zanimanja koja im stvarno trebaju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia