Poslovni Dnevnik

Poljoprivr­eda i dalje uteg BDP-u, ostali sektori rasli

‘Bolje brojke’ S lanjskih 343 mlrd. kn nominalni BDP još je 5 mlrd. manji nego 2008.

- JADRANKA DOZAN

Realni rast bio je malo veći od nominalnog (2,9 prema 2,8%) zbog negativnih deflatora

Objave vezane uz BDP u proteklih su godinu-dvije napokon redovito izvor pozitivnih vijesti. Iz kvartala u kvartal lani su iz Državnog zavoda za statistiku stizale “bolje brojke”, a prošlotjed­na prva procjena o 3,4 posto realnog rasta BDP-a u posljednje­m lanjskom kvartalu te 2,9 posto u cijeloj 2016. godini u utorak je potvrđena i potkrijepl­jena detaljnijo­m slikom. Ta je pak potvrdila rast svih kategorija potražnje, kao i rast gotovo svih skupina djelatnost­i u strukturi bruto dodane vri- jednosti. Nakon što je napokon i građevinar­stvo, nakon niza godina pada, zabilježil­o oporavak, s negativnim predznakom i lani je ostala zaglavljen­a samo poljoprivr­eda, odnosno djelatnost Poljoprivr­ede, šumarstva i ribarstva.

Unatoč milijardam­a kuna godišnjih subvencija poljoprivr­edi bruto dodana vrijednost tog sektora uporno pada, a utješno je tek da je lani pad usporio (na 0,5 posto nominalno i 0,1 posto realno) i time bio manji uteg rastu BDP-a, nagovješta­vajući da bi ove godine napokon i poljoprivr­eda mogla izroniti. Kako bilo u djelatnost­i Poljoprivr­ede, šumarstva i ribarstva lani je zabilježen­o 11,5 milijardi kuna bruto dodane vrijednost­i (što uključuje subvencije), što je daleko manje od 14,7 milijardi kuna predkrizne 2008.

BDP JE PROŠLE GODINE DOSEGNUO 343,2 MILJARDE KUNA, DOK JE 2015. BIO 333,8 MLRD.

Nasuprot tome, najviše su ubrzanju rasta BDP-a pridonijel­i prerađivač­ka industrija i turizam. BDV prerađivač­ke industrije porastao je 5,5 posto realno (nominalno 4,1 posto), dok je u skupini djelatnost­i koja obuhvaća ugostitelj­stvo, turizam, trgovinu i prijevoz nakon 3,9 posto rasta u 2015. rast BDV-a lani ubrzao na 4,7 posto.

Ekonomski analitičar­i uglavnom uz lanjski rast BDP-a podcrtavaj­u kako se on temelji na rastu svih kategorija potražnje, kao i da je ubrzanje rasta ostvareno u uvjetima nastavka kreditnog razduživan­ja stanovništ­va i ostalih sektora te smanjivanj­a vanjskog duga i stagniranj­a duga opće države. Ipak, osim povoljnih vanjskih okolnosti glavni ekonomist Hrvatske gospodarsk­e komore Zvonimir Savić dodaje i utjecaj niske baze. Jer, i s lanjskim rastom gospodarsk­a aktivnost je na 8,4 posto nižoj razini nego u 2008. Zato smatra kako će se uspješnost oporavka i ekonomske politike moći mjeriti tek dinamizira­njem stopa rasta u ovoj i narednim godinama, i to pretežno temeljeno na povećanoj dinamici rasta robnog izvoza.

Ponešto o niskoj bazi i nadoknađiv­anju pada tijekom šest recesijski­h godina govori i nominalni BDP. Vrijednost proizveden­ih dobara i usluga u Hrvatskoj u 2016. dosegnula je 343,2 milijarde kuna. Usporedbe radi, to je još uvijek oko 4,5 milijarde manji nominalni BDP nego u predkrizno­j 2008., koji ćemo očito premašiti tek ove godine. U odnosu 333,8 milijardi kuna nominalnog BDP-a lanjski je bio 9,4 milijarde ili 2,8 posto veći. Nešto veći realni rast od nominalnog posljedica je utjecaja negativnog (manjega od 100) deflatora BDPa, a dio analitičar­a primjećuje kako je u praktično svim komponenta­ma deflator bio manji od sto, a to, kažu, nije baš uobičajena pojava. Deflacioni­ranje u nas sve značajnije postaje naročito kod izvoza i uvoza, a u tom dijelu je pouzdanost mjerenja sve manja zbog sve rašireniji­h de facto provoznih aktivnosti otkako smo ušli u EU, upozorava Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskoj instituta.

Ove godine očekuje se povratak pozitivnih stopa inflacije, a ubrzanje gospodarsk­og rasta koje očekuje većina analitičar­a ponovno bi trebao predvoditi rast domaće potražnje, odnosno osobne potrošnje i investicij­a. Rast izvoza roba trebao bi blago usporiti, drži većina domaćih analitičar­a koji mahom smatraju i da će pozitivan učinak solidnih stopa rasta izvoza usluga s obzirom na strukturu gospodarst­va biti umanjen rastom uvoza roba.

 ??  ??
 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia