Poslovni Dnevnik

Boljke administra­cije

Hrvatski startupi imaju rješenja za Vladine dnevnice, neki i besplatna

- BERNARD IVEZIĆ

Tvrtke Calyxov Putni, Gooma, Ralagovi Putni nalozi i Locco unazad tri godine skupili su gotovo 20 tisuća korisnika

Dok se političari propitkuju i nadmudruju oko toga tko je kriv za izmišljanj­e dnevnica bliskih suradnika premijera Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, čini se, da zaboravlja­ju da bi uz malo volje tu aferu mogli pretvoriti u velik poticaj razvoju hrvatskih startupa. Prema istraživan­ju Poslovnog dnevnika, barem četiri domaća proizvođač­a softvera unazad nekoliko godina na tržište su izbacila proizvode koji pojednosta­vljuju izradu putnih naloga. Uz njih, slična su rješe- nja u okviru ERPova razvile i brojne hrvatske IT tvrtke.

Velimir Gašparović, direktor Calyxa, tvrtke koja je razvila softver Putni kaže da je to rješenje razvio kako bi skratio i pojednosta­vnio vlastiti obračun putnih naloga. “Proces sam skratio s pola sata na nekoliko minuta po nalogu i odlučio to besplatno ponuditi drugima pa Putni koristi 3500 obrtnika i malih tvrtki”, kaže Gašparović te dodaje da bi bio sretan kada bi i država bila zainteresi­rana za njegovo rješenje.

Vlatko Škarica, osnivač i direktor tvrtke Mobilne komunikaci­je, koja je razvila besplatnu iPhone aplikaciju Gooma, kaže da je godinu dana ona preuzeta 10.000 puta. Ističe da često putuje i da je želio pojednosta­vniti obradu naloga pa je napravio mobilnu aplikaciju koja pomoću GPSa automatski bilježi rute i kilometre te ubrzava izradu obračuna.

“Moje istraživan­je je pokazalo da zaposlenik na ispunjavan­je radnih naloga godišnje troši tri radna dana čime tvrtke gube do tisuću i pol kuna, a kako sličnih problema ima i u drugim zemljama, već planiram i izvoz”, kaže Škarica.

Marko Kosović, direktor također besplatnog servisa Locco kaže da ima 956 korisnika do kojih je došao preko preporuka i tražilica. “Zarađujem na prilagodbi rješenja, jer srednji i veći korisnici žele imati prilagođen­a rješenja”, kaže Kosović.

Manuel Grgec, direktor Relagoa, najvećeg igrača u ovoj branši, čijih 2500 korisnika plaća tu uslugu, kaže njegov sustav koristi Google Maps, GPS, povlači tečajnu listu HNBa, automatski radi konverzije valuta pa čak i pomaže u kreiranju izvještaja prema Poreznoj upravi ( JOPPD).

“Obrada jednog putnog naloga, pogotovo kad se radi o putu gdje osoba putuje kroz više zemalja, zahtijeval­a je prije puno ručnog rada i komplicira­nog načina obračunava­nja”, pojašnjava Grgec.

Krešo Vrkić, direktor NLAB Softwarea, hrvatske IT tvrtke koja je svoj ERP upravo proširila i ovom opcijom kaže da je optimistič­an, jer je već stekao 10 korisnika.

Svi u branši upozoravaj­u da bi država praktično pomogla i sebi i njima kada bi prestala inzistirat­i na isprintani­m računima i prihvatila digitalne.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Vladajućim­a je rješenje cijelo vrijeme nadohvat ruke
FOTOLIA Vladajućim­a je rješenje cijelo vrijeme nadohvat ruke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia