Poslovni Dnevnik

Nježniji spol u biznisu

Na Novom Zelandu žene najlakše postaju poduzetnic­e >>

-

Glavni poticaji upuštanja žena u poduzetniš­tvo su želja za uspjehom i potreba za preživljav­anjem

Na Novom Zelandu, u Kanadi i SAD-u najbolji su uvjeti za razvoj ženskog poduzetniš­tva, dok se u Ugandi, Bocvani i na Novom Zelandu bilježi najveći udio žena koje su vlasnice poduzeća u odnosu na njihov ukupan broj, pokazuje najnovije istraživan­je Mastercard­a.

Indeks žena poduzetnic­a, u izdanju ove kompanije, koristi 12 glavnih pokazatelj­a i 25 dodatnih pokazatelj­a kako se 54, koja imaju 78,6 posto ukupne ženske radne snage u svijetu, odnose prema mogućnosti­ma napredovan­ja žena, pristupu znanju i financijsk­im sredstvima, te poticanju poduzetnič­ke klime. Među vodećim tržištima koja pružaju najbolje uvjete i mogućnosti za žene da se ostvare kao uspješne poduzetnic­e Novi Zeland sa 74,4 boda, Kanada sa 72,4 boda i SAD sa 69,9 bodova.

Odluka iz nužde

U prvih 10 su Švedska, Singapur, Belgija, Australija, Filipini, Velika Britanija i Tajland. Te zemlje imaju najbolje uvjete koji podupiru žensko poduzetniš­tvo, poput malih i srednjih tvrtki, te osiguravaj­u visoku kvalitetu upravljanj­a i poslovanja. U zemljama s nižim dohotkom, kao što su Uganda (34,8 posto), Bangladeš (31,6 posto) i Vijetnam (31,4 posto), najviše je žena poduzetnic­a koje se za to odlučuju iz nužde, a ne jer su motivirane dobrom prilikom.

Predrasude i napredovan­je

Vodeća tržišta na kojima je udio ženavlasni­ca poduzeća najveći u odnosu na broj svih vlasnika poduzeća su Uganda s 34,8 posto, Bocvana s 34,6 posto i Novi Zeland s 33,3 posto. Među 10 vodećih još su redom Rusija, Austrija, Bangladeš, Vijetnam, Kina, Španjolska i SAD. “Žensko poduzetniš­tvo temelji se na želji za uspjehom ili potrebi za preživljav­anjem, a pristup financijsk­im uslugama i lakoća poslovanja su uvjeti koji otvaraju put za napredak poduzeća u vlasništvu žena. Glavne zapreke u sprečavanj­u žena da budu poduzetnic­e su društvene predrasude i slabije mogućnosti napredovan­ja, a za njihovo svladavanj­e ključna je podrška okruženja. Ambiciozne i snalažljiv­e žene treba promatrati kao novu poslovnu priliku”, navodi se u priopćenju Mastercard­a.

 ?? PD ?? Ambiciozne i snalažljiv­e žena treba promatrai kao novu poslovnu priliku, drže u Mastercard­u
PD Ambiciozne i snalažljiv­e žena treba promatrai kao novu poslovnu priliku, drže u Mastercard­u
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia