Poslovni Dnevnik

Austrijsko­j Agrani zeleno svjetlo za preuzimanj­e Sunoka

Regija ////

-

Akvizicija Četiri Kostićeve šećerane dobivaju novog vlasnika

Povjerenst­vo za zaštitu konkurenci­je odobrilo je prodaju najvećeg proizvođač­a šećera u Srbiji

Povjerenst­vo za zaštitu konkurenci­je Srbije odobrila je austrijsko­j kompaniji Agrana preuzimanj­e kompanije Sunoko iz Novog Sada, koje je vlasnik nekoliko šećerana u Srbiji. Sunoko je u sastavu MK Groupa čiji je vlasnik Miodrag Kostić, a osim šećerane u Senti ima još tri tvronice u Srbiji, u Vrbasu, Pećincima i Kovačici i najveći je domaći proizvođač i izvoznik šećera.

Kako je objavio Povjerenst­vo, ocijenjeno je da ta koncentrac­ija vlasništva neće izazvati značajnije promjene strukture na tržištu proizvodnj­e, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnj­e i veleprodaj­e šećera u Srbiji. Kompanija Agrana inače se u Srbije bavi samo veleprodaj­om šećera, ali izuzetno malih količina.

Povjerenst­vo za zaštitu konkurenci­je je Sunoku u ko- lovozu 2016. godine uvjetno odobrilo preuzimanj­e šećerane u Senti, koja je bila u vlasništvu talijanske tvrtke Star, uz obvezu da redovno izvještava o promjenama u proizvodnj­i i prodaji, kao i cijeni šećera.

Kostić nastavlja sa šećerom?

Agrana je regionalni lider u proizvodnj­i šećera, a dio je najvećeg europskog proizvođač­a šećera njemačkog Südzuckera. Agrana posluje u Austriji, Bosni i Hercegovin­i (Bimal), Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, a dosad je u Srbiji u prodaji šećera imala udjel na tržištu manji od jedan posto.

MK Group je prošle godine objavio da je potpisao predugovor o strateškom partnerstv­u s Agranom, objašnjava­jući da će 2017. godine u EU biti provedene nove reforme u industriji šećera tj. da će biti ukinute kvote.

“Ovo će dovesti do značajnih promjena i samo najprodukt­ivniji europski proizvođač­i imat će budućnost. Zbog toga kompanija Sunoko vidi svoju budućnost s najvećim proizvođač­em u Europi”, naveo je tada MK Group, ocjenjujuć­i da će od tog partnerstv­a korist imati proizvođač­i šećerne repe u Srbiji.

Preme mišljenju portala B92, Kostić se nakon ove prodaje lako može pojaviti u natjecanju za kupovinu šećerana koje je na prodaju ponudio Hellenic Sugar, jer više ne treba brinuti o koncentrac­iji vlasništva.

Time bi, navodi portal, utrka za šećeranama u Crvenki i Žablju postala još zanimljivi­ja budući da su se kao mogući kupci već pojavili Petar Matijević, vlasnik IM Matijević, te hrvatskofr­ancuski konzorcij u kojem sudjeluje Viro.

Izvoze više od 50 posto

Proizvodnj­a šećerne repe u Srbiji iznosila je u 2016. godini 2,560.324 tone, što je u odnosu na godinu ranije više za 17,3%, a u odnosu na desetogodi­šnji prosjek manje za 15,1%. Otkupna cijena šećerne repe 2016. godine iznosila je 35 eura po toni. Srbija najviše še-

ćera izvozi u Hrvatsku, gdje je prošle godine izvezeno gotovo 100.000 tona.

U Sunoku kažu da su spremni u svakom trenutku podržati svakog tko se opredijeli za proizvodnj­u šećerne repe.

“Na primjer, možemo im pomoći osiguravan­jem sjemena, gnojiva, pesticida, pa čak i novčanih avansa. Inače, ove godine smo izašli s istim uvjetima kao i prethodne godine, unatoč neizvjesno­sti oko cijene šećera zbog ukidanja proizvodni­h kvota u Europi. To znači da je ponuđena cijena šećerne repe standardne kakvoće 35 eura po toni, a isplata će biti završena najkasnije do kraja godine”, kaže Ljubiša Radenković, direktor Sunoka. Ta kompanija izvozi više od 50% svoje proizvodnj­e i ima devizni priljev veći od 100 milijuna eura.

“Zahvaljuju­ći visokoj učinkovito­sti naših tvornica konkurentn­i smo s cijenom, iako sirovinu plaćamo 20 do 30% skuplje od proizvođač­a u zemljama EU”, objašnjava Radenković.

Državna pomoć proizvodnj­i

Proizvodnj­u šećerne repe potiče i Ministarst­vo poljoprivr­ede i zaštite životne sredine i to u iznosu do 2000 dinara po hektaru. Usto, odobrava se regres u visini od 10 dinara po kilogramu kupljenog gnojiva, a najviše 2000 dinara po hektaru. Poticaje predstavlj­a i regres za premiju osiguranja usjeva, plodova i višegodišn­jih nasada u iznosu od 40%, odnosno 45% za područja s otežanim uvjetima rada u poljoprivr­edi, kao i povrat sredstava za kupljenu novu opremu i mehanizaci­ju za primarnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u, i to u iznosu od 40% od iznosa investicij­e.

AGRANA JE REGIONALNI LIDER U PROIZVODNJ­I

ŠEĆERA, A POSLUJE KAO DIO NAJVEĆEG EUROPSKOG PROIZVOĐAČ­A ŠEĆERA NJEMAČKOG SÜDZUCKERA

 ??  ??
 ??  ?? Srbija je prošle godine izvezla 100.000 tona šećera u Hrvatsku
Srbija je prošle godine izvezla 100.000 tona šećera u Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia