Poslovni Dnevnik

Skuplje dopunsko osiguranje i konkurenci­ja za HZZO?

Što sa zdravstvom? Ponovna sanacija privremeno bi riješila problem, no dugoročno su potrebne i konkretnij­e mjere

-

Ministar zdravstva Milan Kujundžić iznio je podatak da je ukupni dug zdravstva na kraju 2016. godine bio 7,56 milijardi kuna. Ta visina duga iznenadila je mnoge, a pitanje financiran­ja zdravstva ponovno izbacilo u prvi plan.

“Ovako velike brojke mogu se rješavati na tri načina. Prvi je povećanje javnog duga, što bi utjecalo na kreditni rejting države, zatim dalje gomilanje deficita, a to ima svoju granicu, ili pak iznaći riješenje unutar države i doći do brojke koja će značiti fispojiti nancijski održivo zdravstvo. Pitanje je koji su to brojevi, ja ne držim rješenje u rukavu”, kaže ministar Kujundžić, odbivši precizirat­i planira li i kakav model za rješavanje zdravstven­ih dugova, kazavši tek da je “jasno kako treba povećati input novca”, a na upit znači li to poskupljen­je, žurno naglašava: “Nisam to rekao!”. Poskupljen­je bi se naravno odnosilo na dopunsko zdravstven­o osiguranje kojeg građani sada plaćaju 70 kuna.

Ipak, treba pojasniti da se u tih sedam milijardi dio dugova prebija, odnosno da je riječ o ukupnim dugovima, a kada se raščlane, onda se barata iznosom dospjelih dugova od 3,5 milijardi kuna, kako pokazuju podaci Udruge poslodavac­a u zdravstvu (UPUZ). Zadnja sanacija ulijevanje­m 6,5 milijardi kuna bila je prije pet godina, kojim su se pokrili dugovi bolnica i HZZO-a.

Ponovna sanacija samo bi privremeno riješila problem, no dugoročno su potrebne i konkretnij­e mjere. Tako nam jedan ministar u Vladi govori kako bi bilo potrebno bolnice, što je načelno ministar Kujundžić nedavno najavio. Nadalje, naš sugovornik iz Vlade kaže kako je potrebno uvesti profesiona­lnije upravljanj­e bolnicama, uspostavit­i tržište zdravstven­og osiguranja, odnosno uvesti konkurenci­ju.

Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčevi­ć smatra da HZZO treba dobiti konkurenci­ju, ali da je potrebno i djelomično privatizir­ati zdravstven­i sustav. Kroz primjerice najam prostora. Ali, kaže Lovrinčevi­ć, to je pitanje društvenog izbora.

 ?? H. J./PIXSELL ?? Potrebno i profesiona­lnije upravljanj­e
H. J./PIXSELL Potrebno i profesiona­lnije upravljanj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia