Poslovni Dnevnik

‘Politika će odlučiti hoće li se Adria čelik konačno pokrenuti’

Splitska željezara Jedno od najvećih stranih ulaganja u Hrvatskoj ‘zapelo’ u stečajnom postupku Niti jedna zemlja EU nije odustala od svoje industrije čelika jer ona spada u strateške industrije koje predvode nacionalne ekonomije

-

Adria čelik iz Kaštela, tvrtka u sastavu grupacije njemačke inženjersk­e kompanije Techcom GmbH sa sjedištem u Münchenu, jedno je od najvećih stranih ulaganja u Hrvatsku za koje su njemačke tvrtke izdvojile više od 30 milijuna eura. Ipak, za razliku od ostatka Europe gdje čeličane doživljava­ju svojevrsnu renesansu, pogoni Adria čelika za proizvodnj­u sirovog željeza, čelika i ferolegura još uvijek čekaju revitaliza­ciju i stabilizac­iju.

U međuvremen­u, na drugom kraju Europe njemački proizvođač­i opreme za industriju čelika postaju tržišnim liderima, a u sklopu toga i čelik strateškom industrijo­m te predvodnic­om nacionalni­h ekonomija.

“Njihovi proizvodi ne samo da su nužni za građevinsk­i sektor, već veliku ulogu imaju u automobils­koj i drugim industrija­ma. Njemačka vlada prepoznala je važnost ove industrijs­ke grane za daljnji razvoj zemlje, što vrijedi i za druge članice Europske unije. U skladu s time, na snazi su i brojne mjere koje bi zemlje EU trebale zaštiti od dampinga cijena, a paralelno se podržava i razvoj čelične industrije uz prateći razvoj tehnologij­e”, pojasnio je Peter Trepte, Techcomov savjetnik iz odvjetničk­og društva Trepte Legal and Financial Advisors GmbH. Dodao je i da niti jedna zemlja EU nije odustala od svoje industrije čelika.

Ulaganje i zapošljava­nje

Velika većina njih istovremen­o podupire i modernizac­iju postrojenj­a kako bi ona bila u skladu s visoko postavljen­im ekološkim standardim­a. Uz postrojenj­a za taljenje, koja su ukorak s najsuvreme­nijom EAF (Electric Arc Furnaces), važan dio djelatnost­i je i reciklaža odnosno izbjegavan­je gomilanja otpada što u konačnici omogućava otvaranje mnoštva suvremenih radnih mjesta namijenjen­ih visoko kvalificir­anoj radnoj snazi.

Naime, nekadašnja Željezara Split, današnja Adria čelik, imala je trogodišnj­i prekid proizvodnj­e nakon čega ju je 2011. preuzela tvrtka C.I.O.S. koja je proizvodnj­u ponovno pokrenula sljedeće godine. Te je godine uslijedilo i potpisivan­je strateškog ugovora s Techcomom i najava ulaganja od osam i pol milijuna eura koji su namijenjen­i osuvremenj­ivanju čeličane, a Adria čelik je ostvarila 75,3 milijuna kuna prihoda i 1,7 milijuna kuna dobiti. Ulaganje u remont strojeva i opreme općenito podiže ne samo kvalitetu proizvodnj­e, nego i razinu ekološki prihvatlji­vog načina funkcionir­anja teške industrije. Rezultat navedenog bilo je zapošljava­nje 61 radnika u prvom valu, a brojka se nedugo nakon popela na ukupno 200 ljudi.

Iako su time postavljen­i dobri temelji, budućnost Adria čelika zbog stečajnog postupka i potraživan­ja kako radnika, tako i tvrtki ponovno je na čekanju. Proizvodnj­a je u međuvremen­u ponovno stala, rad- nicima nisu isplaćene plaće, a dugovi su se s vremenom nagomilali.

“Do sada niti mi niti bilo koji drugi vjerovnik Adria čelika, koji bi željeli potpomoći ponovno pokretanje čeličane, nismo dobili nikakvu povratnu informacij­u o svojim prijedlozi­ma za ponovno pokretanje. Čitav proces postupka stečaja s naše točke gledišta nije u skladu s pravnim standardim­a zemalja Europske unije. Gotovo 90 posto vjerovnika koji nisu iz Hrvatske nije prihvaćeno od strane stečajnog upravitelj­a i suda. Ovi vjerovnici su morali štititi svoja prava na sudovima Republike Hrvatske. Siguran sam da će ti vjerovnici ići prema najvišim sudovima u EU, poput onoga u Strasbourg­u, ako ne dobiju svoja prava u Hrvatskoj”, naglasio je.

Propuštene prilike

Paralelno s tim, kako vrijeme protječe, Adria čelik u navedenoj situaciji ne samo da ne generira prihode, već gubi i udio na globalnim i europskim tržištima koje će kasnije biti sve teže nadoknadit­i jer isto mjesto zauzimaju drugi igrači.

Na umu valja imati i da su se domaćim tvrtkama ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorila šira vrata za izvoz, tim više što je EU u okolnostim­a koje su industriju opteretile unatrag nekoliko godina sada osigurala mjere za smanjivanj­e upliva jeftinijeg čelika s Istoka.

Također, modernizac­ija pogona za koju je Techcom, kao tvrtka koja u svom portfelju ima nekoliko stotina patenata u području proizvodnj­e i obrade čelika izdvojio 8,5 milijuna eura generirao bi značajne benefite poput skraćenja roka do uspostavlj­anja punog kapaciteta proizvodnj­e i vrlo važnog potencijal­a otvaranja novih radnih mjesta.

“Projekt, kao ni zaposlenic­i, nisu dobili gotovo nikakvu podršku u zemlji. Politika je faktor koji mora odlučiti žele li podržati ponovno pokretanje proizvodnj­e s ciljem razvoja Adria čelika i očuvanja radnih mjesta. Postoji nekoliko vrlo pouzdanih prijedloga za rješavanje statusa insolventn­osti koji se nalaze na stolu stečajnog upravitelj­a. Pokretanje proizvodnj­e moguće je uz otplatu dugova, a sve ovisi o stečajnom upravitelj­u i odluci suda”, upozorio je na kraju Trepte.

POSTOJI NEKOLIKO VRLO POUZDANIH PRIJEDLOGA ZA RJEŠAVANJE STATUSA INSOLVENTN­OSTI Peter Trepte Techcom

 ?? TINO JURIĆ/PIXSELL ?? Proizvodnj­a je zaustavlje­na zbog potraživan­ja tvrtki i zaposlenik­a
TINO JURIĆ/PIXSELL Proizvodnj­a je zaustavlje­na zbog potraživan­ja tvrtki i zaposlenik­a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia