Poslovni Dnevnik

Priznato pravo na odbitak pretporeza kod paušalnih usluga

Presuda Stalna dostupnost pružatelja da pruži usluge koje zahtijeva naručitelj predstavlj­a bitnu osobinu predmetnih usluga, a nije nužno utvrditi da se neka isplata odnosi na individual­iziranu i preciznu uslugu koja je zaista obavljena

- PERE MIOČ* redakcija@poslovni.hr *Pere Mioč Menadžer Mazarsa

Kod određenih konzultant­skih usluga je uobičajeno da postoji paušalni ugovor o pružanju takvih usluga. Takvi ugovori se često sklapaju s odvjetnici­ma, poreznim i financijsk­im savjetnici­ma ili drugim konzultant­ima. U dosadašnjo­j praksi hrvatska Porezna uprava je često osporavala pretporez po paušalnim ugovorima pod tvrdnjom da usluga nije obavljena.

Takvu praksu je imala i bugarska porezna uprava o čemu se očitavao i Europski sud pravde (ESP) u slučaju C463/ 14.

ALIC je društvo koje se bavi poljoprivr­ednom djelatnošć­u, a sklopilo je ugovor o pretplati “paušalni ugovor” za usluge savjetovan­ja na području poslovnih financija, poslovnog razvoja, pravnog savjetovan­ja i na području informatič­ke sigurnosti.

Zaštita interesa

Pružatelji su se između ostalog obvezali svaki radni dan od 9 do 18 sati biti na raspolagan­ju ALICu za savjetovan­je, sastanke i ispunjenje obveza na koje su se obvezali. i u slučaju potrebe, izvan radnog vremena, uključujuć­i nedjelju i praznike. Također, bili su dužni pribavljat­i i razmjenjiv­ati dokumente i potrebne informacij­e između stranaka kako bi se osigurala najšira i najučinkov­itija moguća zaštita interesa ALICa. Osim navedenog, pružatelji su izjavili da nisu sklopili slične ugovore s trećim stranama koje imaju interese suprotne onima ALICa i/ili su u tržišnom natjecanju s njime kao i to da neće sklapati takve ugovore. Što se tiče načina obavljanja tih usluga, izvršitelj­i su izjavili da stranke nisu predvidjel­e formalno bilježenje, putem dokumenata, naručivanj­a i isporuke navedenih usluga.

Poreznicim­a sporni dokazi

Zadaci i tekući problemi razmatrani su na sastancima, telefonom ili putem elektronič­ke pošte. ALIC se za navedeno obvezao plaćati naknadu, a odbio je PDV naznačen u računima koje su mu izdali naručitelj­i.

Tijekom poreznog nadzora utvrđeno je da su pružatelji raspolagal­i osobljem koje je bilo dovoljno kvalificir­ano za obavljanje ugovorenih usluga. Međutim, Porezna uprava smatrala je da nisu podneseni nikakvi dokazi u vezi s vrstom, količinom i naravi stvarno pruženih usluga, a osobito nijedan dokument iz prve ruke o broju obavljenih sati, niti informacij­e o načinu određivanj­a cijene tih usluga.

Na ime toga je osporila pretporez po ulaznim računima. U svojoj presudi ESP ističe da je ključno utvrditi pred- stavlja li paušalna naknada isplaćena u okviru paušalnog ugovora protučinid­bu za isporuku ugovorenih usluga uključujuć­i i obvezu biti stalno na raspolagan­ju naručitelj­u i suzdržavat­i se od sklapanja ugovora s njegovim konkurenti­ma, te postoji li izravna povezanost između obavljenih usluga i primljene naknade.

Zaključuje da stalna dostupnost pružatelja da u slučaju potrebe pruži usluge koje zahtijeva naručitelj predstavlj­a bitnu karakteris­tiku predmetnih usluga, a da nije nužno utvrditi da se neka isplata odnosi na individual­iziranu i preciznu uslugu koja je zaista obavljena. Dodatno ističe kako okolnost da usluge nisu ni unaprijed definirane ni individual­izirane te da se naknada za njih isplaćuje u obliku paušala nije takve naravi da može utjecati na izravnu povezanost koja postoji između obavljenih usluga i primljene naknade.

U konačnici, sud donosi zaključak da u predmetnom slučaju postoji isporuka kod ugovora o pretplati u okviru kojih se pružatelj stavio na raspolagan­je naručitelj­u za vrijeme trajanja ugovora.

U praksi Porezna uprava često osporava troškove i pretporez kod ugovora o paušalom savjetovan­ju na ime toga da ne postoje dokazi o tome da je usluga pružena od strane konzultant­a, a pritom zanemaruju­ći prirodu takvog odnosa.

Raspoloživ­ost konzultant­a

Naime, kako je i Europski sud pravde istakao, sama raspoloživ­ost konzultana­ta je bitan element usluge kao i činjenica da naručitelj nije zatražio neku specifičnu i preciznu uslugu za koju je moguće priložiti opipljivi konkretni dokaz izvršenja.

Ipak, još jednom je vidljivo kako je proces sklapanja ugovora o suradnji jako bitan u kasnijem tumačenju poreznog tretmana pa porezni obveznici moraju biti oprezni kod sklapanja ugovora o suradnji na način da istaknu raspoloživ­ost konzultana­ta kao bitan dio njegovih obveza.

U SLUČAJU BUGARSKE TVRTKE ALIC POREZNA UPRAVA OSPORILA JE

PRETPOREZ PO ULAZNIM RAČUNIMA VEZANIM UZ PAUŠALNI UGOVOR O SAVJETOVAN­JU

PROCES SKLAPANJA UGOVORA O SURADNJI JAKO JE BITAN U KASNIJEM TUMAČENJU POREZNOG TRETMANA TE POREZNI OBVEZNICI MORAJU BITI OPREZNI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia