Poslovni Dnevnik

Startup scena veća za trećinu, privukla 111,6 milijuna kuna

Plodna 2016. U igru se vratio i Damir Sabol dobivši 21 milijun kuna za startup PhotoMath

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Prema istraživan­ju Mihovila Barančića prvih deset startupa po ulaganjima lani je redom privuklo milijune

Damir Sabol se vratio u utrku. Najuspješn­iji hrvatski osnivač startupa, koji je 2006. za rekordnih 100 milijuna kuna prodao svoju tvrtku Iskon konkurentu Hrvatskom telekomu, u 2016. godini bez pompe prihvatio je investicij­u od američkoki­ne-skog VC fonda Cherubic Venturesa od 21 milijun kuna da bi od svog novog startupa, PhotoMatha, stvorio alat koji će u idućih pet do deset godina postati globalni stand za učenje matematike.

PhotoMath je, prema istraživan­ju poslovnog anđela i jednog od osnivača Zagrebačko­g inkubatora poduzetniš­tva (ZIP) Mihovila Barančića, hrvatski startup koji je u prošloj godini primio najveću investicij­u. Slijedi startup, koji je želio ostati anoniman u istraživan­ju, s iznosom investicij­e od 2,1 milijun eura koju je primio od Rivers Capital Partnersa, Credo Venturesa, Day One Capital Fund Management­a i Playfaira. Jedini koji smo našli da je lani sam objavio te investitor­e i taj iznos je hrvatsko fintech čudo Oradian.

Na trećem mjestu je, do prije koji mjesec u Hrvatskoj potpuno nepoznat, startup Renata Librića Bouxtie. O njemu je američki Forbes u studenom pisao da je odbio dvije ponude za preuzimanj­e od 90 i 120 milijuna dolara. Bouxtie je specijaliz­iran za prodaju i razmjenu personaliz­iranih poklon kartica preko mobitela, a Barančić u istraživan­ju navodi da je lani taj startup prikupio 2 mil. eura od Keiretsu capitala.

Ukupno su hrvatski startupi u 2016. privukli 14,88 mil. eura, odnosno 111,6 mil. kuna investicij­a. Druga je to najuspješn­ija godina u privlačenj­u kapitala za startupe unazad pet godina.

Najplodono­snija i dalje je 2014. kad je Mate Rimac u jednoj rundi skupio 10 mil. eura. Prošla će godina pak ostati zapamćena po plimi većih investicij­a.

Do sada se još nikada nije dogodilo da od 10 najvećih ulaganja u hrvatske startupe unutar jedne godine sva budu veća od milijun kuna. Štoviše, najmanja investicij­a u tom odabranom društvu, ona je švicarskih poslovnih anđela u startup BodyRecog Anite Bušić, i teži 2,63 mil. kuna. Bulb, još jedan anonimni startup, Agrivi, Locodels, Amodo i Cognism prikupili su više.

“Ne veseli samo to što prva desetka privlači milijune, već i to što se unazad pet godina broj ‘investabil­nih’ startupa koje producira hrvatska scena utrostruči­o, lani na 28, ai u 2017. očekujem daljnji rast”, kaže Barančić.

LANJSKA GODINA DRUGA JE NAJUSPJEŠN­IJA U PRIVLAČENJ­U KAPITALA ZA STARTUPE UNAZAD PET GODINA

Većina investitor­a u hrvatske startupe, kao i oni najveći, došli su iz inozemstva. U pravilu je riječ o VC fondovima iz SADa, Kine, Austrije i Bliskog istoka. Jedini koji odskače je South Central Ventures, prvi regionalni VC fond i ujedno prvi VC fond u koji je uložila i Republika Hrvatska. Fond SC Ventures lani je uložio 15 milijuna kuna u hrvatski startup Bulb, 7,5 milijuna kuna u domaćeg agritech prvaka Agrivi, te zajedno s partnerima 3,75 milijuna kuna u startup zadarskog programera Stjepana Buljata Cognism. Prvi su to startupi od čijeg će potencijal­nog uspjeha u budućnosti izravne financijsk­e koristi imati i država Hrvatska. IZ SC Venturesa nisu komentiral­i kakve planove za investicij­e imaju u ovoj godini.

Damir Sabol, čiju je mobilnu aplikaciju PhotoMath do sada preuzelo više od 45 milijuna ljudi diljem svijet,a i koja ima više od 7,5 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, kaže da hrvatski startup ekosustav ide naprijed, ali da se i dalje na njemu ne može pronaći dovoljno kapitala za startupe.

“PhotoMath je zbog toga, kao i činjenice da nam je veliki dio korisnika iz SADa, morao kapital prikupiti preko bare”, kaže Sabol.Dodaje da Hrvatska po tome ne odskače od ostatka Europe, ali bi joj takav skok mogao biti kompetitiv­na prednost: “U SADu investitor­i ulažu u tvrtke koje imaju potencijal postati velike, dok u većini Europe investitor­i ulažu u one koji su već nešto postigli.”

Među veće investitor­e u hrvatske startupe lani se promaknuo Techstars iz Londona, koji je po 900 tisuća kuna uložio u startupe Memgraph i Madbarz, zatim Metro Techstars koji je isti iznos uložio i u startup CofeeCloud. Agrokorov mStart lani je uložio po 112,5 tisuća kuna u startupe SnapTap i Budgeteer. Slovenski ABC akcelerato­r lani je povećao ulaganja u hrvatske startupe. Uložio je u tri domaća startupa Canelio, Vyocom i Peep, u svakog po 112,5 tisuća kuna.

Podbacilae su, pak, investicij­e hrvatskih poslovnih anđela. Dok je u 2015. bilo barem 15 investicij­a domaćih malih ulagača u iznosima od 26 do preko 50 tisuća eura, ove godine ukupno ih je četiri.

Barančić pojašnjava da je broj investicij­a poslovnih anđela veći, ali nisu željeli o tome javno govoriti. Navodi da je država u 2015. preko HamagBicra organizira­la koinvestic­ijski program, gdje je na svaku kunu investicij­e koju je napravio poslovni anđeo ona dodala kunu. “Iako se pričalo da bi to mogla postati trajna mjera, čak i da će poslovni anđeli imati porezne olakšice slične onima koje imaju u Velikoj Britaniji, ispostavil­o se da smo imali tek jednokrata­n pozitivan potez pa poslovni anđeli lani nisu ni imali potrebu javno istupati gdje i koliko ulažu, a to nije najsretnij­e rješenje za razvoj hrvatskog startup ekosustava”, kaže Barančić.

I dok su se poslovni anđeli začahurili, Grad Zagreb se kroz prvi hrvatski turistički akcelerato­r pojavio kao jedan od aktivnijih ulagača u hrvatske startupe. Lani je uložio u pet startupa, svakog po 75 tisuća kuna. Frane Šesnić, direktor Tehnološko­g parka Zagreb kaže da se taj pilot projekt pokazao uspješnim te da ga planiraju ponoviti i ove godine.

KOINVESTIC­IJSKI PROGRAM I POREZNE OLAKŠICE NISMO VIDJELI, PA ULAGAČI NE ŽELE JAVNO O ULAGANJIMA M. Barančić ulagač

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia