Poslovni Dnevnik

Nezadovolj­ni obnovljivc­i

‘U Bruxellesu se hvalimo s OIE, a u Hrvatskoj pozivamo na linč’

- DARKO BIČAK

Udruga Obnovljivi izvori energije predlaže da naknade za obnovljive izvore budu vidljive na računu

Obnovljivi izvori energije (OIE) su nepoznanic­a za veći dio javnosti, a u središte pozornosti su ponovno došli s najavama o poskupljen­ju struje. Naime, kao glavni razlog za više račune uglavnom se isticao rast troškova obnovljivi­h izvora.

Odgoda do 2018.

Neznavši kako da riješi ovaj problem, Vlada je odlučila zadržati status quo te odgoditi do 2018. primjenu Zakona o obnovljivi­m izvorima energije. U javnosti se čak pokrenula polemika trebaju nam li uopće OIE, kakvog efekta oni imaju na gospodarst­vo te koja je zapravo cijena zelene energije.

U javnom prostoru se mogu čuti razne ocijene i procjene, a čitavu stvar dodatno komplicira činjenica da je tržište električne energije liberalizi­rano te da ne postoji konstantna cijena struje. Stoga iz udruge Obnovljivi izvori energije upozoravaj­u da im medijske spekulacij­e, kao i izjave političara, uvelike otežavaju posao.

“Već godinama nema novih natječaja za ulazak u kvote OIE, a zadnjih mjeseci i banke odustaju od projekata za koje su odobrile financiran­je. Govori se o retroaktiv­nom uvođenju trošarina na OIE, stvara se atmosfera linča u javnosti s tezom da je s ovim projektima netko mulja ili to još uvijek radi. Činjenica je da je ovo jedan od najtranspa­rentnijih sektora u Hrvatskoj i sve je jasno i svima dostupno”, kaže Aljoša Pleić, predsjedni­k udruge OIE.

Dodaje da je stvar bizarnija jer se na naslovnici službene stranice hrvatske misije pri EU pozivaju strani investitor­i u Hrvatsku upravo s fotografij­om vjetroelek­trane. U Udruzi smatraju i da je postojeća situacija s naplatom naknade za OIE konfuzna te zbunjuje građane.

Obračun struje

“Naknada za OIE se sada obračunava na kompletnu potrošnju struje, a ne samo za 15ak posto struje koliko je prosječno dolazi iz OIE. Predložili smo model prema kojem bi na računu jasno stajalo kolika je varijabiln­a cijena struje, ovisno o tržišnim uvjetima, a koliko je naknada za OIE koja je fiksn. To je model kojeg podržavaju i proizvođač­i OIE kao i operateri na tržištu”, ističe Pleić. Stalno se spekulira i s ukupnom cijenom koju HEP plaća za kilovat energije iz OIE. U ovoj udruzi ističu da se moglo čuti da se radi o 90 lipa za kWh, a da je točna brojka da radi o maksimalno­j cijeni od 71 lipe za stare projekte s minimalnim povratom za sedam godina, a u novijim projektima s devet godina povrata je cijena 0,53 lipe.

Cijena klasične struje varira na tržištu, a trenutno se kreće oko 43 lipe po kWh. Samo tijekom siječnja, cijena struje na burzi i Hrvatskoj i susjednim zemljama je varirala između 40 i 180 eura po megavatu.

 ??  ?? Zadnjih mjeseci i banke odustaju od projekata za koje su odobrile financiran­je, upozorava Aljoša Pleić
Zadnjih mjeseci i banke odustaju od projekata za koje su odobrile financiran­je, upozorava Aljoša Pleić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia