Poslovni Dnevnik

Uz pomoć starih TOZ-ovaca, novi vlasnik priprema izvozne projekte

Aktualno ////

- SUZANA VAROŠANEC

Povratak u budućnost U bivšoj Tvornici olovaka strojevi opet rade, proizvodi su se vratili na police

Glinamol-SD na javnoj je dražbi za 5,3 mil. kn kupio robu, alat i strojeve te žigovi, tj. brend TOZ, a investicij­a se popela na 10 milijuna

Proizvodi TOZ Penkale ponovo pune police trgovina gdje ih nije bilo godinu i pol, jer su nestali gašenjem proizvodnj­e i otvaranjem stečaja te tvrtke, a za njihov povratak pobrinuo se novi vlasnik prepoznatl­jivog brenda hrvatskog inovatora Slavoljuba Penkale. Riječ je o tvrtki TOZ Penkala - Glinamol koja od nedavno posluje pod ovim imenom, odnosno donedavnoj tvrtki Glinamol-SD koja se i preimenova­la nakon što je preuzela brend svog bivšeg poslovnog partnera.

Iskoristil­i dobru priliku

Proizvođač glinamola, ujedno i bivši stalni dobavljač TOZa s kojim je, doznajemo, korektno surađivao, iskoristio je priliku koja kod nas nije čest slučaj, a pružila se u stečaju TOZa. Kao najpovoljn­ijem ponuđaču na trećoj javnoj dražbi u tom stečaju, pripala mu je trgovačka roba, alat i strojevi te žigovi, tj. brend. Te su pokretnine po odluci vjerovnika prodavane su u paketu, a Glinamol - SD za njih je platio 5,3 milijuna kuna. No investicij­a se dosad popela na 10 milijuna, a direktor tvrtke TOZ Penkala - Glinamol Luka Batur kaže da je dio pokriven vlastitim sredstvima (kao jamčevina), a dio kroz kredit.

Rekomercij­alizacija slavnog brenda krenula je ulaskom u zakup na dijelu pogona propale tvornice i uspostavlj­enjem proizvodnj­e, dok je i pitanje kupaca sada riješeno. Uz ugovore sklopljene s nekoliko manjih kupaca, doznajemo, potpisan je i ugovor o distribuci­ji s njihovim najvećim distribute­rom Narodnim novinama.

“Zadovoljni rezultatim­a. Distribuci­ja je solidno krenula kroz mrežu naših kupaca, a među njima vodeću ulogu imaju Narodne Novine na domaćem tržištu”, kaže Batur. U relativno kratkom roku stavili su u funkciju strojeve za pro- izvodnju artikala iz školskog asortimana. Trenutno imaju 51 proizvod i šire asortiman.

Vratili stari sjaj

“Domaće tržište ima pozitivnu reakciju na povratak TOZovih brendova. Nismo iznenađeni takvom reakcijom i bila je očekivana poznavajuć­i njihovu snagu. U organizaci­ji proizvodnj­e ključan je bio povratak TOZovih radnika. Njihovo iskustvo i energija naših mladih kolega uspjeli su vratiti dobar dio sjaja po kojem je TOZ Penkala bio prepoznatl­jiv, a trenutno je angažirano 37 radnika od kojih je gotovo polovica starih tozovaca”, kaže Batur napominjuć­i i kako su uvidjeli da brendovi TOZ Penkale stari 80 godina imaju svoju veliku vrijednost i izvan domaćeg tržišta.

Analizom vanjskih tržišta došli su do rezultata gdje će tvrtka bazirati izvoznu politiku asortimana. Na stranim tržištima postoji interes za ove proizvode, a na prostorima bivše države ostvarili su, tvrdi Batur, za početak velike stvari.

Riječ je o ulasku na tržište Makedonije, BiH, Kosova i Srbije. Usto, pripremaju ugovore sa Slovenijom, Albanijom, Mađarskom te Norveškom. Zakup je, pak, planiran na godinu, dvije te su uvjeti zasad zadovoljav­ajući, no priprema se širenje i modernizac­ija poslovanja.

“Planiramo graditi vlastitu tvornicu TOZ-ovih proizvoda i opremiti je daleko modernijom tehnologij­om. Zasad su nam u užem izboru dvije ili tri lokacije u okolici Zagreba. Kupnja nove tehnologij­e i gradnja nove tvornice dijelom će se financirat­i, vjerujemo, iz fondova EU, a dijelom vlastitim novcem. Još analiziram­o koliko će nam novca ukupno trebati, ne želimo davati neutemelje­ne brojke. Za to ipak trebamo još malo vremena”, objašnjava Batur.

TRENUTNO JE U PROIZDVODN­JI U DIJELU STARE TVORNICE

ANGAŽIRANO 37 RADNIKA OD KOJIH JE GOTOVO POLOVICA STARIH TOZOVACA. IMAJU 51 PROIZVOD I ŠIRE ASORTIMAN

 ?? ANTO MAGZAN/ PIXSELL ?? U organizaci­ji proizvodnj­e ključan je bio povratak TOZ-ovih radnika
ANTO MAGZAN/ PIXSELL U organizaci­ji proizvodnj­e ključan je bio povratak TOZ-ovih radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia