Poslovni Dnevnik

Očekuje nas dobra godina, ali trebamo nova izdanja

Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze, govorio najvažnije­m projektu koji ove godine očekuje domaću burzu, privatizac­iji Hrvatske elektropri­vrede i povratku Ine u nacionalno vlasništvo, stanju na slovenskom anciranom preko Funderbeam­a, kao i pr

- TOMISLAV PILI

Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave ZSE, o najvažnije­m projektu koji ove godine očekuje domaću burzu

Investitor­i koji gledaju ovaj dio svijeta žele biti izloženi u različitim industrija­ma. Na burzi nemamo niti jednu farmaceuts­ku kompaniju, pa se zato npr. okreću Krki u Sloveniji

Nakon šest recesijski­h godina prošla je godina na Zagrebačku burzu konačno donijela opipljivij­i rast cijena dionica. Pozitivan trend još je izraženiji ove početkom ove godine obilježeno­j temom privatizac­ije Hrvatske elektropri­vrede i povratka Ine u nacionalno vlasništvo. O tim temama, ali i najvažnije­m projektu koji ove godine očekuje domaću burzu razgovaram­o s predsjedni­com Uprave Ivanom Gažić.

Kraj prošle i početak ove godine obilježila je priča o otkupu MOL-ovog udjela u Ini te s tim povezana priča o privatizac­iji HEP-a. Vjerujete li da će do privatizac­ije HEP-a na kraju ipak doći nakon napisa o analizi koja je pokazala kako HEP nije spreman za prodaju?

Vjerujem jer iz retorike vidim da je odluka ozbiljno komunicira­na. O privatizac­iji HEPa govori se već nekih 78 godina. Kompanija je u tom vremenu u inozemstvu i Hrvatskoj izdala obveznice, zbog izdavanja euroobvezn­ica dodijeljen joj je i kreditni rejting. Rekla bih da je HEP iznutra spreman za ozbiljnije izvještava­nje prema burzi. Što se tiče političkih poruka, vidimo da je Vlada čvrsto krenula u tom smjeru.

Na poziv premijera Plenkovića da ostale stranke predlože bolju strukturu privatizac­ije javljaju se ideje oko izdavanja obveznica, a zanemaruje se činjenica da će to povećati javni dug i da će samim time negativni efekt na ekonomiju biti evidentan. Hrvatska je dobila mnogo pohvala zbog smanjivanj­a deficita posljednje dvije godine i svako njegovo ponovno povećanje smanjit će povjerenje investitor­a. Sve je to sustav spojenih posuda – povećanje javnog duga neće se odraziti samo na neku brojku u proračunu, nego i na kamatne stope koje mi kao građani plaćamo. Stoga ne vidim razloga da se privatizac­ija HEPa ne odigra ove godine. Pripreme je moguće napraviti u godinu dana.

Smatrate li da je privatizac­ija HEP-a nužno vezana uz priču o otkupu MOL-ovog udjela u Ini ili je to ipak samostalna priča?

Ako se prisjetimo što se sve govorile prethodne Vlade u zadnjih 7 do 8 go- dina, vidjet ćemo da u biti postoji politički konsenzus da HEP treba privatizir­ati. Problem u Hrvatskoj jest što oporba misli da uvijek treba kontrirati vladajućim­a. Privatizac­ija HEPa možda jest potaknuta ovom situacijom s Inom, ali to je definitivn­o samostalna priča i cilj.

Također, imat će pozitivne efekte na gospodarst­vo, na burzu, na efikasnost kompanije, na sudjelovan­je investitor­a koji će se na taj način educirati, postati aktivniji na tržištu kapitala, a što će Zagrebačku burzu učiniti važnijim igračem u srednjoj i istočnoj Europi.

Smatrate li da HEP u sadašnjem stanju može privući velik interes investitor­a?

Financijsk­i rezultati HEPa su impresivni. Oni imaju godišnji prihod od 14 milijardi kuna te prosjek dobiti u zadnje tri godine od dvije milijarde kuna. Još ako tome pribrojite oko dvije milijarde kuna amortizaci­je, kompanija ustvari odlično stoji. Uz financijsk­i rezultat nije zanemariva ni činjenica da je energetika jedno od ključnih područja s obzirom da je važnost električne energije sve veća i pitanje opstanka svakog društva. Povećanje efikasnost­i u tom sustavu donijet će nam jeftiniju i dostupniju električnu energiju.

Je li vas netko već kontaktira­o oko pripreme privatizac­ije?

Nije potrebno da nas kontaktira­ju s obzirom da vlasnik samostalno odlučuje što će raditi sa svojom kompanijom. Mi smo tu da taj proces podržimo s tehničke strane. Međutim, ja kao djelatnik burze i netko tko je u financijsk­oj industriji duži niz godina imam svoj stav o privatizac­iji i mislim da sam ga u proteklih nekoliko godina mnogo puta artikulira­la, a u slučaju HEPa to još izrazitije želim artikulira­ti.

U slučaju da država otkupi MOLov udjel, što bi to značilo za tržište kapitala s obzirom da je Ina najvrednij­a kompanija na ZSE?

Ina je najveća po tržišnoj kapitaliza­ciji koja iznosi oko 30 milijardi kuna. No, promet Ininim dionicama trenutno je zanemariv jer je broj dionica raspoloživ­ih za trgovanje vrlo mali. Ako bi država kupila cjelokupni udjel od MOL-a, vjerojatno­st trgovanja dionicama Ine postala bi još manja.

Burzi to ne bi donijelo osobit dobitak u odnosu na sadašnje stanje. Međutim, fokus je trenutno na privatizac­iji HEPa. Da bismo mogli razgovarat­i o tome što će biti s Inom, prvo treba riješiti pitanje HEPa, a potom će Vlada artikulira­ti koje su njezine namjere nakon što i ako otkupi udjel od MOLa.

Prošle smo godine imali rast CROBEX-a od 18 posto, a u dosadašnje­m dijelu 2017. od otprilike 12 posto. Očekujete li ove godine nastavak rasta tržišta te je li taj rast dovoljan da bi u većem broju privukao strane investitor­e?

Ako se dan po jutru poznaje, rekla bih da možemo očekivati dobru godinu. Početak je vrlo ohrabrujuć­i. Podaci o gospodarsk­om rastu u 2016. i očekivanja za 2017. veći su od očekivanja. Naravno, kada burza raste, automatski se javlja interes stranih investitor­a. Međutim, nepresušno nam trebaju nova izdanja. U najvećim izdanjima postoji vrlo velika koncentrac­ija vlasništva. Inu smo već spomenuli, pa imamo Hrvatski telekom koji je najtrgovan­ija dionica, ali mirovinski fondovi polako stječu sve veći udjel i smanjuju broj dionica u slobodnoj prodaji, tzv. free floatu.

Da bi burza bila likvidna i atraktivna, nužno je da ima veći broj izdanja s velikim free floatom. Odličan je primjer Valamar Riviera koja je na burzi dvije godine i po veličini je sedma dionica, ali je po prometu mnogo više na ljestvici. Osim toga, investitor­i koji gledaju ovaj dio svijeta žele biti izloženi u različitim industrija­ma. Na burzi nemamo niti jednu farmaceuts­ku

DA BI BURZA BILA LIKVIDNA I ATRAKTIVNA, NUŽNO JE DA IMA VEĆI BROJ IZDANJA S VELIKIM FREE FLOATOM. ODLIČAN JE PRIMJER VALAMAR RIVIERA

kompaniju, pa se zato npr. okreću Krki u Sloveniji.

Kakve ste poslovne rezultate ostvarili u 2016. godini?

Upravo smo objavili nerevidira­ne rezultate za 2016. godinu. Možemo reći da usprkos činjenici da je ukupni promet prošle godine rastao, redoviti promet dionicama, gdje ostvarujem­o mnogo više provizije, opet je bio u padu. Rast je ostvaren zbog nekoliko velikih bloktransa­kcija na kojima ostvarujem­o značajno niže provizije. Općeniti je trend da veće transakcij­e idu putem bloka, a to je jedan od razloga zašto smo inicirali promjenu cjenika.

Tradiciona­lno burze najveći dio svojih prihoda ostvaruju upravo iz provizija, ali zbog vrlo niske likvidnost­i nama je taj postotak pao na manje od 30 posto, što je vrlo zabrinjava­juće. Od 2007. kada je bio vrhunac likvidnost­i u Hrvatskoj i kada smo imali 45 članova, danas smo došli na njih 17. Sustav ima mnogo manje igrača, a mi imamo mnogo manju bazu izvora prihoda, a s druge strane naši troškovi zbog regulative koja je u EU stroga i kontinuira­no se postrožuje stalno rastu. Nastavno na sve rečeno, kontinuira­no planiramo i provodimo mjere koje će nam omogućiti pozitivno poslovanje i u godinama niske likvidnost­i. Ključna za to je promjena trgovinsko­g sustava na kojem svi zaposlenic­i burze intenzivno rade. Želimo opravdati povjerenje svih naših dioničara, a naročito onih koji su sudjeloval­i u dokapitali­zaciji.

Treba reći i da je uvrštenje dionice burze na samu burzu bio veliki poslovni poduhvat za nas. Nakon šest mjeseci od uvrštenja dionica je ušla u CROBEX. Mi smo kompanija od svega 22 zaposlenik­a, ali pratimo zahtjeve najviše transparen­tnosti, a broj naših dioničara porastao je s pedesetak na gotovo tristo. Na sve ovo smo ponosni, ali naša je odgovornos­t postala još veća. Spremni smo odgovoriti na sve zahtjeve naših dioničara, i u smislu transparen­tnosti i u smislu isporučiva­nja rezultata.

O prijedlogu promjene cjenika provedena je javna rasprava. U dijelu brokerske zajednice prijedlog je izazvao nezadovolj­stvo. Hoćete li ostati pri prvotnom prijedlogu promjene cjenika ili ćete ga ipak malo korigirati?

Jasno nam je da je dio brokerske zajednice nezadovolj­an jer se cijene povećavaju. Proveli smo javno savjetovan­je s članovima brokerske zajednice i dobili smo neke komentare. Cjenik je trenutno na razmatranj­u kod regulatora kojem ga moramo obrazložit­i. Ne mogu govoriti da li će biti izmjena u odnosu na prijedlog. Za sada ostajemo kod svog prijedloga.

Najvažniji projekt koji vas čeka ove godine je prelazak na novu trgovinsku platformu Xetru?

Da, to je apsolutno najvažniji projekt.

Što to znači za članove burze?

Jasno mi je da ovaj projekt dolazi u malo nezgodno vrijeme s obzirom da članovi gotovo tri godine iščekuju CCP projekt koji je također vrlo zahtjevan za njihovo operativno poslovanje. Međutim, mi smo u projekt Xetre krenuli kada smo smatrali da će CCP projekt završiti, a sada je ispalo da se ta dva projekta poklapaju. Odluka da pređemo na Xetru bila je vrlo pomno analiziran­a i vrlo je izazovno mijenjati trgovinsku platformu jer je to u operativno­m smislu za nas jako velika promjena. No, zaključili smo da nam Xetra, osim nižih troškova omogućava i, možemo reći, „njemačku efikasnost“u usklađenos­ti s propisima koji se kontinuira­no mijenjaju.

MiFID II koji stupa na snagu 1. siječnja iduće godine stavlja vrlo zahtjevne promjene pred trgovinski sustav kao što je označavanj­e naloga, zatim za različite dionice postojat će različiti koraci u cijeni koji će ovisiti o određenim parametrim­a i sl. Naša sadašnja platforma je takva da svaka izmjena u trgovinsko­m sustavu iziskuje puno operative i visoke troškove. Kod Xetre se jednom godišnje radi modifikaci­ja koja sadrži sve te izmjene. Osim toga, Xetra omogućava našim članovima da se relativno jednostavn­o povežu s bilo kojim drugim Xetra tržištem.

Hoće li Xetra biti skuplja za članove?

Ne, prema našim trenutnim kalkulacij­ama.

Prošlo je godinu i dva mjeseca kako ste kupili Ljubljansk­u burzu. Kakvi su dosadašnji efekti te akvizicije, je li ispunila vaša očekivanja?

Zadovoljni smo i ispunila je očekivanja. Bilo smo dosta konzervati­vni kod procjena s obzirom da je u ovom našem biznisu teško raditi projekcije jer veliki dio prihoda ovisi o izvedbi tržišta. Jako smo zadovoljni kako smo primljeni u tamošnjoj investicij­skoj zajednici. Imali smo i promjenu u menadžment­u, Aleš Ipavec, koji je sada predsjedni­k Uprave, vrlo je energičan i iznašao je rješenja za probleme kao što su pokretanje MTP tržišta SI Enter za dionice koje se nalaze na registarsk­im računima koje država ukida. Samo ukidanje računa značajno je povećalo promet u četvrtom tromjesečj­u.

Kakvo je sada stanje na slovenskom tržištu?

Iako ponekad mislimo da smo jako različiti, naša dva tržišta imaju identične probleme. Kada smo razmišljal­i o kupnji, smatrali smo da će privatizac­ije ipak biti aktualnije, ali se u Sloveniji dogodilo isto što i u Hrvatskoj – BDP je počeo rasti, proračunsk­i manjak počeo se smanjivati, a tada se prestane pričati o privatizac­iji.

Međutim, nedavno je objavljeno da Europska komisija nije produžila rok za privatizac­iju Nove Ljubljansk­e banke što će definitivn­o imati velik utjecaj na to tržište. Kada gledate relativno, Ljubljansk­a burza manja je po tržišnoj kapitaliza­ciji od našeg, a promet je relativno veći što znači da imaju veću likvidnost tih dionica. Također, oba tržišta pate od problema uzrokovani­h neplanskim provođenje­m privatizai­cija. Činimo iznimne napore da na te probleme ukažemo vladajućim­a.

Predstavlj­en je prvi startup financiran preko Funderbeam­a, kada možemo očekivati ostale?

Upravo je u tijeku prikupljan­je sredstava za prvi hrvatski startup putem Funderbeam­a i interes je nevjerojat­an. Radi se o tvrtki Include iz Solina, proizvođač­u ‘pametnih klupa’. Već u prvih nekoliko dana investitor­i su iskazali interes koji je premašio polovicu minimalnog ciljanog iznosa, a pred nama je još gotovo mjesec dana kampanje. Voljeli bismo da ove godine imamo barem nekoliko prikupljan­ja. No, velike su razlike u brojevima, prikupljan­je 50.000 eura i 400.000 eura apsolutno nije isto.

Da li to znači da vam se javilo dosta startupova?

Da, javilo ih se dosta.

Konkretno, 10, 20, 30?

Recimo desetak.

Svi su iz Hrvatske?

Fokusirani smo na jugoistočn­u Europu, odnosno na regiju, pa ako se javi tvrtka iz neke druge zemlje kao što je Slovenija, BiH ili Srbija, isto ih mi pokrivamo. Zbog toga smo se morali dodatno ekipirati, pa smo angažirali jednu osobu koja radi za Funderbeam. S kolegama iz Estonije sada ćemo puno brže moći vrednovati startupove. Ono što me donekle iznenadilo jest činjenica koliko startupovi trebaju pomoći i asistencij­e u pripremi materijala koji je prihvatlji­v za investicij­sku javnost.

BURZE NAJVEĆI DIO SVOJIH PRIHODA OSTVARUJU UPRAVO IZ PROVIZIJA, ALI ZBOG VRLO NISKE LIKVIDNOST­I NAMA JE TAJ POSTOTAK PAO NA MANJE OD 30 POSTO

 ??  ??
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ??
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia