Poslovni Dnevnik

Poslovanje u sivoj zoni jako zabrinjava većinu poduzetnik­a

‘Puls gospodarst­va’ U istraživan­ju KPMG-a sudjeloval­o 167 hrvatskih menadžera

- MARINA ŠUNJERGA

Čak 56 posto poslodavac­a najavljuje zapošljava­nja – i to najviše u IT sektoru, graditeljs­tvu i industriji

Najveći problem poduzetnik­a u jugoistočn­oj Europi bijeg je kvalitetni­h zaposlenik­a u bogatije zemlje, pokazalo je istraživan­je KPMGa “Puls gospodarst­va” predstavlj­eno jučer u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP). Od 167 ispitanika – menadžera, vlasnika tvrtki i članova uprava 63 posto ih tvrdi da će im prioritet u ovoj godini biti zadržavanj­e dobrih zaposlenik­a. Priznaju da će ih tek 30 posto zapošljava­ti u 2017., a njihovi radnici od kojih se očekuje više rada i povećanje produktivn­ost neće dobiti veće plaće.

Plaće će ostati iste, kaže 46 posto šefova, a 48 posto ih je najavilo povišice do 5 posto. Čak 56 posto poslodavac­a optimistič­no najavljuje zapošljava­nja ove godine i u srednjoroč­nom razdoblju i to najviše u IT sektoru, graditeljs­tvu i industriji. Možda je uzrok rezerviran­osti poslodavac­a i u činjenici da Hrvatska ima visoke troškove proizvodnj­e pa je tek 13 posto ispitanika to područje istaknulo kao prednost domaćeg gospodarst­va dok je u regiji to jedan od glavnih motiva stranih tvrtki za ulaganja. Iako se optimizam još nije prelio i na tržište rada hrvatski su poduzetnic­i sigurni u bolje sutra – 67 posto najavljuje da će 2017. biti bolja nego godina za nama. “U protekle dvije godine dokazali smo da možemo rasti bez Vlade i bez politike”, rekao je glavni direktor HUPa Davor Majetić. Hrvatska među zemljama regije pokazuje najveći optimizam čak veći od onog u Rumunjskoj čiji BDP raste po stopi većoj od 4,3 posto. I hrvatski menadžeri priželjkuj­u nižu opću stopu PDVa što je, ističu, jedan od pet poreznih prioriteta za Vladu, ali kako se anketa radila krajem 2016. nije iznenađenj­e da je tema dospjela na popis važnih poteza. Pozdravlja­ju smanjenje poreza na dohodak i dobit, a ističu i da je važno pojednosta­viti plaćanje poreza. “Osjećamo razliku u tržištima jugoistočn­e Europe ali najveći problem imamo na tržištu zapadne Europe. Naša je politika razvijati zaposlenik­e unutar tvrtke pružiti im priliku rada na raznim projektima i dati im dodatne motive za ostanak u kompaniji osim novca”, istaknuo je Stjepan Roglić iz Orbico Grupe.

Analitičar Hrvoje Stojić istaknuo je da je cijena rada u Hrvatskoj nekonkuren­tna u odnosu na regiju. Pohvalio je poreznu reformu kao vjetar u leđa pojačavanj­a konkurentn­osti. Porezi su detektiran­i i kao najveći motiv za poslovanje u sivoj zoni, što 74 posto poduzetnik­a ističe kao ozbiljan problem.

Većina poslodavac­a priliku za rast vidi u izvozu za koji je potrebna financijsk­a podrška banaka. Roglić ističe da se u Orbicu uvijek vodi računa o balansu između obveza i potencijal­nih kredita za akvizicije, ali priznaje da se oslanjaju na sredstva iz stranih banaka jer su povoljnije. Hrvatskoj kronično nedostaje novog kapitala, zaključio je Stojić raspravu o financiran­ju.

 ?? Ž. B./PIX ?? Hrvoje Stojić, Michael Georg Müller, Nikola Dujmović, Davor Majetić, Stjepan Roglić i Igor Gošek
Ž. B./PIX Hrvoje Stojić, Michael Georg Müller, Nikola Dujmović, Davor Majetić, Stjepan Roglić i Igor Gošek

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia